Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Körforgalom a buszpályaudvarnál, parkolóházak a Haszkovón: ezekre költene uniós pénzt Veszprém a következő években

2022. november 1. 4:00
Jóváhagyta a közgyűlés azoknak a tervezett projekteknek a listáját, amelyekre a 2021-27 közötti uniós pénzügyi ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül európai közösségi finanszírozásért pályáznának.

Az előterjesztésben konkrét projekteket és azok várható forrásigényét is megjelölték. Így a tervek szerint ebben az uniós ciklusban megépül a Jutasi út és a Kopácsi utca kereszteződésében egy körforgalom 750 millió forintért. Két parkolóház épülne a Haszkovó lakótelepen: a Táborállás téren és a Damjanich utcában, összesen 3,6 milliárd forintos költséggel. A volt vidámpark bejáratánál található Séd-parti játszótér megújítására 60 millió forintot szeretne költeni az önkormányzat. A Városom Veszprém zöld szemléletformáló program hárommillió forintba kerül majd.

Körforgalmat építenének a Jutasi és a Kopácsi utcák kereszteződésébeKörforgalmat építenének a Jutasi és a Kopácsi utcák kereszteződésébe

Összesen 35 millió forintos támogatást fordítanának a kerékpárhasználat népszerűsítésére kisléptékű beavatkozásokkal, a közlekedési kultúra javításával, az e-közbringarendszer második  ütemével (az első ütem 2023 tavaszára megvalósul). Az északi iparterületen csapadékvíz-főgyűjtő csatornát építenek 300 millió forintból. A digitális ügyintézés fejlesztésére, egységes városi platform kialakítására 40 millió forintot szánnak. Járdák és kerékpárutak megújítására 250 millió forinttal számol a tervezet, hivatali szoftver beszerzésére 80 milliót költenének. 

Egymilliárd forintot fordítanának a V-Busz önfenntartó elektromosautóbusz-üzemeltetésére, és nyolcmilliárd forintot korszerű csapadék-vízgazdálkodás megvalósítására, teljes útrekonstrukciós munkákra és az elvezető rendszerek fejlesztésére a Dózsavárosban, Jutaspusztán és Csererdőn, valamint záportározó létesítésére Gyulafirátóton és Csatárhegy alatt.

Óvodák energetikai megújítására 865, az idősellátó intézmények energetikai megújítására 450 milliót terveznek a TOP+ forrásaiból elkölteni. 930 millió forintot szánnak általános iskolák rekonstrukciójára, 160 milliót a pedagógiai szakszolgálatok fejlesztésére, 1,2 milliárdot óvodák épületgépészeti és funkcionális megújítására. Egymilliárd forintból új nappali foglalkoztatót létesítenek a Betekints-völgy melletti Kőhíd utcában, valamint ugyanebből a forrásból fejlesztik az idősellátó kapacitásokat és intézményeket. 

A projektek pontos ütemezéséről egyelőre nem született döntés, de ahogy említettük, ez a 2027-ig tartó uniós pénzügyi ciklusra vonatkozó keret, így a források rendelkezésre állása esetén a következő 5-6 évben ezek mindegyike sorra kerülhet.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.