Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

Megkaptuk az EKF év programfüzetét, szerencsére iránytű is járt hozzá

2022. október 15. 11:28
Merész vállalkozás volt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program stábjától az, hogy a 100 napos visszaszámlálás elindítására szervezett pénteki utcabálon a 2023-as év programjait is bemutassák az érdeklődők előtt.

A jegyzőkönyvszerű felsorolás helyett sikerült kreatívan és a kultúrafogyasztók szerteágazó érdeklődéseit szem előtt tartva rendszerezetten bemutatni, hogy mi vár a térségre kevesebb, mint 100 nap múlva. A jövőben pedig infópont és egy mobilalkalmazás is segíti a programkavalkádban a tájékozódást.

Kevesebb, mint 100 nap múlva, január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához kapcsolódva ünnepeli Veszprém az EKF programév indulását. Ezzel együtt, pontosabban már ezt megelőzően elkezdődtek azoknak a kulturális, ám a kultúrát a legszélesebb körben értelmező programoknak a kidolgozása, illetve néhány esetben a megvalósítása is, amelyeken keresztül Veszprém és a Bakony-Balaton régiója bemutatja a saját "identitását" Európának.

Mindez több száz programot jelent majd a térségben, a kisebb klubrendezvényektől egészen a nagy fesztiválokig. A pénteki Kossuth utcán tartott utcabál egyik küldetése az volt, hogy összegyűjtse és egyszerre tárja a veszprémiek elé ezeket. Ehhez pedig a multimédiás eszközök széles tárházát alkalmazták a szervezők, a színpadi beszélgetések mellett a Lordok-háza falára vetített kisfilmekkel, videós tartalmakkal hosszabb-rövidebb előadásokkal is készültek.

Kapcsolódó cikk
Száz nap múlva megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év Veszprémben
Ünnepélyes keretek között elindították a visszaszámlálást péntek délután Veszprémben: száz nap múlva, január 21-én rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényét.

De nem csak az EKF lebonyolításában közvetlenül érintett kulturális projektmenedzserek álltak a színpadra, hanem azok a helyi, vagy környékbeli civilek is, akik ugyancsak az EKF égisze alatt, de saját maguk, a saját csapatukkal valósítják meg valamelyik olyan régóta dédelgetett tervüket, amely most a kulturális főváros támogatásának köszönhetően kaphatott zöld jelzést.

A programbemutatón az egyik legfontosabb megoldás az volt, hogy a város és a régió életét felpezsdítő programokat és projekteket - a műfaji csoportosításon túl - klaszterekbe sorolták a szervezők, melyek az új kulturális-kreatív régió legfontosabb törekvéseit foglalják keretbe, és amelyeket beszédes fantázianevekkel láttak el.

A 9 klaszter - TeszVeszprém, Zene/Város, Élő régió, Törékeny Balaton, Rendhagyó, Hidak, Tükörkép, Jövő idő és Ünnep - több száz, az EKF által szervezett, és partnereik által megvalósított programot, vagy programsorozatot foglal magában, melyeknek az a célja, hogy a művészet és a kultúra eszközével választ találjanak olyan kihívásokra, mint a települések újból élettel és közösséggel való megtöltése. Az EKF további törekvése a kevésbé látható települések hagyományőrző és jövőformáló tevékenységeinek támogatása is; szeretnék ráirányítani a figyelmet a Balaton és vízgyűjtő területének ökológiai kihívásaira; rendhagyó előadásokkal, előadásmódokkal igyekeznek megszólítani a fiatalokat és felkelteni érdeklődésüket a kultúra iránt; valamint erősítik az emberek egymáshoz és környezetükhöz való kapcsolódását, az együttélés kultúráját.

Kapcsolódó cikk
Klaszterek a VEB2023 programban
A VEB 2023 Európa Kulturális Főváros programban már a pályázati szakaszban megfogalmazódtak azok a kihívások és törekvések, amelyekre meg kellett találni a választ a kultúra eszközeivel, és erre az ívre fűzték fel a szervezők fel programjukat. A város és a régió életét felpezsdítő, sokszor más pályára állító programokat a sokszínűségükből fakadóan a műfaji besoroláson túl különböző klaszterekbe sorolták, vagyis aszerint csoportosították, hogy melyik törekvésükre jelenthetnek megoldást. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy egy program csak egy kihívást fog feloldani, így a klaszterekben található programok és besorolásuk átfedésben lehetnek egymással, átjárás van közöttük.

Az év során számos olyan nagyszabású eseménnyel is készülnek a szervezők, amely országos, sőt európai figyelemre számít; egyúttal megerősítik a hagyománnyal bíró veszprémi és régiós fesztiválokat, rendezvényeket is. Olyan innovatív kulturális beruházásokat támogatnak a programból, amelyek hosszú távon is növelik Veszprém és a térség turisztikai és kulturális vonzerejét. Fontos hangsúlyozni, hogy az EKF cím viselése nem csupán az év során megrendezett programok sokaságáról szól, sokkal inkább olyan hosszú távon fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről, amelyek a 2023-as éven túlmutatnak.

Az Európa Kulturális Fővárosok programjainak minden esetben ékköve a nyitórendezvény, ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg. Jövőre január 21-én a város számos pontján már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események. Veszprém kulturális intézményei egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszíneken színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és az Európából érkező vendégeket.

Kapcsolódó cikk
Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell
Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra Napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet.

Annak érdekében, hogy e több száz program között mindenki eligazodjon, elindult egy androidos és Apple-készülékekre is letölthető mobilalkalmazás, amelyen keresztül témák szerint is lehet szűrni a programok közül, valamint időszak és helyszín szerint is kiválasztható, hogy mely időpontban és településen keres a felhasználó kulturális elfoglaltságot magának

Az applikáció Androidra innen, Apple-re pedig innen tölthető le.

Az alkalmazás mellett a klasszikus offline megoldással lehet majd találkozni a jövőben, a Kossuth utcán a Lordok-háza melletti üvegpavilon a jövőben EKF-es információs pontként fog működni.

A pénteki utcabálon és programbemutatón az információk közlése mellett felvonultak az EKF azon állandó programjai, valamint termékei, amelyeket korábban már bemutattak és 2023-ban is kiemelt szerepet kapnak majd. Így például számos önkéntes tevékenykedett a Kossuth utcai forgatagban, de az EKF hivatalos gasztronómiai termékeit is meg lehetett kóstolni, miközben a nagyszínpadon az Improgress zenei duó és a The Bluesberry Band adtak koncertet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.