Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
32°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
32°C

Negyedszázad a zene szolgálatában

2022. október 9. 16:02
Huszonöt éves jubileumát ünnepelhette szombaton a Vilonyai Népdalkör, amik méltó módon éltetik a népzenei hagyományokat.

A dalkör valójában egyébként kicsivel már túl is lépett 25. évén: a csoport eredetileg 1995-ben kezdte meg működését akkor még Asszonykórus néven 12 taggal azzal a céllal, hogy a helyi kulturális életet népszerűsítsék. Ezért az éneklésen kívül vidám jelenetekkel is szórakoztatják a közönséget, amely bőven túlmutat a település határain: rendszeresen hívják őket falunapokra, népdalköri találkozókra, versenyekre, nyugdíjas bemutatókra megye- és országszerte. A budapesti Erkel Színházban a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkezett népdalosokkal énekeltek, a Nyugdíjasok Országos „Ki mit tud”-ján arany oklevelet szereztek, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségétől szintén elnyerték az arany minősítést. Közben a népdalkör is kibővült, ma már 15 tagot számlál.

Fennállásuk jeles fordulóját végül némi csúszással, idén október második szombatján ünnepelhették, ahol Fésűs Sándor polgármester méltatta a népdalkört. Köszöntőjében úgy fogalmazott, az ünnepeltek tevékenysége nélkül bizonyosan szegényebb lenne a megyénk, még a határon túli népzenei élet is. „A népdalkör jelenlegi és korábbi tagjai, akik már több mint 25 éve áldozzák fel szabadidejüket, energiáikat egy nemes célért, énekükkel, előadásaikkal fontos küldetést teljesítenek: tovább éltetik népdalainkat, népi hagyományainkat. A népzene pedig egy egészséges nemzet, egy egészséges társadalom mindennapi része. Ha belegondolunk, mindenütt ott találjuk: művészetben, oktatásban, társadalmi életünkben, családi összejöveteleinkben.”

A népdalkörön keresztül a lakosok, a különféle rendezvényekre érkező vendégek átérezhetik a közös éneklés örömét, s így a népdal közkinccsé, a magyarság megtartó erejévé válhat. Hiszen a közös ének erőt ad, és erre az erőre minden körülmények között szükségünk van. „Akik együtt éreznek a dalban, azok képesek az összefogásra a mindennapi életben és a munkában is. Ennek ékes bizonyítéka a településünk kulturális élete, rendezvényeink, melyeknek egytől egyig aktív résztvevője, segítője a Vilonyai Népdalkör” – hangsúlyozta.

A csoport műsorait gondosan szerkesztve, precízen mégis természetesen adják elő, amelyet hallva a publikum maga is belefeledkezhet a dolgok szépségébe, élvezheti azok varázsát. Ez nem lenne lehetséges egy erős, karizmatikus vezető nélkül, amelynek Csillak Jánosné tökéletesen megfelel. Ma már központi alakja ő a településnek, aki nem a saját dicsőségét keresi, hanem mindig igyekszik alkalmazkodni a hagyományokhoz, minden fellépést külön-külön irányít, megszervez. A sikerhez persze elengedhetetlenek a társak, a tagok áldozatkész magatartása, mely az eredmények záloga is, s melynek köszönhetően a népdalkör 25 éves fennállása alatt nagy megbecsülést szerzett a településnek itthon és a határokon túl is.

Az ünnepségre kilátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy látja, a vilonyai közösségben mindig számíthatnak egymásra az emberek, s véleménye szerint ez a titka annak is, hogy több mint 25 éve működik a népdalkör, s ennyi ideje sikerül összefésülni egymás céljait, építeni együtt a közös jövőt.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.