Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket

2022. szeptember 29. 1:46
„A magyarok és a finnek az évszázadok során sohasem voltak egymás ellenségei, a rokonságunk mellett pedig szoros barátság is összeköti a két nemzetet” - hangzott a szerdán kezdődött Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia megnyitóján Veszprémben a Hangvillában. A baráti kötelékeken túl a mostani találkozó még inkább megerősítheti a magyar-finn kapcsolatokat, ugyanis a konferencia olyan 21. századi témákat jár körbe, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar, mindezt a két nemzet saját példáin keresztül.

Tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar-Finn Testvérvárosi Konferenciát, amelyen a skandináv ország településeinek és a magyar városok és falvak vezetői találkoznak egymással. A kapcsolatot azon felül, hogy a két országot összeköti az eredettörténetük, jelen esetben azok a testvérvárosi együttműködések adják, amelyek már hosszú évtizede a kisközösségek szintjén tartják életben ezt a barátságot.

Veszprém estében ez a város Rovaniemi, az északi sarkkör mellett fekvő település, amely a finn Mikulás otthona is egyben már közel fél évszázada ápol testvérvárosi kapcsolatot a bakonyi megyeszékhellyel, de ez csupán egy abból az 50 testvérvárosi együttműködésből, ami összeköti a finn és magyar településeket.

Közülük többen is személyesen ellátogattak Veszprémbe, ahol szeptember 29-30 között tartják a Magyar-Finn Testvérvárosi Konferenciát.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt a konferenciánOvádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt a konferencián

A testvérvárosi kapcsolatokban ünnepi eseménynek számító megnyitón a házigazda szerepében Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a résztvevőket, akik között ott volt Pertti Anttinen, Finnország budapesti nagykövete is.

A városvezető beszédében méltatta azokat a kulturális programokat, amelyek a finn hagyományokat megelevenítve, de már a veszprémi hagyományos városi események között is állandó helyet foglalnak el, mint például a Juhannus-nap júniusban. Ebben kiemelt szerepe van a Veszprémi Magyar – Finn Egyesületnek, akik a civil oldalról segítik megismertetni északi testvéreink színes kultúráját a helyiekkel, tért ki a VEMAFI szerepére a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

A konferencián jelen volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, aki úgy fogalmazott, a földrajzi távolság ellenére a magyarok fél szemmel mindig figyelték a finneket, az elmúlt 100 évben pedig példátlan fejlődésen mentek át, kiváltképp a technológiai innováció területén, gondoljunk csak a Nokia márkára, ami ugyancsak Finnország világterméke.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, nem szégyen, ha tanulunk egymástól, ha megosztjuk egymás jó példáit, ráadásul a magyarok és a finnek között sohasem állt fent ellentét, a két nemzet mindig békében élt egymással, ez még egy olyan tényező, ami segíti a mostani párbeszédet is.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Navracsics Tibor ezzel arra utalt, hogy a konferencia tematikája olyan modern kori kérdésekre keresi a választ jó gyakorlatok bemutatásával, mint amilyen a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar. A konferencia résztvevői hallhattak előadást az okos városok digitális megoldásairól, a fenntarthatóság és a helyi környezet megóvásáról, csütörtökön pedig a kreatív ipar és a kulturális örökség kapcsolatát járják körbe finn és magyar szakemberek segítségével.

Visszatérve a szerdai megnyitóra, azután, hogy Pertti Anttinen, nagykövet is személyesen köszöntötte a megjelenteket, a magyar államigazgatás részéről Varju Krisztina, a Külgazdasági És Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes-államtitkára, valamint dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is felszólalt néhány gondolat erejéig.

Utóbbi elmondta, az önkormányzatoknak a kötelező feladataikon felül erkölcsi felelősségük is van, hogy ápolják a kultúrát és a nemzetközi kapcsolataikat, ehhez pedig kiváló alkalom a mostani veszprémi konferencia.

 

Veszprém 2016-ban viselhette a Finnugor Kulturális Főváros címet, akkor több kulturális program is e hagyományok köré szerveződött a városban.

Kapcsolódó cikk
Elkezdődött a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat
Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva viselheti a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. A rendezvénysorozatot pénteken nyitották meg a Hangvillában.
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.