Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C

Plusz egy mécses

2022. október 30. 21:13
Van egy mondás, miszerint az ember valójában háromszor hal meg: először, amikor elhagyja testét a lélek, másodszor, amikor eltemetik, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A halhatatlanság tehát rajtunk, élőkön múlik igazából.

Julius Caesar, Nagy Sándor, Mátyás király, Széchenyi István, hogy csak néhány személyt említsünk az emberiség és a saját, magyar történelmünkből, akiknek sikerült elérniük a halhatatlanságot. Hiszen az ő nevüket valószínűleg, amíg ember él a földön emlegetni fogják, még akkor is, ha mindenszentekkor nem gyújtanak mécsest értük.

A mécses ilyenkor a keresztény kultúra szerint az elhunyt lelki üdvéért világít, az örök világosságot jelképezi. Meggyújtjuk, még akkor is, ha tudjuk, hogy a novemberi csípős szél el fogja oltani őket hamarosan. Hiszen nem is a gyufával történő mozdulat számít igazán és nem is az apró kanóc felizzása, hanem az, hogy ekkor valóban az elhunytra gondolunk, felidézzük az arcát, a hangját, a tetteit és, ha magunkban is, de kimondjuk a nevét.

2022-ben több olyan ember hagyta itt a nagy veszprémi közösséget, akiknek a neve egészen biztos, hogy még sokszor elhangzik, és nem csupán a temetők homályos gyertyafényénél.

Dr. Gaál Zoltán, dr. Lengyel Zsolt, id. Navracsics Tibor, Gubicza László, Molnár Sándor, vagy legutóbb Debreczenyi János.

Rajtuk kívül még egészen biztos, hogy fel tudunk idézni olyan embereket, akik talán nem örvendtek ekkora ismertségnek a városban, mégis szűkebb körükben hozzátettek valamit mások életéhez. Még az is lehet, hogy csak egy kedves szóval, gesztussal, de nyomot hagytak az életben. Talán azt sem tudjuk róluk, hogy hol vannak eltemetve, nem ismerjük a családjukat, de talán még a vezetéknevüket sem, mégis emlékezünk rájuk.

Halottak napján ezért értük is felgyulladhat plusz egy mécses, a temetők közös keresztjénél, sok száz másikkal egyetemben. És, ha felidézzük a nevüket, ezek az emberek is részesülhetnek a halhatatlanságból.

Hajas Bálint
további cikkek
A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02 A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Meli A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Egyre több Y és Z generációs merül el a spiritualitásban, a boszorkányságban. Ez a szubkultúra persze mindig is létezett a történelem során, izgalmasabb kérdés viszont, miért most kapott újra lendületet? 2023. november 5. 21:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.