Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
25°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
25°C

Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában

2022. augusztus 7. 23:35
Egy demens férfi újrakezdése.

Németországban élő távoli rokonom hagyta itt ezt az elgondolkodtató históriát. Az idősek otthonában dolgozik, nap mint nap szembesül az ottlakók kihívásaival, küzdelmeivel. Mi több, az ő feladata enyhíteni a nehézségeket, és elfogadhatóvá tenni a sokszor elfogadhatatlant. De bármennyire is próbál segíteni, adódnak helyzetek, melyeket még ő sem tehet helyre. Sőt. Talán senki sem.

Történt ugyanis, hogy az idősek otthonában élő idős, demenciás férfi beleszeretett egy szintén ott élő idős hölgybe. Ezzel persze még semmi gond nem volt, sőt, gyógyítónak hatott az egymásra találás, és valóban úgy tűnt, társra leltek a másikban. Idejük nagy részét közösen töltötték, új hobbikba kezdtek, és a hétköznapjaik gyökeresen megváltoztak.

Ám a felhőtlen boldogságot egy nap hirtelen beárnyékolta, hogy megjelent az idős férfi törvényes felesége, akivel majd egy életen át tartott szerelmük. Az asszony ott az otthonban szembesült a ténnyel, miszerint férje nemhogy másba lett szerelmes, de nem is emlékezett az ő létezésére. A férfi elméje kitörlődött, a beteg felejtés a múlt minden foszlányát megsemmisítette – csak egy megrettent idegent látott egykori, elébe toppanó élete párjában. A nővérkék magyarázták a döbbent és kétségbeesett feleségnek, hogy a férje demens, és az elme sötét, sajátos, megváltó csodája, de immár mással boldog. A feleség nem foghatta fel a felfoghatatlant – s ki tudná ezt felfogni?

Talán ez az az eset, amikor minden másképp alakul, mégsem hibás senki. Furcsa kettősség: a betegség egy életre szóló szerelem útjába állt, és ezzel kaput nyitott egy másiknak.

Szabó Eszter
további cikkek
Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24 Madárének, mint a stressz üldözője Eszter Madárének, mint a stressz üldözője Biztos, hogy akad, akit mégis, valamilyen oknál fogva idegesít a madárcsicsergés, a jellemző viszont az, hogy a madárének idegrendszerünk vasalója lehet, persze csak ha kihalljuk a város durva zajából. 2024. június 16. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.