Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A lelki egészség a társadalmi, természeti környezeten is múlik

2022. október 8. 21:22
Az elmúlt években egyre több figyelmet fordítottunk a mentális betegségekre, rengeteg a tennivaló még azonban annak érdekében, hogy az érintettek kevésbé érezzék stigmatizáltnak magukat, s általában is javuljon a lelki egészségünk. A Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány Lelki egészség TERMÉSZETesen programsorozata éppen ezen igyekszik változtatni.

Mi magyarunk bizony nem muzsikálunk valami túl jól a lelki betegségek megítélése terén. Ugyan az elmúlt években elindult egy lassú változás, sokan még mindig úgy érzik, megbélyegzi őket a társadalom, ha kiderül róluk, hogy valamilyen mentális betegséggel vagy pszichiátriai zavarral küzdenek. Éppen emiatt sokan itthon csak akkor – vagy sajnos akkor sem – kérnek segítséget, amikor már nagy a baj, addig úgy gondolják, inkább majd magukban megoldják, ha például a depresszió tüneteit kezdik felfedezni magukon. Holott egyedül ezek a helyzetek nem mindig kezelhetők, egy szakember értő segítségével viszont igen látványos javulás érhető el.

Dr. Balczár Lajos, a Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a veszprémi Pszichiátriai Gondozó vezetője szerint önmagában az előítéletek valahol természetesek, normál élettani folyamatról van szó, amely a világban való eligazodásunkat szolgálja. Ugyanakkor tény, hogy még mindig gyakori a megkülönböztetés a mentális betegségekkel kapcsolatban, az alapítvány célja pedig épp az, hogy az információátadás révén ezeket leolvassza, valamint az egészségügyet, a pszichiátriai gondozást és a szociális ellátást közelebb hozza egymáshoz és összekapcsolja őket.

A lelki betegségeket ugyanis hajlamosak vagyunk emberi mivoltunk fölé emelni, miközben ahogy azt Janka Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem pszichiáter professzora is kijelentette, a lélek kötőszövete az agy: azaz az agy betegségei a lelki folyamatok zavarát hozzák magukkal. Erre jutottak a postícovid szindrómával kapcsolatos kutatások is: a vírus több esetben károsította a betegek agyát, ami szorongásos, depressziós tüneteket hozott magával. De nem csak egy fertőzés lehet kihatással az agyunkra és így a lelki egészségünkre: a szociális közeg, az izoláció, az elmúlt évek veszélyhelyzetei – a pandémia, a háború, a válság – is látványosan nyomot tudnak hagyni rajtunk.

Meglátszik ez a számokon is: Veszprémben a pszichiátriai szakrendelőben éves szinten 4-5000 ember fordul meg, a pszichiátriai gondozó nagyjából 600 gondozottat lát el. A szociális gondozotti kör ennél valamivel szűkebb kör. Ez három kistérséget fed le, Veszprémet, Várpalotát és Balatonalmádit, itt közösségi ellátásban 80-100 főről beszélhetünk, míg a nappali ellátásban kb. 40 fő érintett.

Balczár Lajos szerint szerencsére pozitívumok is vannak. 2020-ban Veszprém megye szakorvosi csapata vehette át az Ixtab elismerést, melyet az öngyilkosság-megelőzésben élen járó megyei csapatoknak adnak át. Ez nem csupán azt jelenti, hogy az adott területen a legalacsonyabb az öngyilkossági ráta, a díj kiosztásánál az előző öt év statisztikáit veszik figyelembe, melyeknek folyamatosan csökkenő tendenciát kell mutatniuk. Sajnos a járvány alatt Magyarországon az egész világhoz képest nagyon megnőtt az öngyilkosságok száma, mostanra azonban ismét sikerült visszatérni a díj átadásakor érvényes számok szintjére – a megyében tehát jó irányba haladunk.

Tennivaló ugyanakkor bőven akad, s ezek közül is a legfontosabb a prevenció. Az alapítvány és a gondozó munkatársai alapvetően bioszociális szemlélettel dolgoznak, azaz munkájuk során figyelembe veszik az ember biológiai létén túl a szociális közegét és a spiritualitását is. Vagyis vallják, hogy a lelki egészséghez a jóllét érzésén és a mindennapi stressz leküzdésén túl az értelmes közösségi lét, valamint a környezet is hozzájárul.

Éppen ezért indították útjára a Lelki egészség TERMÉSZETesen programsorozatot, mely lehetőséget teremt az értelmes közösségi létre, a kapcsolódásra, valamint az információátadásra. A rendezvény záró eseményét szombaton a Veszprém Agórában tartották, ahol elsősorban a természettel való kapcsolódás fontosságára hívták fel a figyelmet: számos kutatás igazolja, hogy a természetben töltött idő jótékony hatással van az ember fiziológiájára és mentális egészségére. De az állatok közelsége is segít: nem véletlen egyre gyakoribbak a lovas vagy kutyás terápiás foglalkozások.

Az eseményen utóbbival is megismerkedhettek a résztvevők, emellett Csányi Vilmos etológus tartott előadást, de szóba került a biodiverzitás fontossága, zeneterápiás bemutatóval és örömtánccal készültek a szervezők.

A rendezvényen részt vett Bázsa Botond önkormányzati képviselő, aki a tematika kapcsán kiemelte, a négylábúak jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy gészséges életet élhessünk – sokan azt gondolják, a kutyák iránti mély szeretet és ragaszkodás volt a nemrég elhunyt II. Erzsébet hosszú életének titka is, s mi magyarok is jól tesszük, hogy igazi kutyás nemzet vagyunk.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.