2022. december 2.
//
Melinda névnap

Plusz egy mécses

2022. október 30. 21:13
Van egy mondás, miszerint az ember valójában háromszor hal meg: először, amikor elhagyja testét a lélek, másodszor, amikor eltemetik, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A halhatatlanság tehát rajtunk, élőkön múlik igazából.

Julius Caesar, Nagy Sándor, Mátyás király, Széchenyi István, hogy csak néhány személyt említsünk az emberiség és a saját, magyar történelmünkből, akiknek sikerült elérniük a halhatatlanságot. Hiszen az ő nevüket valószínűleg, amíg ember él a földön emlegetni fogják, még akkor is, ha mindenszentekkor nem gyújtanak mécsest értük.

A mécses ilyenkor a keresztény kultúra szerint az elhunyt lelki üdvéért világít, az örök világosságot jelképezi. Meggyújtjuk, még akkor is, ha tudjuk, hogy a novemberi csípős szél el fogja oltani őket hamarosan. Hiszen nem is a gyufával történő mozdulat számít igazán és nem is az apró kanóc felizzása, hanem az, hogy ekkor valóban az elhunytra gondolunk, felidézzük az arcát, a hangját, a tetteit és, ha magunkban is, de kimondjuk a nevét.

2022-ben több olyan ember hagyta itt a nagy veszprémi közösséget, akiknek a neve egészen biztos, hogy még sokszor elhangzik, és nem csupán a temetők homályos gyertyafényénél.

Dr. Gaál Zoltán, dr. Lengyel Zsolt, id. Navracsics Tibor, Gubicza László, Molnár Sándor, vagy legutóbb Debreczenyi János.

Rajtuk kívül még egészen biztos, hogy fel tudunk idézni olyan embereket, akik talán nem örvendtek ekkora ismertségnek a városban, mégis szűkebb körükben hozzátettek valamit mások életéhez. Még az is lehet, hogy csak egy kedves szóval, gesztussal, de nyomot hagytak az életben. Talán azt sem tudjuk róluk, hogy hol vannak eltemetve, nem ismerjük a családjukat, de talán még a vezetéknevüket sem, mégis emlékezünk rájuk.

Halottak napján ezért értük is felgyulladhat plusz egy mécses, a temetők közös keresztjénél, sok száz másikkal egyetemben. És, ha felidézzük a nevüket, ezek az emberek is részesülhetnek a halhatatlanságból.

Hajas Bálint

További cikkek

Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.
Utazás a ló túlsó oldalára
Utazás a ló túlsó oldalára
Egy íróval zajló beszélgetés világított rá arra, hogy nincsenek manapság könnyű helyzetben az alkotók, amikor a genderrel, vagyis a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdések oly annyira elhatalmasodtak. Vessünk egy pillantást most jelenünkre onnan, ahova esetünkben minden bizonnyal átestünk: a ló túlsó oldaláról.
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
Idővel mindennek megjelenik az ellen-trendje, most épp a Spotify-é: egyre többen hagyják ott a streaming szolgáltatót, hogy más formában élvezzék a zenét.
Elárvult állatoknak szerveztek gyűjtést a simonyisok
Elárvult állatoknak szerveztek gyűjtést a simonyisok
A Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola tanulói gyűjtést szerveztek az Állatvédő Egyesület Veszprém menhelylakóinak számára.