Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
15°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
15°C

Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába

2022. október 29. 12:00
Péntektől egészen év végéig a Balaton pláza egyik üzlethelyiségében nem azzal találkozhatnak az vásárlóközpontba betérők, mint arra elsőre számítanának. Az egyik ilyen üzlet ugyanis hulladékkal van tele, a csavar a történetben viszont az, hogy ezek az elhasznált termékek összeállva már egy műalkotást adnak ki.

Nem ez az első alkalom, hogy a fenntarthatósági törekvéseket a művészettel ötvöző HybridCycle a veszprémi plázába szervez ilyen rendhagyó kiállítást. Tavaly meg sikeresen debütált ez a kezdeményezésük, idén pedig ezt megismételve, ismét a nyári rezidencia programjuk kézzelfogható eredményeiből szerveztek tárlatot Veszprémbe.

A HybridCycle célja, hogy a művészet erejével hívja el a figyelmet a környezettudatosságra és a fenntarthatósági eszmékre, ehhez pedig a képzőművészeti ágat hívják segítségül, ugyanis a szervezetben tevékenykedő alkotók elhasznált hulladékokat gondolnak újra és alkotnak meg belőlük valami olyat, ami művészeti értékkel is bír.

Ezeknek az elsősorban fiatal alkotóknak szervezik meg nyaranként a HybridCycle rezidencia programját, amelyen a Balaton-felvidéken elvonulva alkothatnak, ki-ki a saját stílusában.

Most az idei rezidencia program eredményeiből nyílt kiállítás a plázában, ahol egy furcsa, fából készült alkotás áll a középpontban. Ahogy a megnyitón kiderült, ezt a Balaton Bútorgyár olyan faelemeiből készítették el a művészek, amelyek egyébként a selejt kategóriájába tartoztak a gyárban, így viszont egy műalkotásban élhetnek tovább.

A megnyitón jelen volt Porga Gyula polgármester is, aki beszédében három fontos tényezőt emelt ki a HybridCycle tevékenységével kapcsolatban.

A térségben működnek, fiatal művészeket vonnak be és nem elégszenek meg azzal, hogy műtermekben mutatják be az alkotásokat, hanem elviszik az emberek közé, ha kell olyan rendhagyó módon, ahogy most is tették. Mindez pedig egybevág azzal, amit az Európa kulturális fővárosa programban is kitűztek célnak, tette hozzá a polgármester.

Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosa a továbbiakban elmondta, az alapanyagnak számító hulladékot sokszor a mostanihoz hasonló selejtes termékekből gyűjtik össze, de fesztiválok után is került már hozzájuk olyan termék, aminek az újragondolásával gyarapították műalkotásaik számát.

Az ő nevükhöz fűződik a Tiszta Balaton, tiszta művészet kezdeményezés is, ebben kifejezetten a Balatont, az ide látogató turistákat célozzák meg és népszerűsítik köreikben is a környezettudatosságot, valamint a már említett rezidencia program is.

Ebben a programban vett részt Selyebi Dániel is, aki szintén megosztotta gondolatait a kiállításmegnyitón.

Elmondta, számára az elvonulásról szólt a Balaton-felvidéken a rezidencia programban való részvétel, és mivel általában este szeret dolgozni, napközben sokat sétált és figyelte a természetben jelenlévő káoszt, amiből aztán inspirálódott.

A mostani kiállítás szabadon látogatható bárki számára egészen az év végéig, ahol ráadásul a HybridCycle további alkotásairól és alkotóiról is meg lehet tudni még többet.

A HybridCycle tevékenységéről ide kattintva lehet még többet megtudni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. tegnap 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.