Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Árral szemben

2022. november 6. 13:17
Péntek Imre Elpergő évek című önéletrajzi kötete kapcsán Kilián László szerkesztő beszélgetett a szerzővel.

A József Attila-díjas költő bár majd két évtizede Zalaegerszegen él, Veszprém nem idegen terep számára: 1974-75-ben népművelő volt, majd 77-ig a Napló munkatársaként dolgozott. Az elmúlt években két kötetben is jelentek meg képzőművészeti írásai, legújabb, önéletrajzi esszéregénye, az Elpergő évek az ünnepi könyvhétre jelent meg.

Ebben ír többek között az indulásról, mit jelentett a Kilencek tagjaként először publikálni az Elérhetetlen föld című antológiában. A fiatal bölcsészhallgatókból álló költőcsoport annak idején ragaszkodott hozzá, hogy közösen hallassák hangjukat, s ahelyett, hogy hivatalos úton adták volna ki antológiájukat, saját maguk szerkesztették meg az írásokat. Bár a neki járó szakmai elismerést Péntek Imre szerint a kötet nem kapta meg, sőt szerzői jó időre diszkvalifikálták magukat a támogatott irodalomból, az 5000 példányban nyomott kötet pillanatok elfogyott és ma is időtállónak számít.

Életét és munkásságát később is jellemezte az árral szemben úszás. Bár urbánus költő is lehetett volna, ő inkább a vidék felé húzott. Alkotott Miskolcon, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Szegeden is, s mindig is azt vallotta, a vidék lelkületét fel kell tárni, meg kell mutatni, el kell felejteni azt, hogy minden csak a fővárosban történhet.

Az sem volt épp szabálykövető döntés, hogy verseiben rendszerint felhozott közéleti témákat, személyeket. „Annak idején az volt a nézet, hogy nem érdemes közéleti verseket írni, a közélettel foglalkozzon a politika, megvannak erre a megfelelő fórumok, én azonban soha nem értettem ezzel egyet” – mesélte a veszprémi kötetbemutatón. Rendszeresen ironikusan csipkedte a politikai szereplőket, bár szerinte ezzel nem volt egyedül, Kukorelly Endre ugyanezt csinálta.

Péntek Imre mesélt arról is, hogy ő mindig harcolt valamilyen ügyért. Mint mondta, ha a belső igazságra való késztetés megvan az emberben, és az sérül, akkor muszáj érvényt szerezni újra annak az igazságnak.

Mindez pedig úgy tűnik, végső soron kifizetődő volt: a költő pályafutása során elnyerte szinte az összes fontos irodalmi és közéleti díjat: József Attila-díja mellett a Penna Regia, a Bethlen Gábor-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és középkeresztjét is megkapta, 2022-ben pedig Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.