Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C

Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje

2022. október 2. 10:50
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.

Egy kicsit levendulás, egy kicsit muskotályos, de a bodza és a birsalma jegyei is felfedezhetőek benne, természetesen a ginek alapvető alapanyaga, a boróka mellett. Így lehet az ízek szempontjából bemutatni a Somló mellett készült Balaton gint, amit az EKF hivatalos ginjének választottak.

De, hogy miért volt szükség a sörök és borok mellett hivatalos gint is választani a kulturális programsorozatnak, arra Markovits Alíz, a a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója válaszolt péntek délután a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon, ahol bemutatták az italt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak a kezdetektől az a célja, hogy a kultúrát a lehető legtágabb módon értelmezze. Bár a kultúra ott van a múzeumok falai között, a színházakban, a koncerttermekben, de ugyanígy jelen van az utcán és az éttermekben is. Nem véletlen, hogy az Utcaképfejlesztési programnak köszönhetően például több vendéglátóegység (reggeliző, borbár) is nyílt az elmúlt időszakban Veszprém belvárosában. A gasztrokultúra, ami a régiónkat jellemzi, több száz éves múltra tekint vissza - elég csak a borkészítésre gondolnunk, ami a Balatoni borrégió egyedülálló, területenként változó talajának és sajátosságainak köszönhetően válik nemzetközileg is elismertté. 

„A Veszprém-Balaton 2023 EKF programban szeretnénk, ha mindenki megismerné ezeket az értékeket, ezért mindig fontosnak tartottuk az edukációt is e téren. A kulturális év most a minőségi sör és a kitűnő borok után egy nagyszerű ginnel is gazdagabb lett.” mondta el Markovits Alíz.

A Balaton Gin ötletgazdája, Fehér Dávid a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy ne csak nevében legyen balatoni a gin, hanem olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek tényleg jellemzőek a térségre. „Ez nem volt könnyű feladat, bár az elején a levendula elég hamar eszünkbe jutott Tihany kapcsán, ami kifejezetten jó fűszerességet ad a ginnek. Aztán a muskotályos szőlő lett a másik elem, ami egyfajta édes lecsengést biztosít az italnak.”- mondta el Fehér Péter, és hozzátette: „A programmal való együttműködés kapcsán egy olyan limitált kiadású csomagolást álmodtunk meg, ahol a VEB2023 EKF logó szerepel az üvegeken, azaz a nádast a jól ismert EKF-es szikra jelzés váltja fel és a palack hátulján egy QR kód ad több információt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról.”

Fehér Péter, a Balaton Gin ötletgazdája családja révén több szálon is kötődik a Balatonhoz. Családi vállalkozásuk is nem messze a tótól, a Somló-hegy lábánál található. Az általa megálmodott Balaton Gin, mely egy nemzetközi spirit versenyen Berlinben pont a napokban kapott dupla arany minősítést, a Balaton ízeit ötvözve az igazi balatoni életérzést zárja minden palackba. A gin limitált kiadása megújult csomagolásban a VEB2023 EKF programjával karöltve szeptember 30-án debütált a veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon.

Az EKF ginje hamarosan kapható lesz néhány kiemelt üzletben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa területén, Veszprémben és régió kiemelt üzletben és üzlethálózatban is!

A gin körülbelül az 1600-as években jelent meg először Hollandiában, ahol egyszerű tisztaszeszbe áztattak borókabogyót és egyéb fűszereket, majd párolták le az italt. A Németalföldről aztán gyorsan átterjedt Nagy-Britanniába, ahol tovább tökéletesítették az italt. Érdekesség, hogy az angol gyarmatokon, elsősorban Indiában a ginnel hígították a tonic elődjének tekinthető keserű kinines italt (a kinin a malária ellen nyújtott segítséget az angoloknak), tehát lényegében a ma népszerű gin-tonic előbb létezett, mint önmagában a tonic ital. Magyarországon a ginfogyasztás nem is olyan régen, a 2010-es évektől lett népszerű, elsősorban tonic kíséretében long-drinkként.

vehir.hu
további cikkek
Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának karácsony Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez. 2023. december 22. 14:08 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.