Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A tánc fesztiválja 2008: Tünet Együttes – Buddha szomorú (Avagy ne mássz fel, mert leesel)

2008. május 24. 13:08
Szabó Réka Társulatának előadása a próza és a tánc mesteri elegye. Lázár Ervin novellája alapján elgondolkoztató, műfajában és látványában is egyedi új mű született. A Buddha szomorú egy nagy utazás önmagunkba, kérdések, amiket olyan félszegen teszünk fel magunknak, szembesülés a magunkról alkotott saját és mások véleményével.
Új köntösben kelnek életre a színpadon Lázár Ervin novellái. Ezek a mesehősök annyira emberiek, esendőek és szerethetőek, olykor saját magam láttam meg vívódásaikban. Már a színpad is a mesék világát idézi, holott csak jelzés szerű a díszlet, ahogy a jelmezek is. Amit látunk mégis igazi élő színház.


Fel van adva a közönségnek a lecke, ha egészében szeretné megérteni az előadást. A kristály tiszta jelenetek végül mégis valahol legbelül egy égésszé állnak össze. „No mesélj, mi a baj?”, „Olyan jó lenne valaki, aki végre meghallgat” … ha épp akad, még sem mered elmondani. Hogy miért? Félsz, hogy nevetségessé válsz? Miért kell minden áron normálisnak tűnni. Mindannyian egyformán abnormálisak vagyunk bizonyos értelemben. Bárki beleszerethet egy kócbabába, vagy ha nem is épp kócbabába, de valakibe, ami épp oly abszurd és lehetetlen. Értelmetlen pedig nincs. Hősünk is kimondja, nekem ez akkor is így jó, szeretem és kész. Nem kell mindenre magyarázat. A szereplők egymás ölében ülve, helyet változtatva feleselnek egymással. Valójában önmagunkat kérdezzük, és mindig, de minidig más a felelet.

Az előadás számomra másik meghatározó jelenete, az emlékekből feltörő kritikák, megjegyzések üvegbe zárása. Minden hatást, ami bennünket ér, mélyen elraktározunk, üvegekbe zárunk. Az üvegek pedig csak gyűlnek-gyűlnek, míg már nem bírjuk súlyukat.

Író: Szabó Réka

Rendező:Szabó Réka

Előadják: Dózsa Ákos, Gőz István, Kövesdi László, Szász Dániel, Zambrzycki Ádám


Füssy Angéla
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.