Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Száz nap múlva megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év Veszprémben

2022. október 14. 18:42
Ünnepélyes keretek között elindították a visszaszámlálást péntek délután Veszprémben: száz nap múlva, január 21-én rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényét.

Kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a pénteki rendezvény a Kossuth utcán, ahol a száz nap múlva induló ünnepi év programjaiba is betekintést adtak. 

Porga Gyula polgármester azzal a felütéssel indította a beszélgetést, hogy Veszprém már a 2004-es pályázaton is részt vett, ám akkor Pécs nyerte el a lehetőséget, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lehessen. A polgármester azóta is nyomon követte a különböző országokban nyertes programokat, és megállapította, hogy ez alapvetően nem egy turisztikai pályázat, hanem lehetőség arra, hogy a közösség kitalálja magát és a problémáit kulturális eszközök segítségével oldja meg. Már a pályázat kiírása előtt megkezdték a munkát, bevonták a veszprémieket is, hiszen a program akkor lehet sikeres, ha az itt élők is magukénak érzik. A polgármester köszönetet mondott annak a 116 önkormányzatnak, akik társultak hozzánk és mindvégig kitartottak mellettünk ezen az úton.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a veszprémi pályázatot az tette igazán jóvá, hogy nemcsak a városban, hanem térségben gondolkozik. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek összekötnek minket Európában, márpedig Veszprém ezer szállal kötődik a földrészhez és az országhoz is – ezt szimbolizálja, hogy január 21-én, a Himnusz születésének kétszázadik születésnapjához kapcsolódva indul a programév. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023  Zrt. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt három évben felkészítették Veszprémet és a környéket a jövőre ránk irányuló nagy nemzetközi érdeklődésre.  Parkolókapacitást növeltek, szálláshelyek bővítettek, frissítették és fejlesztették a kulturális intézmények módszereit, felújítottak épületeket. Úgy gondolja, hogy a kínálatban a helyiek és a külföldiek is megtalálják majd, ami őket érdekli.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt programfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a programkínálatot nem egy zárt csoport hozta létre, a megvalósuló programok mintegy 90 százalékát a közösségek találták ki, akikkel a VEB2023 Zrt. folyamatos párbeszédet ápolt. De nemcsak helyben találtak partnereket, hanem nemzetközi szinten is, kapcsolódási pontokat kerestek a másik két 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet viselő várossal, a romániai Temesvárral és a görög Elefszínával.  Fontosnak tartották, hogy ne a szervező csapat találja ki az EKF év programjait, hanem inkább segítsék a helyieket szintet lépni és akár nemzetközivé tenni a már meglévő kínálatukat, mert ez a lendület 2023 után is kitarthat.

Erre a gondolatra reagálva Navracsics Tibor kijelentette: a hangsúlyt nem arra helyezik, hogy minél több európai és világsztárt hozzanak Veszprémbe, inkább a helyi közösséget szeretnék megerősíteni, és tapasztalata szerint azok az Európa Kulturális Fővárosa programok az erések, amelyek az ott élőket támogatják.

A kerekasztal-beszélgetés végén a résztvevők közös gombnyomással elindították a visszaszámlálást, ami száz nap múlva, 2023. január 21-én éri el a nullát.

A programokról külön cikkben írunk majd, de az Európa Kulturális Fővárosa program mobilapplikációjában már számos megtalálható közülük, a kínálatot pedig folyamatosan töltik fel a szervezők.

Kapcsolódó cikk
Az igazság, ami a cím mögött van: érdekességek az EKF programról
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program csapatának segítségével összeszedtünk néhány érdekességet az EKF nemzetközi és veszprémi történetével kapcsolatban.
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.