2023. április 2.
//
Áron névnap

Együtt alkotni a legkisebbekkel - avagy környezettudatosság játékos módon

2022. november 10. 7:45
A HybridCycle 2021-es iskolai fenntarthatósági programsorozat részeként szelektív gyűjtőket és látványos, halas kupakgyűjtő fal installációkat helyeztek el a Veszprémi Báthory István és a Deák Ferenc Általános Iskolában, illetve a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolában és a Rózsa Úti Általános Iskolában.

Kiegészítő edukatív programként balatoni strandokra szervezett fenntarthatóság szemléletű alkotó workshopokat, iskolai terepre hangolt foglalkozásait vitték el a gyerekeknek. Hiszik, hogy minél többet találkoznak a legkisebbek a környezettudatossággal, felnőttként annál tudatosabban fognak figyelni az őket körülvevő hulladék sorsára. A trash art foglalkozáson nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást és lelkesen készítették el alkotásaikat a gyerekek azokból az alapanyagokból, amelyek egyébként a kukában végezték volna.

Tejes dobos újragondolása a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.Tejes dobos újragondolása a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.

Idén is folytatódik a szemléletformáló program Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban. Tavalyhoz képest bővül a program: 2022-ben már tíz iskolát látogatnak meg kreatív, kézműves két tanórás újrahasznosító foglalkozásokkal. Az órákat környezeti nevelők és animátorok segítik. A 2-6. osztályosok kis használati tárgyakat, díszeket készíthetnek a visszagyűjtött alapanyagok felhasználásával.

2022-ben elsőként a várpalotai Vásárhelyi András Tagiskolában indult a környezettudatosságra nevelő foglalkozás.2022-ben elsőként a várpalotai Vásárhelyi András Tagiskolában indult a környezettudatosságra nevelő foglalkozás.

A résztvevő iskolákban a workshopon túl egy speciális, szelektív műanyag gyűjtőpontot, és egy kreatív kupakgyűjtő felületet is kihelyeznek, melyek informatív, edukatív felületei a helyes szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzik a fiatalabb generációt.

A második állomás a zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola volt.A második állomás a zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola volt.

Az idei évet Várpalotán a Vásárhelyi András Tagiskolában és Zircen a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában kezdték, de a következő hetekben ellátogatnak többek között Veszprémbe, Tótvázsonyba, Ajkára és Balatonfűzfőre is. A kreatív gyűjtés és workshop a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként valósul meg.

Nyitókép: A halas kupakgyűjtő fal elősegíti a játékos mégis tudatos gyűjtést a Deák Ferenc Általános Iskolában.

 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem környezetükre is figyelnek. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal.
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.