2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Az eszköz távozhat, az értéke maradjon!

2022. szeptember 18. 21:22
Jelentkezzen, aki még használ faxot. Vagy a teletexten szokta böngészni a legfrissebb híreket. A XXI. század nyugdíjas eszközei, amelyeket már felváltott újabb technológia, de értéket ma is közvetíthetnek.

A minap egy ismerősömet éppen akkor hívta az ügyvédje, amikor együtt voltunk. A cégének fax-száma érdekelte, hogy feltüntesse a szerződésen. „Olyan nekünk nincs” - hangzott a válasz. „Rendben, akkor ezt kihagyjuk” - jött a reakció és ezzel a kérdés meg is oldódott.

Ez a rövid jelenet viszont elindított egy gondolatmenetet olyan technológiai megoldásokról, amelyek valaha a mindennapok részei voltak, mára viszont néha megmosolyogtató, amikor tényleges gyakorlati szinten szóba kerül a használatuk.

Pedig annak idején a fax is komoly innovációnak számított, sőt, még az internet megjelenése után is tartotta magát egy ideig, főleg annak köszönhetően, hogy az online kódolatlanul elküldött adatok könnyebben kifürkészhetőek voltak, mint a faxon továbbított bizalmas dokumentumok. Ezért még ma is vannak országok, ahol az elektronikus aláírásokat a törvény nem fogadja el, itt még az irodák berendezéseinek kötelező elemének számítanak a faxok.

Ahogy TV-k távkapcsolóján is ott van egy gomb a mai napig, amivel elő lehet hívni a teletextet bármikor. Ezt a szolgáltatást még 1974-ben a BBC indította el, Magyarországon pedig 1982-től lehet rövid híreket, információkat olvasgatni a TV-n keresztül is. Az idősebb korosztályból még vannak olyanok, akik lelkesen használják ezt a funkciót, ahol az internet nem tört be a háztartásba, de a hétvégi meccsek eredményeivel nem akarja megvárni az újságot.

De, ha már újság, a nyomtatott napilapok előfizetéseinek száma évről évre csökken, ez szinte igaz minden orgánumra. Nem véletlen, hogy a legtöbb szerkesztőség komoly apparátust tart fenn az online felületek szerkesztésére.

Persze bármilyen értékítélet nélkül és határozottan elutasítva a „bezzeg régen minden jobb volt” kijelentést, be kell látni, hogy a technológia és a szokások változásával bizony vannak olyan eszközök, szokások, amelyek vitrinbe kerülnek és csak a nosztalgia hívja elő őket.

Némely esetben azonban mégis hordoznak magukban valami olyan tradicionális értéket, amit nem szabadna elengedni csak amiatt, mert a technológia már meghaladta a közvetítő eszközt.

Az újságírás például pont ilyen. Hiszen amíg az online felületeken bármikor módosítható egy elütés, egy téves adat, abban az újságban, ami már nyomdába ment erre nincs lehetőség, az újságíró visszafordíthatatlan felelőssége, mit és hogyan írt meg.

Éppen ezért érdemes online újságíróként is tradicionális felfogással dolgozni, mintha egy dohányfüstös, írógépektől hangos szerkesztőségben születnének a cikkek, pontosan, precízen, mintha nem lehetne rajtuk később javítani. Ezzel kifüstölve a felületesség szellemét a munkából.

Hajas Bálint

További cikkek

Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.
Utazás a ló túlsó oldalára
Utazás a ló túlsó oldalára
Egy íróval zajló beszélgetés világított rá arra, hogy nincsenek manapság könnyű helyzetben az alkotók, amikor a genderrel, vagyis a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdések oly annyira elhatalmasodtak. Vessünk egy pillantást most jelenünkre onnan, ahova esetünkben minden bizonnyal átestünk: a ló túlsó oldaláról.
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
Idővel mindennek megjelenik az ellen-trendje, most épp a Spotify-é: egyre többen hagyják ott a streaming szolgáltatót, hogy más formában élvezzék a zenét.
Plusz egy mécses
Plusz egy mécses
Van egy mondás, miszerint az ember valójában háromszor hal meg: először, amikor elhagyja testét a lélek, másodszor, amikor eltemetik, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A halhatatlanság tehát rajtunk, élőkön múlik igazából.