2023. március 24.
//
Gábor névnap

Tiszta Balatonról és tiszta művészetről mesél az új kiállítás a Kossuth utcán

Keramikusok, ékszertervezők, különleges lakberendezési tárgyak, textil termékek, gyermekjátékok alkotói, designerek és művészek. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozatának középpontjában a fenntartható művészet áll és olyan képzőművészeti, alkotói, tervezői munkák, módszerek, amelyek a terület jó gyakorlatait, látványos, dekoratív eredményeit sorakoztatják fel. Ezt mutatja be a tematikus vándorkiállítás is, amely vasárnap érkezett Veszprémbe.

Az úgynevezett Káli Collection tíz kiválasztott tervező munkáját gyűjti össze, amik egyfajta ízelítőt nyújtanak a hazai design trendekkel kapcsolatban. A válogatásba olyan hazai brandek kerültek be, amelyeknek különleges kötődése van a balatoni, balaton-felvidéki régióhoz, annak természeti értékeihez és a fenntartható alapelvekhez.

2022 augusztusában a Jókai 7 design boltjában mutatkozhatott be a HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet projektjének részeként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Káli Collection. A frissen bemutatkozó kollekciónak helyszínt biztosító Jókai 7 szintén nyár végén nyitotta meg első alkalommal kapuit és a két nyitóhétvégén sokszínű programot kínálva, a meghitt hangulatú kis település utcáját pezsgő kulturális, művészeti csomóponttá változtatta. Weiler Péter tematikus, Kulcs a kő alatt című kiállítása jó apropónak bizonyult a művészet kedvelők számára ellátogatni Mindszentkálla legújabb helyére, amely a jövőben szálláshelyként, kávézóként és alkotóházként is funkcionál majd.

A programok iránt érdeklődők az egykori pajta épületben berendezett kiállítótérben igazi balatoni ízelítőt kaphattak, ahol a hely által szervezett Weiler Péter kiállítás retro nyaralásokat idéző alkotásai között ízléses egységként fértek meg a design bútorokon elhelyezett kollekció darabjai, valamint a kapcsolódó tervezői bemutatkozókat tartalmazó plakettek.

A 2022-es Káli Collection márkái: Eperfa Design, Gulipan Design, Viaplant, Hugi Ceramic Design, Silk&More, RePityke, Plantethics, Nemes Anita, Mirc Jewellery, LZs Kerámia.

Augusztus utolsó hétvégéjén a HybridCycle szervezésében a Káli Collection egyik tervezője Réthy Orsolya fenntartható művészeti workshop foglalkozást tartott a helyszínen az érdeklődőknek. Orsi munkáit a természetes anyagok tisztelete ihlette, ezzel az elvvel készíti a Gulipán design kerámia tárgyak mindegyikét és ezt az egyedi tudást igyekszik átadni a kerámia készítés folyamatát bemutató tanfolyamain is. A hétvégi foglalkozáson gyerekek és felnőttek ismerkedhettek meg a kerámiával, mint alapanyag és a különleges festések technikájával.

A Tiszta Balaton tiszta művészet programjainak kiemelt célja, hogy az alkotók és a művészet iránt érdeklődők, a Veszprém-Balaton régió lakói és a térségbe érkező látogatók is felfedezhessék a fenntartható művészet módszereit, lehetőségeit és látványos eredményeit. A Jókai 7-ben bemutatkozó design kollekció alkotóit a nyári szezon végétől egy vándorkiállítás részeként ismerhetik meg az érdeklődők.

A kiállítás olyan kérdésekre adhat választ, hogy mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért. Hogyan lehet egy szobor, festmény vagy egy giga fesztivál fenntartható, illetve arra, hogy mit is jelent a fenntartható művészet és mi maga a Tiszta Balaton, tiszta művészet projekt. Az ingyenesen megtekinthető színes, informatív tárlat egy újonnan alakuló világszemléletet fejteget, amely egy olyan rendszert körvonalaz, ahol az ember, az alkotó nem rombolja le a környezetét és nem veszélyezteti a jövőjét. Egy olyan kapcsolatot vázol, ahol lehetőség van a művészeteken keresztül, műalkotások üzenetein át megmutatni az ember és a természet kapcsolatát.

A szervezők a Káli Collection alkotóin és a hazai designer trendeken kívül, bemutatnak ismert és kevésbé ismert példákat a külföldi és hazai kulturális szférából, illetve a projekt tavalyi, valamint a 2022-es év rezidenciaprogramos művészei mesélnek a művészet szemléletformáló erejéről, a Balatonról, globális környezeti problémákról és fenntartható, tudatos alkotásról.

“A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás egy szokatlan találkozás, ahol a nézelődő betekinthet a művészet és a fenntarthatóság érzékeny kapcsolatába” - fogalmaznak a szervezők a programot ismertető leírásban.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 6-ig Veszprémben a Szent Imre téren, majd 10 napig Tapolcán és 10 napig Tihanyban.

(A fotók a balatonalmádi kiállításon készültek.)

vehir.hu

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem környezetükre is figyelnek. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal.
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.