Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában

2022. augusztus 18. 11:55 // Forrás: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat
A Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat az immár hagyományosnak mondható nyári táborát, szám szerint a harmadikat augusztus 1. és 5. között rendezte meg.

A tábor témáját – mint eddig is mindig – egy a magyarországi, ill. a megyei németekhez kötődő hagyomány, szokás adta, amelyet az öt nap során megismertek és előadható jelenetekké formáltak, majd a meghívott vendégeknek, szüleiknek, rokonoknak, barátoknak a táborzáró előadáson elő is adtak a gyerekek. Nem volt ez most sem másképp!

Fotók: Veszprémi Német Nemzetiségi ÖnkormányzatFotók: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat

A korábbi témák – mint a búcsú és lakodalom – után az idei hagyományátadó tábor központi tematikáját a Veszprém környékén is olyan fontos szerepet játszó őszi munkák, mint a szőlőművelés, a szüret és az ahhoz kapcsolódó szüreti felvonulás adták. Témájában kapcsolódott ez a tábor a Német Nemzetiségi Klub által július 25-29. között tartotthoz, amely az aratást és a gabona feldolgozását állította a középpontba. A két táborban összesen mintegy negyvenöt általános iskolás vett részt, elsősorban a Dózsa és a Gyulaffy általános iskolákból.   

A gyerekek két pedagógus és egy egykori Lovassys, ma a felsőoktatásban német nemzetiségi szakon tanuló egyetemista vezetésével, valamint két középiskolás önkéntes segítségével ismerkedhettek meg most is a német nemzetiség dalaival, táncaival és hagyományaival, valamint egy szentantalfai kiránduláson is részt vettek, ahol élőben láthatták a mai szőlőművelés, borkészítés helyszíneit, eszközeit, és beszélgethettek Molnár Zsolt szőlősgazdával is. 

A kézműves foglalkozások és a főző-workshop is tovább mélyítették a téma megismerését.  

A tábor megvalósításához a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán hatszázezer forint támogatást nyert.


A táborok témája még egyszer előkerül a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat  őszi programjai során, ugyanis a várhatóan októberben átadandó Németházban két többgenerációs rendezvényt is terveznek, többek között egy terményünnepet a Német Nemzetiségi Klubbal együttműködve, valamit  a Lovassy Német Nemzetiségi Egyesülettel közösen  az Európa Kulturális Fővárosa programok keretein belül egy társasjáték délutánt.

Ugyanennek az EKF-es pályázatnak a keretein belül, amely a „Hidak-Brücken” nevet kapta decembereben a „Christkindl” hagyományt akarják kivinni városi színterekre, rendezvényekre. Ebben a német nemzetiségi általános iskolák, mint a Botev, a Dózsa, valamint a Gyulaffy és természetesen a Lovassy vesznek részt.  

Ugyancsak az Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényei között hamarosan augusztus 20-án Herenden már másodjára rendezik meg az Európa kicsinyben – „Unsere Wurzeln” címmel a német nemzetiségi napot, ahol a környékbeli települések hagyományőrző csoportjai, ének-és tánccsoportjai, hangszeresei, valamint sok újdonság és „svábos” meglepetés szórakoztatják a közönség apraját-nagyját. A program részeként német nyelvű szentmisét is celebrálnak. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.