Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C

A lelki egészség a társadalmi, természeti környezeten is múlik

2022. október 8. 21:22
Az elmúlt években egyre több figyelmet fordítottunk a mentális betegségekre, rengeteg a tennivaló még azonban annak érdekében, hogy az érintettek kevésbé érezzék stigmatizáltnak magukat, s általában is javuljon a lelki egészségünk. A Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány Lelki egészség TERMÉSZETesen programsorozata éppen ezen igyekszik változtatni.

Mi magyarunk bizony nem muzsikálunk valami túl jól a lelki betegségek megítélése terén. Ugyan az elmúlt években elindult egy lassú változás, sokan még mindig úgy érzik, megbélyegzi őket a társadalom, ha kiderül róluk, hogy valamilyen mentális betegséggel vagy pszichiátriai zavarral küzdenek. Éppen emiatt sokan itthon csak akkor – vagy sajnos akkor sem – kérnek segítséget, amikor már nagy a baj, addig úgy gondolják, inkább majd magukban megoldják, ha például a depresszió tüneteit kezdik felfedezni magukon. Holott egyedül ezek a helyzetek nem mindig kezelhetők, egy szakember értő segítségével viszont igen látványos javulás érhető el.

Dr. Balczár Lajos, a Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a veszprémi Pszichiátriai Gondozó vezetője szerint önmagában az előítéletek valahol természetesek, normál élettani folyamatról van szó, amely a világban való eligazodásunkat szolgálja. Ugyanakkor tény, hogy még mindig gyakori a megkülönböztetés a mentális betegségekkel kapcsolatban, az alapítvány célja pedig épp az, hogy az információátadás révén ezeket leolvassza, valamint az egészségügyet, a pszichiátriai gondozást és a szociális ellátást közelebb hozza egymáshoz és összekapcsolja őket.

A lelki betegségeket ugyanis hajlamosak vagyunk emberi mivoltunk fölé emelni, miközben ahogy azt Janka Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem pszichiáter professzora is kijelentette, a lélek kötőszövete az agy: azaz az agy betegségei a lelki folyamatok zavarát hozzák magukkal. Erre jutottak a postícovid szindrómával kapcsolatos kutatások is: a vírus több esetben károsította a betegek agyát, ami szorongásos, depressziós tüneteket hozott magával. De nem csak egy fertőzés lehet kihatással az agyunkra és így a lelki egészségünkre: a szociális közeg, az izoláció, az elmúlt évek veszélyhelyzetei – a pandémia, a háború, a válság – is látványosan nyomot tudnak hagyni rajtunk.

Meglátszik ez a számokon is: Veszprémben a pszichiátriai szakrendelőben éves szinten 4-5000 ember fordul meg, a pszichiátriai gondozó nagyjából 600 gondozottat lát el. A szociális gondozotti kör ennél valamivel szűkebb kör. Ez három kistérséget fed le, Veszprémet, Várpalotát és Balatonalmádit, itt közösségi ellátásban 80-100 főről beszélhetünk, míg a nappali ellátásban kb. 40 fő érintett.

Balczár Lajos szerint szerencsére pozitívumok is vannak. 2020-ban Veszprém megye szakorvosi csapata vehette át az Ixtab elismerést, melyet az öngyilkosság-megelőzésben élen járó megyei csapatoknak adnak át. Ez nem csupán azt jelenti, hogy az adott területen a legalacsonyabb az öngyilkossági ráta, a díj kiosztásánál az előző öt év statisztikáit veszik figyelembe, melyeknek folyamatosan csökkenő tendenciát kell mutatniuk. Sajnos a járvány alatt Magyarországon az egész világhoz képest nagyon megnőtt az öngyilkosságok száma, mostanra azonban ismét sikerült visszatérni a díj átadásakor érvényes számok szintjére – a megyében tehát jó irányba haladunk.

Tennivaló ugyanakkor bőven akad, s ezek közül is a legfontosabb a prevenció. Az alapítvány és a gondozó munkatársai alapvetően bioszociális szemlélettel dolgoznak, azaz munkájuk során figyelembe veszik az ember biológiai létén túl a szociális közegét és a spiritualitását is. Vagyis vallják, hogy a lelki egészséghez a jóllét érzésén és a mindennapi stressz leküzdésén túl az értelmes közösségi lét, valamint a környezet is hozzájárul.

Éppen ezért indították útjára a Lelki egészség TERMÉSZETesen programsorozatot, mely lehetőséget teremt az értelmes közösségi létre, a kapcsolódásra, valamint az információátadásra. A rendezvény záró eseményét szombaton a Veszprém Agórában tartották, ahol elsősorban a természettel való kapcsolódás fontosságára hívták fel a figyelmet: számos kutatás igazolja, hogy a természetben töltött idő jótékony hatással van az ember fiziológiájára és mentális egészségére. De az állatok közelsége is segít: nem véletlen egyre gyakoribbak a lovas vagy kutyás terápiás foglalkozások.

Az eseményen utóbbival is megismerkedhettek a résztvevők, emellett Csányi Vilmos etológus tartott előadást, de szóba került a biodiverzitás fontossága, zeneterápiás bemutatóval és örömtánccal készültek a szervezők.

A rendezvényen részt vett Bázsa Botond önkormányzati képviselő, aki a tematika kapcsán kiemelte, a négylábúak jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy gészséges életet élhessünk – sokan azt gondolják, a kutyák iránti mély szeretet és ragaszkodás volt a nemrég elhunyt II. Erzsébet hosszú életének titka is, s mi magyarok is jól tesszük, hogy igazi kutyás nemzet vagyunk.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. 2024. február 29. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.