Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában

2022. augusztus 7. 23:35
Egy demens férfi újrakezdése.

Németországban élő távoli rokonom hagyta itt ezt az elgondolkodtató históriát. Az idősek otthonában dolgozik, nap mint nap szembesül az ottlakók kihívásaival, küzdelmeivel. Mi több, az ő feladata enyhíteni a nehézségeket, és elfogadhatóvá tenni a sokszor elfogadhatatlant. De bármennyire is próbál segíteni, adódnak helyzetek, melyeket még ő sem tehet helyre. Sőt. Talán senki sem.

Történt ugyanis, hogy az idősek otthonában élő idős, demenciás férfi beleszeretett egy szintén ott élő idős hölgybe. Ezzel persze még semmi gond nem volt, sőt, gyógyítónak hatott az egymásra találás, és valóban úgy tűnt, társra leltek a másikban. Idejük nagy részét közösen töltötték, új hobbikba kezdtek, és a hétköznapjaik gyökeresen megváltoztak.

Ám a felhőtlen boldogságot egy nap hirtelen beárnyékolta, hogy megjelent az idős férfi törvényes felesége, akivel majd egy életen át tartott szerelmük. Az asszony ott az otthonban szembesült a ténnyel, miszerint férje nemhogy másba lett szerelmes, de nem is emlékezett az ő létezésére. A férfi elméje kitörlődött, a beteg felejtés a múlt minden foszlányát megsemmisítette – csak egy megrettent idegent látott egykori, elébe toppanó élete párjában. A nővérkék magyarázták a döbbent és kétségbeesett feleségnek, hogy a férje demens, és az elme sötét, sajátos, megváltó csodája, de immár mással boldog. A feleség nem foghatta fel a felfoghatatlant – s ki tudná ezt felfogni?

Talán ez az az eset, amikor minden másképp alakul, mégsem hibás senki. Furcsa kettősség: a betegség egy életre szóló szerelem útjába állt, és ezzel kaput nyitott egy másiknak.

Szabó Eszter
további cikkek
Madárének, mint a stressz üldözője Eszter Madárének, mint a stressz üldözője Biztos, hogy akad, akit mégis, valamilyen oknál fogva idegesít a madárcsicsergés, a jellemző viszont az, hogy a madárének idegrendszerünk vasalója lehet, persze csak ha kihalljuk a város durva zajából. 2024. június 16. 17:53 Harminchárom szál gerbera Meli Harminchárom szál gerbera Novella a 6-os buszról. 2024. június 10. 22:32 A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban Sok családban van egy olyan távoli rokon, akivel bár tagadhatatlan a vérségi kapocs, mégis annyira kellemetlen a jelenléte, hogy dugdosni kell az esküvőkön, vagy minél távolabb ültetni az asztalfőtől a családi összejöveteleken. Valami ilyesmi érzése van az embernek akkor is, amikor az ellenzéki politikusok választási plakátjai jönnek szembe az utcákon. A pártlogók ugyan kötelező jelleggel szerepelnek rajtuk, de távolról mintha csak elmosódott légypiszkok lennének, helyette a manapság oly divatos „civil” formációt hirdetik. De vajon honnan ered a civilség vélt ereje a politikában és miért jó elbújni a szoknyájuk mögé? Véleménycikk a kampányplakátok vizuális csiklandozásáról. 2024. május 27. 16:41 ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. június 18. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.