Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Zaz megőrült, de minden rendben

2022. július 16. 12:39
Őserdővé változott a Séd-völgye a VeszprémFest pénteki napján. Az impozáns, megszokhatatlanul szép helyszín újabb arcát mutatta meg. A színpad mögül jól látszódó hatalmas fák és önmagában a zöld környezet keretet adott az energiával megtelt völgynek, de ezt a gondolatmenetet nem vittem tovább, csak akkor, amikor tényleg megjelent a színpadon egy amazon…

A fáradhatatlan énekesnőre rendkívüli izgalommal vártunk a rendkívüli tömegben. Egy hölgy mögöttem meg is kérdezte szívélyesen, hogy komolyan gondoltam-e, hogy elé állok. Nem gondoltam komolyan, feleltem neki hasonló szívélyességgel, és túl voltunk az egészen. Később más, magukat jól érezni akaró embereket is maga mögé akart utasítani, de hát nem lehet minden tökéletes.

Amíg mindenki arra várt, hogy megpillantsa végre az énekesnőt, iszonyú tombolásba kezdtünk. A zenészek már a színpadon voltak, amikor megszólalt Zaz, de senki sem látta. Biztosan a színpad mellett énekel – gondoltam –, fokozva ezzel az izgalmakat. Ekkor azonban a kivetítőn megláttuk, hogy Zaz a közönség sorai közt halad át a nézőtéren a színpad felé.

Hatalmas ováció közepette feljutott a pódiumra, és innentől kezdve Zaz nem engedte, hogy valaki esetleg elbambuljon, ásítson, vagy csak kicsit másra figyeljen. Tapsolásra buzdította a közönséget, csakhogy a digitális korban nem tudunk rendesen tapsolni, hiszen a kezünkben telefon. Hiába tudjuk, hogy profi fotók készülnek a koncertről, az ugye nem lehetséges, hogy ne örökítsük meg mi is a pillanatot, amit küldünk is rögvest tovább a családnak…

A koncert során Zaz franciául beszélt, egy kis angolt azért vártunk tőle, de ezt elnéztük neki, többek között azért, mert az első dal után egy papírfecniről olvasva magyarul mondta el, hogy a színpadon vele van a négy őselem: a tűz, a víz, a föld s a levegő. Tört magyarsága, figyelmessége, igyekezete olyan megható volt, sokan megkönnyezték.  

A Zaz-dalok közül érdekes módon nem a legismertebbek szóltak a legnagyobbat, de a közönség így is egy emberként énekelte – francia nyelven (!) ­– a Je veux-ot, vagy éppen a Les passants című dalt. A koncert közepe felé kisebb technikai hibák adódtak, így Zaznak újra kellett kezdenie egy dalt, őt azonban ez sem zökkentette ki, sőt, mintegy kifordulva önmagából, ezer fokon égő amazonná vált egészen a koncert végéig.

Megőrült, átváltozott, a szó pozitív, beteljesítő értelmében. Megmozgatta az egész völgyet. Az egész világot. Zaz maga a zene, ő a ritmus, ő a dallam.

Minden a szívében van, eggyé vált zenészeivel, velük lett kiteljesedett egésszé.

A koncert végére egyébként érteni véltem azt is, hogy miért a közönség sorai közül ment fel a színpadra. Azt mutatta ezzel – nem feltétlenül tudatosan, hanem természetéből fakadóan –, hogy ő még mindig az az egyszerű utcazenész, aki tizenöt évvel ezelőtt kiállt dalaival Franciaország forgalmas tereire. Az innen kezdődő megállíthatatlan siker mégsem ragadta el valami távoli galaxisra, hanem velünk maradt, közülünk való.

Galéria
VeszprémFest – Zaz
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.