Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába

2022. október 29. 12:00
Péntektől egészen év végéig a Balaton pláza egyik üzlethelyiségében nem azzal találkozhatnak az vásárlóközpontba betérők, mint arra elsőre számítanának. Az egyik ilyen üzlet ugyanis hulladékkal van tele, a csavar a történetben viszont az, hogy ezek az elhasznált termékek összeállva már egy műalkotást adnak ki.

Nem ez az első alkalom, hogy a fenntarthatósági törekvéseket a művészettel ötvöző HybridCycle a veszprémi plázába szervez ilyen rendhagyó kiállítást. Tavaly meg sikeresen debütált ez a kezdeményezésük, idén pedig ezt megismételve, ismét a nyári rezidencia programjuk kézzelfogható eredményeiből szerveztek tárlatot Veszprémbe.

A HybridCycle célja, hogy a művészet erejével hívja el a figyelmet a környezettudatosságra és a fenntarthatósági eszmékre, ehhez pedig a képzőművészeti ágat hívják segítségül, ugyanis a szervezetben tevékenykedő alkotók elhasznált hulladékokat gondolnak újra és alkotnak meg belőlük valami olyat, ami művészeti értékkel is bír.

Ezeknek az elsősorban fiatal alkotóknak szervezik meg nyaranként a HybridCycle rezidencia programját, amelyen a Balaton-felvidéken elvonulva alkothatnak, ki-ki a saját stílusában.

Most az idei rezidencia program eredményeiből nyílt kiállítás a plázában, ahol egy furcsa, fából készült alkotás áll a középpontban. Ahogy a megnyitón kiderült, ezt a Balaton Bútorgyár olyan faelemeiből készítették el a művészek, amelyek egyébként a selejt kategóriájába tartoztak a gyárban, így viszont egy műalkotásban élhetnek tovább.

A megnyitón jelen volt Porga Gyula polgármester is, aki beszédében három fontos tényezőt emelt ki a HybridCycle tevékenységével kapcsolatban.

A térségben működnek, fiatal művészeket vonnak be és nem elégszenek meg azzal, hogy műtermekben mutatják be az alkotásokat, hanem elviszik az emberek közé, ha kell olyan rendhagyó módon, ahogy most is tették. Mindez pedig egybevág azzal, amit az Európa kulturális fővárosa programban is kitűztek célnak, tette hozzá a polgármester.

Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosa a továbbiakban elmondta, az alapanyagnak számító hulladékot sokszor a mostanihoz hasonló selejtes termékekből gyűjtik össze, de fesztiválok után is került már hozzájuk olyan termék, aminek az újragondolásával gyarapították műalkotásaik számát.

Az ő nevükhöz fűződik a Tiszta Balaton, tiszta művészet kezdeményezés is, ebben kifejezetten a Balatont, az ide látogató turistákat célozzák meg és népszerűsítik köreikben is a környezettudatosságot, valamint a már említett rezidencia program is.

Ebben a programban vett részt Selyebi Dániel is, aki szintén megosztotta gondolatait a kiállításmegnyitón.

Elmondta, számára az elvonulásról szólt a Balaton-felvidéken a rezidencia programban való részvétel, és mivel általában este szeret dolgozni, napközben sokat sétált és figyelte a természetben jelenlévő káoszt, amiből aztán inspirálódott.

A mostani kiállítás szabadon látogatható bárki számára egészen az év végéig, ahol ráadásul a HybridCycle további alkotásairól és alkotóiról is meg lehet tudni még többet.

A HybridCycle tevékenységéről ide kattintva lehet még többet megtudni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.