2023. március 25.
//
Irén névnap

Premier előtti Nyugati nyaralás a Vehír olvasói részére

Újabb magyar játékfilmet ihletett meg Veszprém és a Balaton, na meg a '80-as évek retro hangulata, amit Tiszeker Dániel–Lévai Balázs–Pataki Ádám alkotótrió a Nyugati nyaralás című krimi-vígjátékukban vittek vászonra. A film hamarosan a mozik műsorfüzetében is szerepel majd, most viszont a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a LITTLE BUS PRODUCTIONS jóvoltából olvasóink egy exkluzív premier előtti vetítésen is részt vehetnek Veszprémben.

A Nyugati nyaralás a Tiszeker Dániel–Lévai Balázs–Pataki Ádám alkotótrió harmadik közös filmje. A krimi-vígjáték Veszprémben és a Balaton környékén játszódik valamikor az 1980-as évek derekán: egy ügyes veszprémi autószerelő családja már épp indulna nyaralni az akkor szinte elérhetetlen Riviérára, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Az akkoriban szinte megoldhatatlan helyzet szüli a fergeteges komédiát: egy német rendszámú „kölcsönvett” csodaverdával hirtelen nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

A film tehát egy ízig-vérig magyar történelemre és korszakos emlékekre építő fordulatos vígjáték, ami nem nélkülözi a krimikre jellemző izgalmakat sem. Ez persze nem meglepő, hiszen Lévai Balázs, a film egyik rendezője már bizonyította, hogy kezei közül az egész család számára szórakoztató produkció kerül ki.

Ráadásul Veszprém sem ismeretlen a számára, hiszen néhány évvel ezelőtt a #sohavégetnemérős című filmnek is több jelenete játszódott itt, amelyet ugyancsak ő rendezett.

Visszatérve a Nyugati nyaralásra, a szereplők között van Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szervét Tibor, Znamenák István. A filmben végig a ’80-as évek nagy slágerei szólnak: Nena, R-GO, Dolly Roll, Trio, Plastic Bertrand, Tarzan Boy és társaik. Soltész Rezső korabeli énje személyesen is feltűnik a vígjátékban, Patkós Márton alakításában.

Hogy ezek a színészek, zenék, valamint a rendezők által megformált történet milyen izgalmakat tartogatnak, arról most szerencsés olvasóink saját maguk is meggyőződhetnek egy exkluzív premier előtti vetítésen szeptember 12-én, hétfőn a veszprémi Cinama City-ben este 19:30 órától.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a LITTLE BUS PRODUCTIONS jóvoltából 10 szerencsés most páros belépőt nyerhet a vetítésre, ehhez nem kell mást tenni, mint még egyszer figyelmesen elolvasni a film történetének leírását és átböngészni a cikkbe beágyazott linkeket, majd megválaszolni a következő kérdéseket:

 

Hova valósi és mi a foglalkozása Mauer Gyurinak, a film egyik főhősének?

  1. Tihanyi bártulajdonos
  2. Almádi vízimentő
  3. Veszprémi autószerelő

Melyik mai zenekar alakítja a Bársony Metró zenekart?

  1. Ivan & The Parazol
  2. Platon Karataev
  3. Carlson Coma

Szőke Abigél melyik karaktert alakítja?

  1. Mauer Katica
  2. Mauer Kriszta
  3. Énekesnő

 

A helyes válaszokat a jatek@vehir.hu címre várjuk most hétvégéig.

vehir.hu

További cikkek

Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/235342 A projekt támogatás összege: 114.379.800.-
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.