2023. február 6.
//
Dóra névnap

A veszprémi Betlehem Dávid aranyérmes a junior nyíltvízi úszó vb-n

2022. szeptember 17. 12:17
MTI
Betlehem Dávid és Fábián Bettina is aranyérmet nyert a junior nyíltvízi úszók világbajnokságának 10 kilométeres versenyében, a Seychelles-szigeteken.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA hivatalos eredményközlője szerint Betlehem az olimpiai számban elképesztő fölénnyel nyert, több mint négy és fél perccel hamarabb ért célba, mint a dobogón mellette lévő olasz riválisai.    

Fábián Bettina óriási csatában 2.10 másodperces különbséggel utasította mögé spanyol ellenfelét, ugyanebben a számban pedig 6.60 másodperc hátránnyal a győztes mögött honfitársa, Szimcsák Mira lett a harmadik.

Betlehem Dávid és Fábián Bettina - akik a parton egy párt alkotnak - a magyar szövetség közleményében kifejtették: mindkettőjük azt a taktikát követte, hogy már az elején elhúzzon a mezőnytől. A Balaton Úszó Klub Veszprém kitűnősége, Betlehem Dávid hozzátette: kicsit meglepődött, hogy az olaszok még így is ott akartak maradni a rajt után.

Fotó: Magyar Úszó Szövetség FacebookFotó: Magyar Úszó Szövetség Facebook

"Még izmoztak is kicsit, de aztán az első egyenesen leszakítottam őket, és még az itatásnál ugyan a közelben voltak, utána viszont már hallottam, hogy fokozatosan nő a távolság" - mondta. Kiemelte: nagyon örül, hogy a végén sikerült ugyanazt átélnie, amit a felnőtt Európa-bajnokságon csak egy darabig volt lehetősége.

"Mert most be is tudtam fejezni a versenyt úgy, ahogy már ott is szerettem volna" - hangsúlyozta.

Fábián Bettina elmondta: őt már az első itatásnál utolértek a többiek, azaz terveivel ellentétben nem sikerült túl nagy előnyt szereznie.

"Utána azonban egész jól tudtam menni a többiekkel. Akadt néhány verekedősebb rész, voltak nehezebb és könnyebb körök, összességében egész okosan tudtam versenyezni. Az utolsó háromszáz métert meghúztam, ahogy tudtam. Az volt bennem, hogy erősebben edzettem, mint valaha, és nem azért jöttem ide, hogy a negyedik, ötödik vagy a tizedik helyen végezzek, én igenis nyerni akartam, bár ezt nem mondtam senkinek, de talán lehetett látni rajtam" - nyilatkozta. Hozzátette: bár nem minden úgy alakult, ahogy tervezte, végül párja és az edzői segítettek neki abban, hogy kikerüljön a negatív buborékjából, és nagyon boldog, hogy végül ez így összejött.

A bronzérmes Szimcsák Mira kifejtette: nagyon nehéz verseny volt, amelyen "az első kilométerektől kezdve verekedés ment".  

"Nagyon meg vagyok elégedve magammal. Vétettem egy-két hibát persze, csak az első kör után mentem ki például frissíteni, ami a végén visszaütött, eléggé meghaltam a hajrára, de így is nagyon jó verseny volt, és elégedett vagyok a bronzéremmel" - közölte.

A korosztályos világbajnokságon pénteken 7,5 kilométeren a 16-17 éves fiúk között Kovács-Seres Hunor gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva, óriási fölénnyel lett aranyérmes, míg Hartmann Máté nagy csatában harcolta ki a bronzot. A lányoknál ugyanebben a korosztályban Csulák Lia szintén harmadik lett ugyanezen a távon.

vehir.hu

További cikkek

Betlehem Dávid a párizsi olimpia után Amerikában folytathatja
Betlehem Dávid a párizsi olimpia után Amerikában folytathatja
Betlehem Dávid, a Balaton ÚK Veszprém nyíltvízi úszója a 2024-es párizsi olimpia után az Egyesült Államokban folytathatja tanulmányait és edzéseit.
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Az úszószövetség pénteki ünnepségén az esztendő legjobb sportolóit díjazták. A nyíltvízi úszók között a Balaton Úszó Klub klasszisa, Rasovszky Kristóf nyert, a junioroknál pedig klubtársa, Betlehem Dávid nyerte az elismerést.
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky Kristóf országos csúccsal nyert 800 méter gyorson szombaton a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság zárónapján.
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
A Balaton Úszó Klub Veszprém fiatal tehetsége, Betlehem Dávid klubtársát, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot maga mögé utasítva győzött 1500 m gyorson csütörtökön a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság második versenynapján.
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.