2023. január 27.
//
Angelika névnap

Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába

Péntektől egészen év végéig a Balaton pláza egyik üzlethelyiségében nem azzal találkozhatnak az vásárlóközpontba betérők, mint arra elsőre számítanának. Az egyik ilyen üzlet ugyanis hulladékkal van tele, a csavar a történetben viszont az, hogy ezek az elhasznált termékek összeállva már egy műalkotást adnak ki.

Nem ez az első alkalom, hogy a fenntarthatósági törekvéseket a művészettel ötvöző HybridCycle a veszprémi plázába szervez ilyen rendhagyó kiállítást. Tavaly meg sikeresen debütált ez a kezdeményezésük, idén pedig ezt megismételve, ismét a nyári rezidencia programjuk kézzelfogható eredményeiből szerveztek tárlatot Veszprémbe.

A HybridCycle célja, hogy a művészet erejével hívja el a figyelmet a környezettudatosságra és a fenntarthatósági eszmékre, ehhez pedig a képzőművészeti ágat hívják segítségül, ugyanis a szervezetben tevékenykedő alkotók elhasznált hulladékokat gondolnak újra és alkotnak meg belőlük valami olyat, ami művészeti értékkel is bír.

Ezeknek az elsősorban fiatal alkotóknak szervezik meg nyaranként a HybridCycle rezidencia programját, amelyen a Balaton-felvidéken elvonulva alkothatnak, ki-ki a saját stílusában.

Most az idei rezidencia program eredményeiből nyílt kiállítás a plázában, ahol egy furcsa, fából készült alkotás áll a középpontban. Ahogy a megnyitón kiderült, ezt a Balaton Bútorgyár olyan faelemeiből készítették el a művészek, amelyek egyébként a selejt kategóriájába tartoztak a gyárban, így viszont egy műalkotásban élhetnek tovább.

A megnyitón jelen volt Porga Gyula polgármester is, aki beszédében három fontos tényezőt emelt ki a HybridCycle tevékenységével kapcsolatban.

A térségben működnek, fiatal művészeket vonnak be és nem elégszenek meg azzal, hogy műtermekben mutatják be az alkotásokat, hanem elviszik az emberek közé, ha kell olyan rendhagyó módon, ahogy most is tették. Mindez pedig egybevág azzal, amit az Európa kulturális fővárosa programban is kitűztek célnak, tette hozzá a polgármester.

Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosa a továbbiakban elmondta, az alapanyagnak számító hulladékot sokszor a mostanihoz hasonló selejtes termékekből gyűjtik össze, de fesztiválok után is került már hozzájuk olyan termék, aminek az újragondolásával gyarapították műalkotásaik számát.

Az ő nevükhöz fűződik a Tiszta Balaton, tiszta művészet kezdeményezés is, ebben kifejezetten a Balatont, az ide látogató turistákat célozzák meg és népszerűsítik köreikben is a környezettudatosságot, valamint a már említett rezidencia program is.

Ebben a programban vett részt Selyebi Dániel is, aki szintén megosztotta gondolatait a kiállításmegnyitón.

Elmondta, számára az elvonulásról szólt a Balaton-felvidéken a rezidencia programban való részvétel, és mivel általában este szeret dolgozni, napközben sokat sétált és figyelte a természetben jelenlévő káoszt, amiből aztán inspirálódott.

A mostani kiállítás szabadon látogatható bárki számára egészen az év végéig, ahol ráadásul a HybridCycle további alkotásairól és alkotóiról is meg lehet tudni még többet.

A HybridCycle tevékenységéről ide kattintva lehet még többet megtudni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.