Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában

2022. augusztus 7. 23:35
Egy demens férfi újrakezdése.

Németországban élő távoli rokonom hagyta itt ezt az elgondolkodtató históriát. Az idősek otthonában dolgozik, nap mint nap szembesül az ottlakók kihívásaival, küzdelmeivel. Mi több, az ő feladata enyhíteni a nehézségeket, és elfogadhatóvá tenni a sokszor elfogadhatatlant. De bármennyire is próbál segíteni, adódnak helyzetek, melyeket még ő sem tehet helyre. Sőt. Talán senki sem.

Történt ugyanis, hogy az idősek otthonában élő idős, demenciás férfi beleszeretett egy szintén ott élő idős hölgybe. Ezzel persze még semmi gond nem volt, sőt, gyógyítónak hatott az egymásra találás, és valóban úgy tűnt, társra leltek a másikban. Idejük nagy részét közösen töltötték, új hobbikba kezdtek, és a hétköznapjaik gyökeresen megváltoztak.

Ám a felhőtlen boldogságot egy nap hirtelen beárnyékolta, hogy megjelent az idős férfi törvényes felesége, akivel majd egy életen át tartott szerelmük. Az asszony ott az otthonban szembesült a ténnyel, miszerint férje nemhogy másba lett szerelmes, de nem is emlékezett az ő létezésére. A férfi elméje kitörlődött, a beteg felejtés a múlt minden foszlányát megsemmisítette – csak egy megrettent idegent látott egykori, elébe toppanó élete párjában. A nővérkék magyarázták a döbbent és kétségbeesett feleségnek, hogy a férje demens, és az elme sötét, sajátos, megváltó csodája, de immár mással boldog. A feleség nem foghatta fel a felfoghatatlant – s ki tudná ezt felfogni?

Talán ez az az eset, amikor minden másképp alakul, mégsem hibás senki. Furcsa kettősség: a betegség egy életre szóló szerelem útjába állt, és ezzel kaput nyitott egy másiknak.

Szabó Eszter
további cikkek
A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Bálint A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! 2023. december 3. 23:45 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.