2022. november 28.
//
Stefánia névnap

Ismét a Balaton Plázába költözött a fenntartható művészet: megnyílt a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria!

Október 28-án megnyitotta kapuit a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria a veszprémi Balaton Plázában. Az időszakos kiállításon a Hybridcycle 2022-es artist-in-residence program során készült alkotásokat mutatják be, valamint a 2022-es HybridArt Camp művésztábor “The top of the wave - Hullámhát” c. köztéri szobrát.

Az EKF támogatásával 2022-ben Balatones rezidenciaprogram részeként június és október között hét művészt költözött be a köveskáli alkotóházba. A három hetes időszakokra érkező fiatal művészeknek az ország egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetőségük nyílt egy helyspecifikus, fenntarthatóság fókuszú műalkotás létrehozására.

Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitóTiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitó

A rezidenciaprogram alkotásaihoz jól köthető, az egyfajta absztrakt, sodró hullámként megjelenő “The top of the waves - Hullámhát” című köztéri szobor, mely Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készült a 2022-es köveskáli Hybridart Camp ideje alatt. Az alkotótáborban fiatal alkotók vettek részt, akik a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor gyártási folyamatainak során keletkező hulladék faanyagból, egy közös alkotói projekt eredményeként hozták létre a látványos installációt.

A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.

Egy bevásárlóközpontban nyíló pop-up galériának a célja nem más, mint a művészetet közelebb hozza a galériákba ritkábban ellátogató közönséghez is, illetve "újrahasznosítva" a teret és kiemelve a festményeket, fotókat, képzőművészeti alkotásokat a megszokott múzeumi környezetből.

A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.

Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.

A 2022-es BalaTones rezidenciaprogram és a kiállítás résztvevő alkotói:

  • Selyebi Dániel (grafikus)
  • László Kiss Dezső (képzőművész)
  • Tihanyi Anna (fotóművész)
  • Kiss Zsuzsanna (fotóművész)
  • Hatala Péter (képzőművész)
  • Kusovszky Bea (festőművész)
  • Végh Júlia (festőművész)

A kiállítás még több mint egy hónapig látogatható! További művészeti háttéranyagért, interjúkért, képekért látogasson el a www.hybridcycle.hu oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
A HybridCycle a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot. November 25-én délelőtt 10 és este 6 óra között öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással, azaz 20 perces, rövid, mozgalmas előadással, öt kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve egész napos mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.
Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás
Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás
Mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért? Hogyan törekszik egy keramikus, festőművész vagy egy giga fesztivál arra, hogy minél fenntarthatóbbak legyenek? Hogyan alkotnak a hazai művészek? A HybridCycle ezekre a kérdésekre hivatott válaszokat keresni a szerteágazó művészeti programjaikon.
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként, tavalyihoz hasonlóan idén is környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra invitálja a HybridCycle csapata Veszprém megye 10 általános iskolájának diákjait.
Kapcsolódj be! - Trash Art Meetup a Hangvillában
Kapcsolódj be! - Trash Art Meetup a Hangvillában
A HybridCycle 2022. november 25-én a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot, ezzel is gazdagítva Magyarország új kulturális – kreatív régiójának programkínálatát.
Együtt alkotni a legkisebbekkel - avagy környezettudatosság játékos módon
Együtt alkotni a legkisebbekkel - avagy környezettudatosság játékos módon
A HybridCycle 2021-es iskolai fenntarthatósági programsorozat részeként szelektív gyűjtőket és látványos, halas kupakgyűjtő fal installációkat helyeztek el a Veszprémi Báthory István és a Deák Ferenc Általános Iskolában, illetve a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolában és a Rózsa Úti Általános Iskolában.