Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kétdimenziós vízibiciklik úsztak be a belvárosi társasház falára

2022. július 15. 4:00
Elkészült a negyedik, ezzel egy ideig utolsó mural Veszprémben, amit ezúttal is Ozsváth Gergely (Mentha) és Ozsváth Tamás készítettek. Ezúttal a Cserhát egyik társasházának tűzfalát használták vászonnak, ahová egy igazi balatoni retro-hangulatú kép került.

A két haszkovói és egy Stadion utcai alkotás után egy újabb veszprémi városrész csatlakozott azoknak a sorához, ahol az egyszínű tűzfalat egy helyi jellegzetességet ábrázoló motívum váltotta fel.

Mindez Ozsváth Gergely (Mentha) és unokatestvére, Tamás jóvoltából jöhetett létre, akik minden alkalommal több napon keresztül, időjárási viszonyoktól függetlenül emelkedtek fel egy emelőkosárban a házak falára, hogy felfessék az adott képet.

Utolsóként a Cserhát egyik társasháza került sorra, ahová egy igazi retro-hangulatú balatoni ábra került, vízibiciklivel, fagylalttal, strandolóval, valamint néhány apró részlet elbújtatásával még az Európa Kulturális Főváros program is megjelenik rajta.

A csütörtöki bemutatón Eckü (Baranyai Dániel) - a Hősök zenekar frontembere, Mentha zenésztársa – úgy fogalmazott, a négy mural-festmény közül ez a legegyedibb, olyan hatást kelt, mint egy korabeli balatoni képeslap abból az időből, amiből mindenkinek van legalább egy kellemes emléke.

Veszprém és a Balaton kapcsolata amúgy is az egyik alappillére az EKF-nek, amit számos kulturális program képvisel a régióban, most pedig már egy mural-festés is hirdeti. Ráadásul, aki tüzetesebben megvizsgálja az apró motívumokat a képen, felfedezheti a két vízibiciklin a számozásukat, ami nem véletlenül lett a 20-as és 23-mas szám.

A helyszínen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte az alkotókat, ő is megköszönte minden szereplőnek, akik részt vettek a négy mural elkészítésében, többek közt a Lélektér Alapítványnak, akik menedzselték a projektet, az EKF-nek, akik támogatták, valamint az alkotóknak, akiknek a tényleges alkotás köszönhető.

A négy mural elkészítéséhez összesen 33 napra és 200-nál is több munkaórára volt szükség. Mindez 900 négyzetméteren valósult meg, ahová 3900 liter diszperzit és további 1800 liter festék került fel.

Menthától a negyedik mural helyszínén megtudtuk, ennél az alkotásnál főleg a szél nehezítette munkájukat, de a korábbiaknál nem egyszer volt olyan, hogy a falon a 40 Celsius fokot is elérte a hőmérséklet.

Most egy ideig újabb mural készítésére nem kell számítani, de az ilyen jellegű ötletelés tovább folytatódik és elképzelhető, hogy a jövőben lesz még hasonló projekt Veszprémben, tudtuk meg a helyszínen.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba A Haszkovó-lakótelep betondzsungelében nőtt fel, de ő ezt inkább lehetőségnek, mintsem hátránynak élte meg. Hiszen egy kertvárosi övezet nem segített volna neki, hogy kibontakoztassa kreativitását, amelyből megszülethetett a Hősök zenekar számos rap dala, vagy éppen létrejöjjenek a mural festmények Veszprém társasházainak tűzfalain. Élete jelentős részét a színpadon tölti, mégis szenvedélyesen kutatja az elhagyatott épületeket, még akkor is, amikor az illegalitás határán kell egyensúlyoznia. Ozsváth Gergővel, művésznevén Menthával beszélgettünk. 2022. október 8. 4:00 Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában kultúra Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti. 2022. augusztus 19. 4:00 Elkészült Veszprém második falfestménye Elkészült Veszprém második falfestménye Szent István és Gizella immár a Munkácsy utca 3. tűzfaláról is szemléli a várost. 2022. június 17. 11:11 Újabb falfestmény készül egy veszprémi panelház oldalán kultúra Újabb falfestmény készül egy veszprémi panelház oldalán A Munkácsy utcában készül a város második street art falfestménye, muralja. 2022. június 4. 22:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.