2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Újabb vereséget szenvedett a Veszprém KK

Magasemberei hiányában kikapott az NKA Pécs vendégeként a Veszprém KK a kosárlabda NB I/B piros csoportjának vasárnap esti mérkőzésén.

Az NB I/B Piros csoportjának alapszakaszában elérkezett a harmadik forduló, és a Veszprém Kosárlabda Klub ezúttal idegenben lépett parkettre, méghozzá az eddig veretlen NKA Pécs otthonában.

A bakonyi fiúk tehát arra vállalkozták, hogy az első győzelmüket az eddig maximális pontszámmal a tabella második helyén álló akadémisták ellen érjék el. A feladat nehéznek ígérkezett, különösen annak fényében, hogy a veszprémiek nélkülözni kényszerültek két magasemberüket, a betegsége miatt a csapattal el sem utazó Nika Ratianit és a sérült Orgona Gergőt.

Jó kezdődött a meccs, egyből kosarakkal nyitott mindkét fél. Meleg duplájára, Szabó egy triplával válaszolt, majd Djordjevic kettesére Birkás is feltett két pontot a táblára. Fiatal hátvédünk nemsokkal később két büntetőt is értékesített, ezzel már a Veszprém vezetett. Igaz nem sokáig, mivel Meleg és Meszlényi öt pontot szerzett zsinórban. A negyed feléhez közeledve azonban Madár dobott egy gyönyörű triplát (5. perc: 10-10). Majd Djordjevic duplája után szinte ugyanonnan még egyet. Ekkor azonba jött egy kisebb hullámvölgy a vendégektől és négy gyors pécsi pont, így időt kért Naményi Márk. A megbeszélést követően azonban folytatódott a remek sorozata a hazaiaknak, akik kilencpontosra növelték az előnyüket, egészen Szabó duplájáig. Ám Kovács közelről, Kazy pedig távolról is betalált, így már tíz pont fölé nőtt a differencia a negyed utolsó percére. A hazaiak pontos büntetőikkel és jó védekezésükkel még rá is tudtak tenni erre (10. perc: 31-15).

Fotó: Rébay Viktor - ratgeberakademia.huFotó: Rébay Viktor - ratgeberakademia.hu

Habel kosarával indította a második etapot a Veszprém, de Rátvay büntetői is helyére kerültek. Madár ismét egy hárompontossal jelentkezett, de Rátvay is folytatta a pontok termelését. Kiss mindkét büntetője jó volt, de Kerpel-Fronius is szerzett két pontot egy támadólepattanó után. Madár ezúttal a sarokból célzott jól, de Djordjevic nem engedte, hogy nagyon közeledjen a Veszprém. Madárt azonban ez nem zavarta, és nem sokkal később egy újabb kintit süllyesztett el. Ekkor az NKA kért időt (15. perc: 39-28). Kovács kosarával folytatódott a találkozó, Szabó pedig a büntetővonalról volt eredményes. Utóbbi nehéz dobása ezután kimaradt, a lepattanóból pedig könnyű ziccert dobhatott Meszlényi. A vendégek pontcsendjét Madár távoli triplája törte meg, ezzel tíz pontra zárkóztak a veszprémiek. Majd egy jó védekezés után Végh tört be szépen, sőt Kerpel-Fronius kosarára válaszolt egy hármassal is (18. perc. 47:38). Ezután négy hazai pont következett, amit Madár kintije szakított meg. Kovácsnak azonban ez nem szegte kedvét, és tízpontos előny fölött tartotta a csapatát (20. perc: 53-41).

A második félidő a hazaiaknak indult jobban, hiszen Kovács távolról, míg Kerpel-Fronius faulttal együtt szerzett kosarának köszönhetően gyűjtött be három-három pontot. Szabó ugyan bedobta mindkét büntetőjét, de Kerpel-Fronius távolról is eredményes volt, akárcsak Kazy. Ezzel már több mint húsz pont volt közte. Jött is a vendég időkérés (22. perc: 65-43). Birkás egyből egy jó triplával jelentkezett, de Kazy is újabb pontokat gyűjtött, méghozzá egy labdaszerzést követő könnyű ziccer formájában. Djordjevic és Kazy ezután tovább növelte a távolságot, míg a veszprémiek részéről nem volt, aki betaláljon. Meszlényi kosarával már a harmincpontos előnyhöz volt közel a Pécs, ám Madár bedobta a távoli kísérletét, majd Kiss is hasonlóan tett. Erre Meszlényi is elsüllyesztett egy hárompontost. Lados és Meszlényi ziccerei után időt kért a Veszprém (28. perc: 81-52). Az egyeztetést követően Szeifert dobott egy hármast, de Lados is betalált kintről. Majd továbbra is hazai pontok érkeztek, Kerpel-Fronius hármat, Rátvay kettőt tett hozzá a közöshöz, ezzel harminc pont fölé növelve az előnyüket. Szabó jó büntetői voltak a negyed utolsó érdemleges momentumai (30. perc: 89-57).

Az utolsó tíz perc Kovács ziccerével indult, majd Madár dobott egy újabb triplát, Rátvay pedig a palánk közeléből volt eredményes. Meszlényi a szerzett labdájával mehetett ziccerig. A hazaik sorozatosan könnyű kosarakat szereztek, eladott labdák és megszerzett támadólepattanók után, volt, hogy faulttal együtt. Rátvay büntetőjével elérték a száz pontot és a negyvenpontos előnyt (33. perc: 100-60). Majd újabb sima négy pontot gyűjtöttek be a pécsiek. Madár immáron tizedik hármasa némi gyógyírt jelentett, és Birkás is szépen vitte végig az emberelőnyös helyzetet. Habel blokkolt egyet, majd a túloldalon végül ő fejezte be jól a támadást. Scherer erre dobott egy triplát, akárcsak Kazy. Birkás is betalált ekkor kintről, és Kazy is újra így cselekedett. Madár mehetett végig a saját szerzett labdájával, de Rátvay is gyűjtött újabb két pontot. Akárcsak Végh, aki egy támadólepattanót értékesített. Ezután Scherer és Kazy dobtak egy-egy hármast, majd Végh is betalált újra.  Habel dobott be egy duplát, ami után Szabó jó büntetői jelentették a meccs utolsó pontjait (40. perc: 121-80).

Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, alapszakasz, 3. forduló:
NKA Pécs–Veszprém Kosárlabda Klub 121-80 (31-15, 22-26, 36-16, 32-23)
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya. Vezette: Kapusi, Szalai, Csák
NKA: Kerpel-Fronius 13/6, Meszlényi 16/6, Kovács 14/3, Meleg 12, Djordjevic 10. Cserék: Kazy 22/18, Rátvay 15, Herger, Scherer 10/6, Benke 1, Lados 8/3, Kármán. Edző: Ivica Mavrenski
Veszprém: Madár 32/30, Végh 9/3, Habel 6, Szabó 11/3, Birkás 14/6. Cserék: Kiss 5/3, Szeifert 3/3, Varga. Edző: Naményi Márk

Edzői értékelések

Naményi Márk: – A hét elején sajnos mindkét centerünk megsérült egy ütközés következtében, ráadásul betegséggel is bajlódtunk. Ennek tudatában úgy készültünk, hogy minél többet tudjunk profitálni ebből a mérkőzésből. Az első félidei teljesítményünkre kifejezetten büszkék lehetünk, a nagyszünet után azonban egyre jobban kinyílt az a bizonyos olló. Az, hogy kevesen voltunk, semmit nem von le az ellenfél érdemeiből, az NKA Pécs nagyon sportszerűen játszotta le ezt a meccset.

Ivica Mavrenski: – A végeredmény alapján könnyűnek tűnhet ez a mérkőzés, de nem volt az, voltak problémáink, elsősorban védekezésben. A második félidőben nagy lett a különbség a két csapat között.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 3. 2023. május 14. 18:00 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrösi Sólymok KE Veszprém KK 91-94
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 2. 2023. május 10. 18:00 Veszprém, Vetési Albert Gimnázium Veszprém KK Nagykőrösi Sólymok KE 79-77
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 1. 2023. május 6. 18:00 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrösi Sólymok KE Veszprém KK 67-62
előző események betöltése