Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C

150 éves a Székesfehérvár-Celldömölk vasútvonal

2022. október 15. 16:48
150 éve, 1872. október 3-án indult meg a közlekedés a Székesfehérvár-Kis-Cell vasútvonalon.

Az ünnepélyes évfordulót szombat délelőtt tartották. Stílszerűen egy Fehérvárról érkező és Celldömölk irányába tartó vonat gurult be az első vágányra, miközben a fúvósok vasutas dalokat játszottak.

A MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója, Pafféri Zoltán beszédében egy kisebb múltba tekintést adott a megjelenteknek: 150 éve a vasút adta meg az újabb löketet a fejlődéshez Veszprémnek és a térségnek. A vasút hozta el a felvirágzást, s hogy ne csak a múltban és a jelenben legyen egy vonzó alternatívája a közlekedésnek, ezért a fejlődés nem áll meg. Az elkövetkezendő évben számos új ingavonat és új mozdony beszerzése várható. A vezérigazgató kifejtette, a veszprémi vasút a 2023-as évben megújulhat, így még több ember győződhet meg arról, hogy használják a ezt a biztonságos, kényelmes utazási módot.

Hegedűs Barbara alpolgármester hozzászólásában úgy vélekedett, a vonatozásnak ma is rendkívül nagy hagyománya van, sokan döntenek úgy, hogy a környezetbarát közlekedésnek ezt a formáját választják. Hozzátette, bízik abban, hogy a közelgő felújításokkal még többen kedvet kapnak a vonatozáshoz.

Kontrát Károly Várpalota és térségének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, 150 évvel ezelőtt is az emberek kényelmét, a gazdasági fejlődést szolgálta a vasútvonal, és ma sincs ez másképp. Köszöntetet mondott a társaság személyi állományának, amiért munkájukkal kényelmes és biztonságos feltételeket nyújtanak.

Az ünnepség végén sor került az évforduló alkalmából elkészített emléktáblának felavatására. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Különjáratokat közlekedtet a Volánbusz a Művészetek Völgyébe Különjáratokat közlekedtet a Volánbusz a Művészetek Völgyébe A Volánbusz járatai biztosítják a 33. Művészetek Völgye fesztivál helyszíneinek megközelítését és a rendezvényhelyszínek közötti gyors és egyszerű közlekedést. 2024. július 17. 14:37 Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése A veszprémi helyi közösségi közlekedés további zöldítése érdekében a V-Busz Kft. 3 db elektromos autóbuszt kíván beszerezni a Zöld Busz Program keretében, melyből az első autóbusz 2024. június 28-án az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével érkezett a társasághoz. A pályázat Támogatói Okirata 2024. június 6-án került aláírásra. A projekt azonosítója: HUMDA ZBP 2024/4-1. A projekt összköltsége nettó 535.000.000 forint, amelyből 426.680.000 forint érkezik támogatásként (79,75%), míg a 108.320.000 forint (20,25%) önrészt részben a tulajdonos Önkormányzat, részben pedig a V-Busz Kft. biztosítja saját forrásból. A projektet tervezett befejezési határideje 2026.06.30.  2024. június 28. 12:23 Gázolás miatt késnek a vonatok Gázolás miatt késnek a vonatok Halálra gázolt egy embert a Keszthelyről Budapestre tartó vonat kedden délelőtt Agárdon. 2024. június 25. 12:40 Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszi kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat a MÁV-VOLÁN-csoport. 2024. június 21. 13:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.