Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál

2022. szeptember 27. 9:38
Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.

Ha rosszmájúak lennénk, a Balaton Wine & Gourmet fesztivált aposztrofálhatnánk úgy is, mint egy újabb olyan rendezvényt, ami szeretné meglovagolni az éppen aktuális trendeket és a gasztronómia valamelyik irányzatát felhasználva kínálja a térség sokadik eszem-iszom programsorozatát. Viszont, ha a csütörtökön kezdődő fesztivál programjait tüzetesebben megnézzük, egyik kritika sem állná meg a helyét.

Ugyanis a Balaton Wine & Gourmet koncepciója már akkor létezett, amikor az első ilyen gasztrorendezvények megjelentek a környéken, majd a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program kezdeti koncepciójában is szerepelt, a nyertes pályázat után, közelítve az ünnepi 2023-as évhez pedig testet is öltött.

De, hogy pontosan milyen formában, arról már Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet egyik ötletgazdája beszélt portálunknak.

Mészáros Zoltán a BWG beharangozó sajtótájékoztatóján. Mellette Porga Gyula, Veszprém polgármestereMészáros Zoltán a BWG beharangozó sajtótájékoztatóján. Mellette Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Viszont mielőtt erre rátérnénk, muszáj egy rövid, alig 200 éves kitekintőt tenni a balatoni térség gasztronómiájának történetében, valamint megfogalmazni egy jogos kritikát is. Persze ez a kritika nem a 200 évvel ezelőtti szőlészeket illeti, akik megalapozták a mai balatoni borkultúrát az első tőkék elültetésével, majd a filoxéra betegséget átvészelve, úgy adták át a mai kor borászainak a térséget, mint egy sokoldalú, számos borászati lehetőséget magában rejtő vidéket.

Ez a sokoldalúság mégsem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. „Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - magyarázza Mészáros Zoltán a Balaton-térség gasztronómiai kínálatában tapasztalható hiányosságot.

Hogy ennek mi lehet az oka, arra is egyszerű magyarázat van, az éttermek vezetői sok esetben egyszerűen nem rendelkeznek elegendő háttértudással arról, hogy milyen borok készülnek a környék pincészeteiben. „Néha nagyobb háttértudással rendelkeznek chilei, vagy argentin borokról, mint a helyi termékekről, holott, ha egy külföldi hozzáértő vendég érkezik a Balatonhoz, mindig meglepődik, hogy milyen jó borok és ezekhez kapcsolódó ételkülönlegességek készülnek ezen a vidéken is. Éppen ezért a Balaton Wine & Gourmet-n erre a szakmai edukációra is nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni” - fogalmazta meg Mészáros Zoltán a kritikáját és az arra adott válaszukat.

Ráadásul lokálaptrióta szellemben a veszprémi vendéglátóhelyek 50%-os kedvezménnyel is számolhatnak, ha regisztrálják kollégáikat a fesztivál valamelyik szakmai kurzusára, amelyek közt ugyan nagy hangsúlyt kapnak a borok, de különböző konyhai megoldásoknál is olyan szereplők és módszerek fognak felvonulni, amely valódi kuriózumként jelenik meg a hazai gasztronómiai palettán, nem utolsó sorban inspirációként a vendéglátásban dolgozóknak.

A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren már állnak a faházak A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren már állnak a faházak

Az effajta tanulást starzsolásnak hívják a szakmában, amikor egy séf meglátogat egy másik éttermet, ott részt vesz a konyhai munkákban, elles trükköket, megoldásokat, amelyeket aztán hazatérve beépít a saját konyhájának kínálatába. Ezzel is fejlesztve a saját képességeit, azáltal pedig gazdagítva a vendégeinek élményeit a gasztronómiai kalandokban.

A Balaton Wine & Gormet-n két vendég ország, két különböző kultúra is kiemelt szerepet kap majd a programok között. A pénteki napon egészen a Távol-Keletig viszik el a vendégeket, pontosabban a japán gasztronómiai kultúrát hozzák el Veszprémbe. Eiryo Kudo, japán mesterszakács egyenesen Tokióból érkezik a Veszprémvölgybe, és egy nyolcfogásos Japán élményebédet prezentál a templomban, míg kollégája a színpadon bemutatja a halbontás, és a sushikészítés fortélyait, a végeredményből pedig ingyenes kóstolót rendeznek, de a programok közt japán tea-ceremónia is szerepel, valamint kiderül az is, hogy a „felkelő Nap országának” szeszesital-kultúrája nem csupán a sakéban merül ki, számos whisky és gin kerül a Balaton Wine & Gourmet-n kínált poharakba. A tematikus nap kulturális programjain pedig kimono és Taiko dobshow, valamint este csellókoncerttel is találkozhatnak a résztvevők.

Ezt a nemzetközi kitekintést folytatva szombaton a spanyol gasztrokultúra köré szervezték a fesztivál programjait. A madridi Mario Valles mesterszakács egy spanyol élményebédet celebrál a temlomban, a spanyol Cherry-t, a Jerez-t szintén avatott spanyolt borszakemberek mutatják be kóstoló keretében, a Barcelonából érkezett vendégek a színpadon vasárnap délben  bakonyi mangalicát grilleznek a spanyol faszenes csodagrillen de flamenco-bemutató is várja az érdeklődőket.

Ahogy Mészáros Zoltán megfogalmazta, a Balaton Wine & Gourmet nem titkoltan a prémium gasztronómiai kínálat élmezőnyében szeretne elindulni, hiszen érzékelhetően egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a felső kategóriás termékek és élmények iránt ezen a területen is. Az igazi élményeket viszont csak megfelelő hozzáértéssel lehet megtapasztalni, vallják a szervezők Zoltánnal együtt, ezért olyan, nem csupán a szakmának szóló programokkal és kurzusokkal is készültek, ahol ezt a tudást lehet bővíteni. Ilyen lesz például a Borszakmai Sátor, ahol a borhibákkal is meg lehet ismerkedni, de az illatolás fortélyai is kiderülnek, és a Gyerek Konyha, ahol Kals Györgyi vezetésével a gyerekek tanulhatnak főzni és a főzésről kiscsoportokban, de persze gyerek animáció is lesz a hétvégén, érdemes tehát gyerekkel is kilátogatni.

A Balaton Wine & Gourmet ezenkívül igazodik az aktuális trendekhez is, mind a gasztroterületeken, mind az éttermek, borbárok kínálatában. Ennek szellemében a nagyszínpadi programok között Jásdi István, csopaki borász vezetésével rizlingkóstolót és bemutatót szerveznek, de képletesen terítékre kerülnek olyan közéleti témák is, mint például a natúr borok képviselői által ismét életre hívott tradicionális borkészítés, valamint a hagyományos borkészítés közti viszony, vagy akár ellentét kérdésköre is.

Ugyancsak a Balatont, pontosabban a balatoni tájhasználatot, „nyaraló vagy szőlőhegy” címmel veszik górcső alá egy másik kerekasztal-beszélgetésen, amelynek az a Gianni Annoni lesz a moderátora, aki amellett, hogy a rendezvény házigazdája, a Balaton-felvidék mellett Toszkánában is otthonosan mozog a szőlőültetvények között, így jó összehasonlítási alappal indul majd ez a vita is.

A négynapos fesztivál csütörtökön indul és a szakmai programok mellett számos ingyenes kóstolóval, bemutatóval, de még gyerekprogramokkal is készültek a szervezők, mindegyik a gasztronómia valamelyik területét körüljárva.

Annak érdekében, hogy a Balaton Wine & Gourmet-n kínált lehetőségeket a realitásokhoz arányosítsuk, Mészáros Zoltánnal egy rövid becslést is végeztünk, miszerint, ha valaki minden péntek és szombat estéjét rászánná arra, hogy végigjárja azokat az éttermeket, borászatokat, akik itt felvonulnak most négy napon keresztül Veszprémben, két év sem lenne elég számára hogy mindenhova eljusson.

Hajas Bálint
további cikkek
A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Balaton Fagyija gasztroversenyt, ahol a Füge fagyiudvar pstós, ricottás fügefagyija különdíjas lett. 2024. május 13. 10:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.