Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Veszprémi Petőfi Színház vifijére bárki csatlakozhat

2022. szeptember 3. 23:38
Fiataloknak szóló összművészeti fesztivált szervezett a Veszprémi Petőfi Színház, ahol a színjátszás mellett a zene, tánc és a képzőművészet is teret kapott. A programok szombaton kezdődtek a színházban és vasárnap folytatódnak több helyszínen is.

Hagyományteremtő céllal hívták életre a Veszprém Ifi Fesztivált a Petőfi Színház berkein belül, amely már a Lélektől lélekig és a Rátonyi Operettfesztviál mellett a harmadik saját, nagyszabású fesztiválja a teátrumnak.

Első alkalommal idén szeptember 3-4 között szervezik meg a röviden csak „Vifiként” emlegetett rendezvényt, ahol a szervezők célja, hogy egy fesztiválba sűrítsék a kultúra több szegmensét, úgy, mint a színházat, a zenét, a táncot, de még a képzőművészetet is. Ami pedig összeköti ezeket a területeket, az a fiatalok jelenléte és színre lépése.

Ugyanis a Veszprémi Ifi Fesztivál célja elsősorban az, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson azoknak a helyben, vagy környéken élő fiataloknak, akik, ha csak amatőr módon is, de mindenképpen profizmusra hajazó eltökéltséggel képviselik valamelyik kulturális ágazatot.

A fesztivál szombaton és vasárnap zajlik a Veszprémi Petőfi Színházban, illetve a kulturális intézményhez kapcsolódó helyszíneken.

Az ünnepélyes megnyitót szombaton délután tartották a színház nagyszínpadán, itt Oberfrank Pál színházigazgató a közönség elmondta, az alapötlet szerint szerettek volna egy olyan fesztivált megszervezni, ahol nem csak a színház, hanem a kultúra több formájában is felvonul.

Később ezt az ötletet kezdték kibontani és pontosítani, az már Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes fejéből pattant ki, hogy fűzzék fel az elképzelésüket a fiatalokra, az ő tevékenységük, tehetségük és alkotásaik kerüljenek a középpontba.

Az igazgatóhelyettes elárulta, ugyan nem volt sok idejük megszervezni a fesztivált, mégis, amikor elkezdtek puhatolózni helyi tehetségek iránt, ők maguk is meglepődtek, hogy hány olyan középiskolás van, aki már ilyen fiatalon is magas szinten képviseli valamelyik kulturális ágazatot.

Az Európa kulturális fővárosa cím ünnepi évéhez közeledve pedig ez különösen felértékelődik, ezt már Sótonyi Mónika, önkormányzati képviselő emelte ki köszöntőjében, aki örömét és háláját fejezte ki, hogy a Petőfi Színház nemcsak a színház berkein belül, hanem a falakon túl is építi a közösséget, erősíti a kultúra jelenlétét Veszprémben, ráadásul a fiatalok körében is.

A nyitóünnepségen ezt követően Kiss Anna, népdalénekes, a VeszprémSztár második helyezettje lépett fel, majd Bakony Táncegyüttes, a KID Rock and Roll SE produkcióját is láthatták, ahogy a Petőfi Színház SzínHázVilág és Carpe Diem! táborosai „Bőg a tehén!” című produkcióját is.

A színház előcsarnokában képzőművészeti kiállítás is nyílt, valamint VIFI-FESZT 10 kiválasztott ifjú fotósa által készített képek is folyamatosan láthatók, azaz naponta többször új képek kerülnek ki az ő szemszögükből bemutatva az újonnan induló fesztivált.

A szombati nap krónikájához tartozik az „Etűdök mobiltelefonra és széthulló családokra” című darab bemutatása a Padányi Színpad diákjai előadásában. Este pedig Balatonalmádiban, a Kerényi Imre Kult-Magtár szabadtéri színpadán volt látható a nagysikerű Esőember előadás, mely után egy közönségtalálkozó keretein belül lehetőség nyílt egy kötetlen beszélgetésre, ahol az alkotási folyamatokba is betekintést engedtek a szereplők.

A második napon, vasárnap a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar és a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar ad koncertet, ahogy bemutatkozik a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió és a  Szilágyi Harangegyüttes is.

18 órakor a Színházteremben Erich Kästner ismert története, A két Lotti című ifjúsági előadás látható a Veszprémi Petőfi Színház gyermek színészeinek fantasztikus előadásában, melyet követően szintén lehetőség nyílik az ifjú színésznövendékekkel egy beszélgetésre, ahol többek között arról is beszélni fognak, hogy ilyen fiatalon hogy tudtak az iskolában és a színházban is helytállni, milyen érzés a színpadon, szinte a hátukon vinni egy teljes előadást, valamint milyen pozitív hozadékai voltak a művészetnek az életükben, esetleg milyen nehézségekkel találták szembe magukat. 19.30-tól pedig a Csermák Antal Zeneiskola Írisz Együttes könnyűzenei koncertjével zárjuk a két napos ifjúsági fesztivált.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.