2022. december 5.
//
Vilma névnap

Bevonultak az önkéntes katonák

Veszprém megyében összesen 20 fiatal kezdte meg az alapkiképzést hétfőn az önkéntes katonai szolgálat keretében. A jelentkezők közül volt olyan, akit felsőoktatási jelentkezéshez járó pluszpontok motiváltak, de többen hosszú távon szeretnék elkötelezni magukat a katonai pálya mellett.

Azok, akik elvégzik a katonai alapkiképzést olyan tudásra tesznek szert, amit nem csupán az egyenruhát viselve, hanem a civil életben is kamatoztatni tudnak, mondta Soós Gyula, alezredes, a veszprémi toborzóiroda parancsnoka hétfő délelőtt, amikor formális keretek közt 20 fiatal aláírta az önkéntes katonai szolgálatba való jelentkezés dokumentumait a helyi irodában.

A Magyar Honvédség az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minél több fiatalt megszólítson és tegye ismerté a katonai pályában rejlő lehetőségeket. Létrehozták az önkéntes katonai szolgálatot, egy lehetőséget, amelynek keretében fél, vagy egy év alatt a jelentkezők megkapják a katonai hivatáshoz nélkülözhetetlen alapkiképzést, valamint megismerkedhetnek több speciális katonai területtel is, mindezt úgy, hogy a kiképzés ideje alatt saját döntésükből bármikor távozhatnak, tehát bármikor kiléphetnek a kötelékből. Az önkéntes szolgálat ideje alatt fizetést és ellátást kapnak, illetve annak elvégzése után többletpontokat is jóváírhatnak maguknak egy későbbi egyetemi felvételi eljárás során.

Viszont, ahogy Soós Gyula köszöntőbeszédében is kiemelte a fiatalok szerződéskötésekor, az önkéntes katonai szolgálat olyan készségek fejlesztésében is segít, mint a bajtársiasság, a csapatmunka, ezek pedig a civil életben sem elhanyagolható tényezők.

Soós Gyula, alezredes az eligazításonSoós Gyula, alezredes az eligazításon

A szerződések aláírása után a kiképzés már a hétfői napon elkezdődött Várpalotán a 31. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoksága alatt. A kiképző, Schucha Ádám őrnagy az eligazításon bemutatta az önkénteseknek, hogy mire számítsanak a következő hetekben.

Kihangsúlyozta, a kadétok közt fizikai felkészültség szempontjából sincs semmiféle megkülönböztetés, egy felméréssel kezdik majd a feladatokat, ami alapszintről indul, hogy lássák, honnan indulnak csapatban. Fontos, hogy a fiatalok segítsék egymást a felkészülés során, erre külön hangsúlyt fektetnek a kiképzők.

A gyakorlati képzésen túl elméleti oktatáson is részt vesznek az alapkiképzés során, itt megtanítják, hogyan viseljék az egyenruhát, hogyan kell viszonyulni egy magasabb rendfokozatú katonához, hogyan kommunikálhatnak a közösségi médiában.

A fiatalok eközben személyesen is megismerkedhetnek több speciális egység tevékenységével, ennek azért van fontos szerepe, mert, ha úgy döntenek, akkor későbbi katonai pályájuk során segít nekik kiválasztani azt a területet, ami a legközelebb áll érdeklődésükhöz és képességeikhez.

Az önkéntes katonai szolgálat tehát 5 hét alapkiképzéssel indul, ezt követően 2 héten át a lövészettel ismerkednek meg, majd egy hét adminisztrációs időszak következik.

Az önkéntes katonai szolgálat kapcsán fontos kiemelni, hogy nem a régi sorkatonaságot idézi, ugyanis, mint egy általános 8 órás munkaviszonynál, itt is reggel fél 8-kor kezdődik a kiképzés és délután 4 óráig tart, ezután saját otthonaikba térhetnek vissza a kadétok.

Amikor pedig elvégzik a kiképzést, választhatnak, hogy a jövőben folytatják-e katonai pályán, akár maradva a területvédelmi zászlóaljnál, akár valamelyik műveleti besorolású szervnél, akár szerződéses jogviszonyban, de ha úgy döntenek, ki is válhatnak a honvédség kötelékéből folytatva civil életüket.

Az egyik kadét viszont már egészen biztos, hogy maradni fog a katonai hivatásnál, méghozzá a veszprémi toborzóiroda kötelekében. Erről ő maga, Kerekes Dániel nyilatkozott portálunknak a szerződésének aláírása után.

A 25 éves férfi elmondása szerint azért választotta a honvédségen belül ezt a toborzó területet, mert szeretne segíteni abban, hogy a civil társadalom közelebb kerüljön a katonasághoz, szeretné eloszlatni a tévhiteket, szkepticizmust a katonai hivatással kapcsolatban. Elárulta, ő maga irigyen tekintett korábban azokra a társaira, akik katonának álltak, viszont az ő életében most jött el az az idő, amikor el tud indulni ezen a pályán.

Rajta kívül Veszprém megyében még 19-en jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra, országosan pedig közel 500 fiatalnak kezdődött el a kiképzés.

Soós Gyula felhívta a figyelmet arra, a toborzás a jövőben is folytatódik és terveik szerint idén még 2 alkalommal indítanak alapkiképzést, ha összejön a megfelelő létszámú jelentkező.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Halottaikra emlékeztek a honvédek
Halottaikra emlékeztek a honvédek
Halottak napi megemlékezést tartott a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja pénteken az alsóvárosi temetőben, ahol Szabó György alezredes mondott ökumenikus imádságot az elhunytakét. Fotóriport.
Haditorna sportversenyt rendeztek középiskolásoknak
Haditorna sportversenyt rendeztek középiskolásoknak
A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése-, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében, a Magyar Honvédség a 2022/2023-as tanévben ismét meghirdette az Országos Haditorna Versenyt. A Veszprém megyei fordulónak a Honvéd Sporttelep adott otthont szerdán, ahol 15 középiskolás csapat mérte össze erejét.
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Szerda reggel az Óváros térről felváltva indultak az iskolai osztályok, hogy felfedezzék Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeit.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.