Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben

2022. szeptember 22. 11:09
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.

Több, mint fél évszázados múltra tekint vissza Veszprém és Tartu testvérvárosi kapcsolata, az erről szóló dokumentumot még 1970-ben írták alá az akkori városvezetők, azóta pedig számos kulturális és diplomáciai formában jelent meg ez a partneri kapcsolat.

A két város amellett, hogy méretében sem tér el sokban egymástól, törekvéseikben is felfedezhető párhuzam, ugyanis Veszprém után, 2024-ben Tartu lesz Európa kulturális fővárosa, a stafétát tehát Veszprémből az észt ismerősöknek fogják átadni.

Ahogy tavaly ilyenkor Veszprémben, amikor szűk másfél év volt még a cím viseléséig, úgy jelenleg Tartuban is javában dolgoznak kulturális programkínálatuk összeállításán, amelynek az észteknél is fontos szegmensét adja a gasztronómia, azon belül is a borkultúra népszerűsítése.

Ugyanakkor, ha az átlagember elsőre nem tud megnevezni egy híresebb észt borvidéket sem, az nem a műveletlenség számlájára írható. Az északi országban többek közt éghajlata miatt sem terjedt el a szőlőtermesztés, így a saját borok készítésének tudománya sem. Ennek ellenére, mint tradicionális európai gasztronómiai érték, a tartui EKF-programból sem szeretnék kihagyni a borkultúrát a helyiek. Ennek érdekében pedig régi veszprémi barátaik segítségét kérték.

Veszprém, amikor elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a döntő zsűri egy olyan pályázatot értékelt a legmagasabb szinten, ahol Veszprém a régióval közösen pályázott a címre, ez a régió pedig 6 magyar borvidéket is magában foglal, a Somlótól a Balaton déli partjáig. Mindezek az adottságok elegendőek ahhoz, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF programban kódolva legyen a borkultúra képviselete és számos módon a megjelenítése.

Az észtek erre alapozva keresték meg a veszprémi városvezetést és a VEB 2023 szakmai vezetőit, hogy tanácsot és ajánlásokat kérjenek, mely borok legyenek Tartu hivatalos borai a jövő évben.

A megkeresést követően a veszprémi EKF-program gasztronómiai felelősei Tungli Péter vezetésével összeállítottak egy 12 tételből álló borválogatást, mind a hat borvidékből 2 bort, amelyeket aztán elküldték Tartuba. Múlt pénteken az Oliva étteremben tartott összejövetelen ennek a borválogatásnak a kóstolása zajlott, online videókapcsolaton keresztül Tartuval, ahol ugyanazokat a borokat töltötték ki a poharakba, a résztvevők pedig egyszerre kóstolták és értékelték őket úgy, hogy a borkóstolás szakmai vezetését szintén Veszprémből vezényelték. Az Olivában a képernyő előtt foglalt helyet Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója, Porga Gyula, polgármester, Mészáros Zoltán, az EKF főtanácsadója és jelen esetben a borkóstoló házigazdája, Mike Friderika, programfejlesztési igazgató, Can Togay, művészeti főtanácsadó és nem utolsó sorban Tungli Péter, gasztronómiai programokért felelős vezető.

Hogy mely magyar borok lesznek Tartu hivatalos borai, arról nemsokára a tapasztalatokat felhasználva döntenek, de az már biztos, hogy nem csupán a 2023-as évben hárul nagyobb figyelem a Balaton és a térség borkultúrájára.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.