Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Menthetetlenül összetartozunk

2022. szeptember 19. 14:50
Szeptember tízedike az öngyilkosság-megelőzés világnapja. Szombaton ezen apropóból tartottak szakmai konferenciát a Veszprémi Petőfi Színházban.

A Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége és a „Kapaszkodó” Mentálhigiénés Egyesület közösen szervezte az eseményt, az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából. A konferencia megnyitóján Halmay Gábor, a Közjóléti Bizottság elnöke szólalt fel elsőként, aki megköszönte az egyesületek munkáját, amiért mások megsegítésén dolgoznak szakadatlanul. Külön kiemelte, azzal, hogy az eseménynek otthont biztosít a Veszprémi Petőfi Színház, a kulturális és szociális szféra még erősebben összetalálkozik.

Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója is felszólalt. Rávilágított, intézményükben kiemelten fontos a lelki egészség védelme, nem véletlen, hogy Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember ötlete, vagyis a Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja sikeresen utat tört magának. Az igazgató elmondta, mind kereszteket cipelünk, s nincs más lehetőségünk, mint összekapaszkodni, észrevenni, ha a másik támaszra szorul.

Szakács Károly, a „Kapaszkodó” Mentálhigiénés Egyesület elnöke ismertette, hogy az elmúlt időszakban több irányból is közelítettek a szóban forgó téma felé, így májusban rajz- és esszépályázatot hirdettek „Milyen a jó segítség?” címmel, melynek alkotásait a színházban meg is lehet tekinteni. Az egésznapos konferencia a második nagy megmozdulás, a harmadik pedig, hogy a Viadukton táblát helyeztek el, az öngyilkosság-megelőzése okán. Mint kiemelték, ha már egy emberen is segít a kezdeményezés, megérte.

A konferencián elsőként Kellerné Egresi Zsuzsanna adott elő, Amikor a tehetség túl nagy teher címmel. Őt dr. Pilipkó Erzsébet etnográfus követte, A magyar parasztság hagyományos halálképe című előadásával.

Figyelemfelhívó táblát helyeztek ki a Viaduktra

A Viadukt Veszprém egyik leglátványosabb jelképe, de a műemlék völgyhíd emellett sajnos sok tragédiának is a helyszíne. Idén lesz 85 éve, hogy megépült, az egy emberöltő alatt pedig már több, mint 200-an vetették le magukat a korlátról. Ez évente 2-3 embert jelent, aki itt vet éget a saját életének. Annak érdekében, hogy ezen emberek életét minél nagyobb arányban meg tudják menteni, a Kapaszkodó Egyesület jóvoltából néhány éve több matrica is kikerült a korlátra, amelyen az 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot hirdetik. Most a matricák mellé egy tábla is kikerült, melyen az áll: Maradj velünk! Hívj most, beszéljünk!

A pénteki avatón jelen voltak a Kapaszkodó Egyesület önkéntesei, több városi képviselő és civil támogatója a lelki elsősegély szolgálatnak, valamint képviseltette magát a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége is, amelynek az elnöke, Dudás Erika elmondta, a most kihelyezett tábla három fontos céljukban is segít, a szuicid megelőzésében, kríziskezelésben és mentolhigiéniás prevencióban.

Elhangzott: a 116-123 telefonszámot évente 200 ezren hívják fel segítségre szoruló emberek, akiknek 3-5%-ában fordulnak meg szuicid gondolat, ami még visszafordítható, ezen pedig 500 önkéntesük dolgozik, többek közt Veszprémben is.

 

Portálunkon a közelmúltban riportot készítettünk a Veszprémben működő lelki elsősegély szolgálatról, az ő munkájukról, felelősségükről és megdöbbentő tapasztalataikról.

Kapcsolódó cikk
Név és arc nélkül segítenek pusztán a beszélgetés erejével
Létezik egy ingyenes telefonszám, amit ha valaki felhív, egy olyan emberrel találkozhat a vonal túlsó végén, aki minden esetben feltétel nélkül meghallgatja a hívót és segít a lelki eredetű problémák megoldásában. A telefonos lelki elsősegély szolgálatnak Veszprémben is vannak munkatársai, de hogy kik ők valójában, arra ebből a cikkből sem kapnak választ. Viszont sok másra igen, a lelki krízishelyzetekről, némely esetben az öngyilkosságok problémájáról és megelőzéséről is.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! 

Hajas Bálint
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.