Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül

2022. október 3. 13:46
Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót.

András Ferenc filozófus a Gelencsér András-féle éghajlatváltozást kutató nemzeti labor társadalomtudományi alprojektjének vezetőjeként már számos interjúban, beszélgetésben felhívta a figyelmet arra, hogy az általa kutatott hitelesség nem a „mi igaz?” és a „mi nem igaz?” kérdésre keresi a választ. Az előadás végére világossá vált, mi adja a hitelesség alapját, miért mondhatjuk valamire, vagy valakire, hogy hiteles.

A könnyebb befogadhatóság érdekében a filozófus a banki hitel működésén keresztül közelített kutatási témájához. Mikor hitelképes egy ember? Ha a bank adja a hitelt az egyénnek, akkor világos, hogy a bank egy előre meghatározott értékrend alapján sorolja az illetőt a „hitelképes” halmazba.

Na de mikor hitelképes egy hírforrás?

A fenti példa mintája szerint a bank helyébe ekkor a személy lép, azaz felcserélődnek a szerepek: az egyén dönti el, hogy hitelt ad-e egy bizonyos médiumnak, vagy sem. Ami viszont változatlan, az a sorrend: előbb van az értékelő, és utána az értékelés tárgya.

Mit is jelent pontosan, hogy egy hírportálnak hitelt adok? – tette fel a kérdést mindezek fényében András Ferenc, a válaszhoz pedig a hitelesség szó elemzésével közelített: a szótő a „hit”, vagyis amit adok az a „hitem”, s ez alapjában nem más, mint a belé fektetett bizalmam.

De miért is adunk bárminek hitet vagy bizalmat? Egyáltalán, miért éri meg hinni és bízni? Az előadó szerint ennek hátterében a közösségi lét előnye áll a magányos individuummal szemben. Ketten, illetve többed magunkkal sikeresebbek vagyunk, mint egyedül. Az egyén egyfajta megsokszorozódása ez, meggyőződéseink kiterítése, kivetítése a közösségre.

Az ember számára akkor lesz valami hiteles, ha a sajátjához hasonló értékrendet képvisel. Akkor hiszünk a másiknak, ha az ő helyében mi is ugyanúgy ítélnénk meg az adott ügyet, helyzetet, mégpedig azért, mert azonos a mércénk, amivel rátekintünk. S hogy miféle mérce? A boldogulás, a sikeres élet mércéje. A lét és nem lét mércéje - fogalmazott András Ferenc. 

Különös és meglepő következtetések vonhatók le ezekből a mondatokból. Mivel a hitelesség alapja egyfajta érték-azonosság, és nem a szimpátia vagy az érzelem, így korántsem szükségszerű, hogy a barátaink, a szeretteink lesznek a hiteles források. Előfordulhat ugyanis, hogy bolondos és megbízhatatlan a barátunk, mégis szeretjük; viszont az is számtalanszor megesik, hogy nagyon jól tudjuk: komoly, érvényes, vagyis hiteles az ellenségünk szava, mégsem szeretjük. Semmi ellentmondás nincs a „hiteles ellenfél” kifejezésben.

A „hiteles” szó nem feltétlenül pozitív jelző. Mintha túl lenne jón és rosszon, ahogy maga a valóság. A hiteles beszámoló értéke abban áll, hogy kendőzetlenül tárja fel azt, ami van, azaz korántsem kritérium, hogy jó hírt közöljön.

Ami viszont az előadó szerint a legfontosabb: a hitelesség mércéje a befogadóban van. Az álhírek, a manipulációk, az alaptalan összeesküvés elméletek visszaszorításához alapvetően a gondolkodó, a kritikus elmék számának és arányának a növelése szükséges. A megvezetés, a hazugság parazita jelenség, nem tud létezni gazdatest nélkül. Gazdatest viszont igenis létezhet élősködő nélkül: szolidáris közösség, egészséges társadalom a neve.

Szabó Eszter
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.