2022. december 6.
//
Miklós névnap

Napirend előtt: iskolaösszevonás, szélenergia, zászlók és kertek

Miért nem állítjuk az energiaellátás szolgálatába a szelet? – kérdezte interpellációjában Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd). A képviselő rámutatott: 2016 óta a települések 12 kilométeres körzetében nem állítható fel szélturbina, ez a magyar településszerkezet miatt azt jelenti, hogy az országban sehol se lehet ilyet létesíteni, így városunkban sincs napirenden a téma. Gerstmár arra volt kíváncsi, hogy a városvezetés támogatná-e a szélenergia hasznosítását, ha feloldanák a tilalmat? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: az energiatanács javaslatára az alternatív energiaszerzési körét is megvizsgálja az önkormányzat, ennek a felmérésnek az eredménye mutatja majd meg az utat, hogy milyen irányt választhat Veszprém az alternatív energiaforrások terén. Megjegyezte, hogy elsősorban olyan lehetőségeket kell számba vennünk, amelyeknek nem ütköznek anyagi és jogi akadályokba.

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a Veszprémi Szakképzési Centrumnak a Jendrassik-Venesz Technikumot és a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumot összevonó döntését kritizálta. Azt kérdezte a polgármestertől, tájékoztatta-e őt a szakképzési centrum a döntésről? A polgármester azt válaszolta, hogy a szakképzésnek nem az önkormányzat a fenntartója. A jelenlegi rendkívüli helyzetben az állam is rákényszerül az energiafelhasználást csökkentő racionális döntések meghozatalára. Megjegyezte: a szakképzési centrum önálló szervezet, nem kell kikérnie a polgármester véleményét a működésükről.

A városrészi zászlókról és kendőkről beszélt napirend előtti felszólalásában Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP). Mint mondta, a Közösség Kádártáért Egyesület, az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának keretében valósította meg elképzelését, melynek célja az volt, hogy Veszprém minden városrésze rendelkezzen címerrel és zászlóval. A pályázat célja az volt, hogy feléledjenek a hagyományaink, újrateremtsük közösségi identitásukat, együttműködésre és együtt gondolkodásra ösztönözzük a városrészek lakóit a városrészi egyesületek, baráti körök segítségével. A zászlók a 2022-es Gizella-napi felvonuláson debütáltak elsőként, majd az október 16-án megrendezett Völgyhíd pikniken is megjelentek

Brányi MáriaBrányi Mária

Kovács Áron (Fidesz-KDNP) a Mester utcában kialakított közösségi kertekről számolt be. A közösségi kertnek elsősorban nem gazdasági haszna van, hanem a – létrehozók szándékának megfelelően – közösséget kovácsol, összehozza a közelben élő fiatalokat és időseket, családokat és egyedülállókat. Kapcsolatok alakulhatnak ki és mélyülhetnek el a kertészkedés közben, élettel és vidámsággal tölti meg a lakóházak rideg tömegét.  A képviselő megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak a kert kiépítéséhez. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Ülésezett a képviselő-testület
Ülésezett a képviselő-testület
November 17-én tartotta rendes havi közgyűlését a veszprémi képviselő-testület a Városházán.
Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács
Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács
Már most látszanak az első eredményei annak, hogy a város visszafogta az energiafelhasználását – derült ki az Energetikai Tanács beszámolójából a novemberi közgyűlésen csütörtökön.
Tiszta vizet öntetnének a pohárba a Bakony Művek területén
Tiszta vizet öntetnének a pohárba a Bakony Művek területén
Kisajátítaná az egykori Bakony Művek területén található utakat és víziközmű-hálózatot az önkormányzat, hogy ezzel oldja fel az ott működő cégek közötti ellentétet.
Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra
Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra
Bezárnak több kulturális intézményt, csökkentik a hőmérsékletet a sportlétesítményekben, lekapcsolják a díszkivilágítást.
Körforgalom a buszpályaudvarnál, parkolóházak a Haszkovón: ezekre költene uniós pénzt Veszprém a következő években
Körforgalom a buszpályaudvarnál, parkolóházak a Haszkovón: ezekre költene uniós pénzt Veszprém a következő években
Jóváhagyta a közgyűlés azoknak a tervezett projekteknek a listáját, amelyekre a 2021-27 közötti uniós pénzügyi ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül európai közösségi finanszírozásért pályáznának.