2023. június 10.
//
Margit névnap

Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába

Péntektől egészen év végéig a Balaton pláza egyik üzlethelyiségében nem azzal találkozhatnak az vásárlóközpontba betérők, mint arra elsőre számítanának. Az egyik ilyen üzlet ugyanis hulladékkal van tele, a csavar a történetben viszont az, hogy ezek az elhasznált termékek összeállva már egy műalkotást adnak ki.

Nem ez az első alkalom, hogy a fenntarthatósági törekvéseket a művészettel ötvöző HybridCycle a veszprémi plázába szervez ilyen rendhagyó kiállítást. Tavaly meg sikeresen debütált ez a kezdeményezésük, idén pedig ezt megismételve, ismét a nyári rezidencia programjuk kézzelfogható eredményeiből szerveztek tárlatot Veszprémbe.

A HybridCycle célja, hogy a művészet erejével hívja el a figyelmet a környezettudatosságra és a fenntarthatósági eszmékre, ehhez pedig a képzőművészeti ágat hívják segítségül, ugyanis a szervezetben tevékenykedő alkotók elhasznált hulladékokat gondolnak újra és alkotnak meg belőlük valami olyat, ami művészeti értékkel is bír.

Ezeknek az elsősorban fiatal alkotóknak szervezik meg nyaranként a HybridCycle rezidencia programját, amelyen a Balaton-felvidéken elvonulva alkothatnak, ki-ki a saját stílusában.

Most az idei rezidencia program eredményeiből nyílt kiállítás a plázában, ahol egy furcsa, fából készült alkotás áll a középpontban. Ahogy a megnyitón kiderült, ezt a Balaton Bútorgyár olyan faelemeiből készítették el a művészek, amelyek egyébként a selejt kategóriájába tartoztak a gyárban, így viszont egy műalkotásban élhetnek tovább.

A megnyitón jelen volt Porga Gyula polgármester is, aki beszédében három fontos tényezőt emelt ki a HybridCycle tevékenységével kapcsolatban.

A térségben működnek, fiatal művészeket vonnak be és nem elégszenek meg azzal, hogy műtermekben mutatják be az alkotásokat, hanem elviszik az emberek közé, ha kell olyan rendhagyó módon, ahogy most is tették. Mindez pedig egybevág azzal, amit az Európa kulturális fővárosa programban is kitűztek célnak, tette hozzá a polgármester.

Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosa a továbbiakban elmondta, az alapanyagnak számító hulladékot sokszor a mostanihoz hasonló selejtes termékekből gyűjtik össze, de fesztiválok után is került már hozzájuk olyan termék, aminek az újragondolásával gyarapították műalkotásaik számát.

Az ő nevükhöz fűződik a Tiszta Balaton, tiszta művészet kezdeményezés is, ebben kifejezetten a Balatont, az ide látogató turistákat célozzák meg és népszerűsítik köreikben is a környezettudatosságot, valamint a már említett rezidencia program is.

Ebben a programban vett részt Selyebi Dániel is, aki szintén megosztotta gondolatait a kiállításmegnyitón.

Elmondta, számára az elvonulásról szólt a Balaton-felvidéken a rezidencia programban való részvétel, és mivel általában este szeret dolgozni, napközben sokat sétált és figyelte a természetben jelenlévő káoszt, amiből aztán inspirálódott.

A mostani kiállítás szabadon látogatható bárki számára egészen az év végéig, ahol ráadásul a HybridCycle további alkotásairól és alkotóiról is meg lehet tudni még többet.

A HybridCycle tevékenységéről ide kattintva lehet még többet megtudni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet
A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet
Idén 94. alkalommal rendezték meg az Országos Ünnepi Könyvhetet. Veszprémben a Kossuth utcán találkozhattunk a könyvipar szereplőivel: kiadókkal, szerzőkkel és persze a kötetekkel.
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Csütörtök délután óvodások műsorával nyitotta meg hivatalosan is kapuit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermek részlege.
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott tegnap Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak.