2023. május 31.
//
Angéla névnap

Bevonultak az önkéntes katonák

Veszprém megyében összesen 20 fiatal kezdte meg az alapkiképzést hétfőn az önkéntes katonai szolgálat keretében. A jelentkezők közül volt olyan, akit felsőoktatási jelentkezéshez járó pluszpontok motiváltak, de többen hosszú távon szeretnék elkötelezni magukat a katonai pálya mellett.

Azok, akik elvégzik a katonai alapkiképzést olyan tudásra tesznek szert, amit nem csupán az egyenruhát viselve, hanem a civil életben is kamatoztatni tudnak, mondta Soós Gyula, alezredes, a veszprémi toborzóiroda parancsnoka hétfő délelőtt, amikor formális keretek közt 20 fiatal aláírta az önkéntes katonai szolgálatba való jelentkezés dokumentumait a helyi irodában.

A Magyar Honvédség az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minél több fiatalt megszólítson és tegye ismerté a katonai pályában rejlő lehetőségeket. Létrehozták az önkéntes katonai szolgálatot, egy lehetőséget, amelynek keretében fél, vagy egy év alatt a jelentkezők megkapják a katonai hivatáshoz nélkülözhetetlen alapkiképzést, valamint megismerkedhetnek több speciális katonai területtel is, mindezt úgy, hogy a kiképzés ideje alatt saját döntésükből bármikor távozhatnak, tehát bármikor kiléphetnek a kötelékből. Az önkéntes szolgálat ideje alatt fizetést és ellátást kapnak, illetve annak elvégzése után többletpontokat is jóváírhatnak maguknak egy későbbi egyetemi felvételi eljárás során.

Viszont, ahogy Soós Gyula köszöntőbeszédében is kiemelte a fiatalok szerződéskötésekor, az önkéntes katonai szolgálat olyan készségek fejlesztésében is segít, mint a bajtársiasság, a csapatmunka, ezek pedig a civil életben sem elhanyagolható tényezők.

Soós Gyula, alezredes az eligazításonSoós Gyula, alezredes az eligazításon

A szerződések aláírása után a kiképzés már a hétfői napon elkezdődött Várpalotán a 31. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoksága alatt. A kiképző, Schucha Ádám őrnagy az eligazításon bemutatta az önkénteseknek, hogy mire számítsanak a következő hetekben.

Kihangsúlyozta, a kadétok közt fizikai felkészültség szempontjából sincs semmiféle megkülönböztetés, egy felméréssel kezdik majd a feladatokat, ami alapszintről indul, hogy lássák, honnan indulnak csapatban. Fontos, hogy a fiatalok segítsék egymást a felkészülés során, erre külön hangsúlyt fektetnek a kiképzők.

A gyakorlati képzésen túl elméleti oktatáson is részt vesznek az alapkiképzés során, itt megtanítják, hogyan viseljék az egyenruhát, hogyan kell viszonyulni egy magasabb rendfokozatú katonához, hogyan kommunikálhatnak a közösségi médiában.

A fiatalok eközben személyesen is megismerkedhetnek több speciális egység tevékenységével, ennek azért van fontos szerepe, mert, ha úgy döntenek, akkor későbbi katonai pályájuk során segít nekik kiválasztani azt a területet, ami a legközelebb áll érdeklődésükhöz és képességeikhez.

Az önkéntes katonai szolgálat tehát 5 hét alapkiképzéssel indul, ezt követően 2 héten át a lövészettel ismerkednek meg, majd egy hét adminisztrációs időszak következik.

Az önkéntes katonai szolgálat kapcsán fontos kiemelni, hogy nem a régi sorkatonaságot idézi, ugyanis, mint egy általános 8 órás munkaviszonynál, itt is reggel fél 8-kor kezdődik a kiképzés és délután 4 óráig tart, ezután saját otthonaikba térhetnek vissza a kadétok.

Amikor pedig elvégzik a kiképzést, választhatnak, hogy a jövőben folytatják-e katonai pályán, akár maradva a területvédelmi zászlóaljnál, akár valamelyik műveleti besorolású szervnél, akár szerződéses jogviszonyban, de ha úgy döntenek, ki is válhatnak a honvédség kötelékéből folytatva civil életüket.

Az egyik kadét viszont már egészen biztos, hogy maradni fog a katonai hivatásnál, méghozzá a veszprémi toborzóiroda kötelekében. Erről ő maga, Kerekes Dániel nyilatkozott portálunknak a szerződésének aláírása után.

A 25 éves férfi elmondása szerint azért választotta a honvédségen belül ezt a toborzó területet, mert szeretne segíteni abban, hogy a civil társadalom közelebb kerüljön a katonasághoz, szeretné eloszlatni a tévhiteket, szkepticizmust a katonai hivatással kapcsolatban. Elárulta, ő maga irigyen tekintett korábban azokra a társaira, akik katonának álltak, viszont az ő életében most jött el az az idő, amikor el tud indulni ezen a pályán.

Rajta kívül Veszprém megyében még 19-en jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra, országosan pedig közel 500 fiatalnak kezdődött el a kiképzés.

Soós Gyula felhívta a figyelmet arra, a toborzás a jövőben is folytatódik és terveik szerint idén még 2 alkalommal indítanak alapkiképzést, ha összejön a megfelelő létszámú jelentkező.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Miért van szükség a honvédségre?
Miért van szükség a honvédségre?
A magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ, amelyen egy másik fegyveres rendvédelmi szerv vezetője mondott ünnepi beszédet, aki rávilágított arra, hogy nem csak háborús időkben van szükség a katonákra.
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai menetoszlopokra kell számítani szombaton az utakon Hódmezővásárhely és Veszprém között - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét
Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.
A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek
A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek
Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.