Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
24°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
24°C

Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen

2022. augusztus 31. 15:10
Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg.
  • A futókör teljes hossza 3256 méter lesz.
  • Az útvonal a Jutasi úttól Március 15. utcáig tart, így zár be egy nagy kört a lakótelepen.
  • 80%-a rekortán burkolatú lesz, 20%-át a már meglévő járdaszakaszokon jelölik ki, itt a tönkrement burkolatot is kijavítják és útfestéssel jelölik a pálya vonalát.
  • A munkák augusztus 29-én kezdődtek és várhatóan 2023 júniusára fejeződik be.
  • A beruházást teljes egészében az EKF-program finanszírozza bruttó 730 millió forintból.

2006-ban kezdődött el az a fajta gondolkodás Veszprémben, hogy a várost úgy fejlesszék, hogy ne csak infrastrukturálisan, hanem azzal összefüggésben az életminőség is javuljon. Azaz, ha az emberek kijönnek otthonaikból, akkor minőségi parkokkal, terekkel találkozzanak, amelyek aztán minőségi programok lehetőségeit kínálják. Ezt Brányi Mária alpolgármester mondta szerda délelőtt a Táborállás parkban tartott sajtótájékoztatón, amivel hivatalosan is kezdetét vette a Jutasi futókör megépítésének projektje.

A városvezető ezzel olyan korábbi sikeres beruházásokra gondolt, mint amilyen a veszprémvölgyi sétaút felújítása is volt több, mint 10 évvel ezelőtt, most pedig az EKF-programnak köszönhetően a város újabb pontjain érhetnek el minőségi javulást, köztük kiemelve a Jutasi lakótelepet is, ahol a futókör valóban egy lakossági igényt hivatott kielégíteni.

A valós igényről pedig konkrét tapasztalatok is rendelkezésre állnak, hiszen korábban Ovádi Péter, országgyűlési képviselő kezdeményezésére tartottak egy átfogó konzultációt a lakótelepen az igényekről, ahol egy későbbi futókör ötletét a megkérdezettek nagy százaléka támogatta.

Itt lépett be újabb szereplőként a projektbe az EKF, amely az itt lakókat ismét megszólítva egy hosszan tartó közösségi tervezés után határozta meg a futókör végleges útvonalát.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter kiemelte, hogy országosan is figyelemreméltó fejlesztés lesz mindez, hiszen az egyik leghosszabb futókör épül meg a Jutasi lakótelepen. A képviselő reményét fejezte ki, hogy ezáltal még többen kapnak kedvet az atletizáláshoz, aminek Veszprémben amúgy is nagy múltja van, hiszen a VEDAC és az SVSE által két kiváló klub is működik a városban.

A futókör, bár látszólag egy különálló sportberuházásnak tűnik valójában egy átfogó városfejlesztési stratégia része. Ezt már dr. Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója említette meg, aki hozzátette, hogy egy átfogó kulturális program megvalósításának nem csak abból kell állnia, hogy egy éven át fesztiválokat szerveznek a városban, sokkal inkább a saját otthonunkhoz, tereinkhez való kapcsolódás erősítését kell képviselni.

A közterek ebből a szempontból az évek alatt elvesztették jelentőségüket, most viszont ezt újítják meg és töltik meg újra élettel a mindenki által használt parkokat, többek közt a futókör megépítésével is, foglalta össze az igazgató a mostani projekt kapcsolódását Veszprém kulturális fejlődéséhez.

A munkaterületet hétfőn adták át a kivitelezőnek, amely a nyílt közbeszerzés után a Practical Kft. lett, ők három ütemben végzik el a munkákat.

A sajtótájékoztatón Lamos Péter a projekt előkészítéséért és menedzseléséért felelős Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője a technikai paraméterek összefoglalásaként elmondta, a 3256 méter hosszú futókör elsődlegesen süllyesztett szegélyekkel határolt, rekortán burkolatú pálya lesz, ami egy 1,5 méter szélességű „nagykörből” és két 1 méter szélességű kisebb betétkörből, úgynevezett „iskolakörből fog állni.

A vonalvezetést úgy alakították ki, hogy annak 80%-a a már említett épített rekortán pályán halad majd, 20%-a felújított járdaszakaszokon, ahol festéssel jelölik az útvonalat. Ahol szükséges egyébként további közvilágítást építenek ki, hogy este, vagy hajnali órákban is biztonságosan lehessen használni a futókört.

A teljes beruházás összege bruttó 730 millió forint és várhatóan jövő év júniusában tudják majd átadni, de ez még függ attól is, hogy a téli hónapokban a kivitelező milyen ütemben tud haladni a munkával.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.