2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Száz nap múlva megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év Veszprémben

Ünnepélyes keretek között elindították a visszaszámlálást péntek délután Veszprémben: száz nap múlva, január 21-én rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényét.

Kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a pénteki rendezvény a Kossuth utcán, ahol a száz nap múlva induló ünnepi év programjaiba is betekintést adtak. 

Porga Gyula polgármester azzal a felütéssel indította a beszélgetést, hogy Veszprém már a 2004-es pályázaton is részt vett, ám akkor Pécs nyerte el a lehetőséget, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lehessen. A polgármester azóta is nyomon követte a különböző országokban nyertes programokat, és megállapította, hogy ez alapvetően nem egy turisztikai pályázat, hanem lehetőség arra, hogy a közösség kitalálja magát és a problémáit kulturális eszközök segítségével oldja meg. Már a pályázat kiírása előtt megkezdték a munkát, bevonták a veszprémieket is, hiszen a program akkor lehet sikeres, ha az itt élők is magukénak érzik. A polgármester köszönetet mondott annak a 116 önkormányzatnak, akik társultak hozzánk és mindvégig kitartottak mellettünk ezen az úton.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a veszprémi pályázatot az tette igazán jóvá, hogy nemcsak a városban, hanem térségben gondolkozik. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek összekötnek minket Európában, márpedig Veszprém ezer szállal kötődik a földrészhez és az országhoz is – ezt szimbolizálja, hogy január 21-én, a Himnusz születésének kétszázadik születésnapjához kapcsolódva indul a programév. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023  Zrt. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt három évben felkészítették Veszprémet és a környéket a jövőre ránk irányuló nagy nemzetközi érdeklődésre.  Parkolókapacitást növeltek, szálláshelyek bővítettek, frissítették és fejlesztették a kulturális intézmények módszereit, felújítottak épületeket. Úgy gondolja, hogy a kínálatban a helyiek és a külföldiek is megtalálják majd, ami őket érdekli.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt programfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a programkínálatot nem egy zárt csoport hozta létre, a megvalósuló programok mintegy 90 százalékát a közösségek találták ki, akikkel a VEB2023 Zrt. folyamatos párbeszédet ápolt. De nemcsak helyben találtak partnereket, hanem nemzetközi szinten is, kapcsolódási pontokat kerestek a másik két 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet viselő várossal, a romániai Temesvárral és a görög Elefszínával.  Fontosnak tartották, hogy ne a szervező csapat találja ki az EKF év programjait, hanem inkább segítsék a helyieket szintet lépni és akár nemzetközivé tenni a már meglévő kínálatukat, mert ez a lendület 2023 után is kitarthat.

Erre a gondolatra reagálva Navracsics Tibor kijelentette: a hangsúlyt nem arra helyezik, hogy minél több európai és világsztárt hozzanak Veszprémbe, inkább a helyi közösséget szeretnék megerősíteni, és tapasztalata szerint azok az Európa Kulturális Fővárosa programok az erések, amelyek az ott élőket támogatják.

A kerekasztal-beszélgetés végén a résztvevők közös gombnyomással elindították a visszaszámlálást, ami száz nap múlva, 2023. január 21-én éri el a nullát.

A programokról külön cikkben írunk majd, de az Európa Kulturális Fővárosa program mobilapplikációjában már számos megtalálható közülük, a kínálatot pedig folyamatosan töltik fel a szervezők.

Kapcsolódó cikk
Az igazság, ami a cím mögött van: érdekességek az EKF programról
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program csapatának segítségével összeszedtünk néhány érdekességet az EKF nemzetközi és veszprémi történetével kapcsolatban.
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Így éled újjá Veszprém legendás csárdája
Így éled újjá Veszprém legendás csárdája
Két évszázados múltra tekint vissza, így egyáltalán nem mindegy, hogy ki és hogyan nyúl hozzá Veszprém ikonikus csárdájához, hogy az megőrizze klasszikus jegyeit, miközben a mostani kor vendégkörének igényeit is kiszolgálja. Az épületet műszakilag nyugodtan lehetne az „orvosi ló” esetének is hívni, de a lényegen ez sem változtat, 2024 elején újra kinyit a Veszprémvölgy híres csárdája. A kivitelező Diorit Partner Kft. műszaki igazgatójával, Beck Károllyal beszélgettünk, hogy mi történik a Veszprémvölgyi út végén.
Mesterséges intelligencia is segített berendezni a Betekints Hotel új prémium szárnyát
Mesterséges intelligencia is segített berendezni a Betekints Hotel új prémium szárnyát
Befejeződött a harmadik olyan szálloda kapacitás-bővítése is, amit az EKF program támogatott Veszprémben, így a hivatalos turisztikai szezon kezdete előtt összesen 50 szobával bővült a helyi kínálat. Utolsóként a Betekints Hotel új prémium szárnyát adták át csütörtök délelőtt, ahol több high-tech megoldást is beépítettek a szolgáltatások közé, de még a dekoráció sem mindennapi, a falakon mesterséges intelligencia által készített képek vannak.