2022. november 28.
//
Stefánia névnap

Együtt alkotni a legkisebbekkel - avagy környezettudatosság játékos módon

2022. november 10. 7:45
A HybridCycle 2021-es iskolai fenntarthatósági programsorozat részeként szelektív gyűjtőket és látványos, halas kupakgyűjtő fal installációkat helyeztek el a Veszprémi Báthory István és a Deák Ferenc Általános Iskolában, illetve a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolában és a Rózsa Úti Általános Iskolában.

Kiegészítő edukatív programként balatoni strandokra szervezett fenntarthatóság szemléletű alkotó workshopokat, iskolai terepre hangolt foglalkozásait vitték el a gyerekeknek. Hiszik, hogy minél többet találkoznak a legkisebbek a környezettudatossággal, felnőttként annál tudatosabban fognak figyelni az őket körülvevő hulladék sorsára. A trash art foglalkozáson nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást és lelkesen készítették el alkotásaikat a gyerekek azokból az alapanyagokból, amelyek egyébként a kukában végezték volna.

Tejes dobos újragondolása a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.Tejes dobos újragondolása a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.

Idén is folytatódik a szemléletformáló program Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban. Tavalyhoz képest bővül a program: 2022-ben már tíz iskolát látogatnak meg kreatív, kézműves két tanórás újrahasznosító foglalkozásokkal. Az órákat környezeti nevelők és animátorok segítik. A 2-6. osztályosok kis használati tárgyakat, díszeket készíthetnek a visszagyűjtött alapanyagok felhasználásával.

2022-ben elsőként a várpalotai Vásárhelyi András Tagiskolában indult a környezettudatosságra nevelő foglalkozás.2022-ben elsőként a várpalotai Vásárhelyi András Tagiskolában indult a környezettudatosságra nevelő foglalkozás.

A résztvevő iskolákban a workshopon túl egy speciális, szelektív műanyag gyűjtőpontot, és egy kreatív kupakgyűjtő felületet is kihelyeznek, melyek informatív, edukatív felületei a helyes szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzik a fiatalabb generációt.

A második állomás a zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola volt.A második állomás a zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola volt.

Az idei évet Várpalotán a Vásárhelyi András Tagiskolában és Zircen a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában kezdték, de a következő hetekben ellátogatnak többek között Veszprémbe, Tótvázsonyba, Ajkára és Balatonfűzfőre is. A kreatív gyűjtés és workshop a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként valósul meg.

Nyitókép: A halas kupakgyűjtő fal elősegíti a játékos mégis tudatos gyűjtést a Deák Ferenc Általános Iskolában.

 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
A HybridCycle a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot. November 25-én délelőtt 10 és este 6 óra között öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással, azaz 20 perces, rövid, mozgalmas előadással, öt kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve egész napos mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.
Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás
Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás
Mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért? Hogyan törekszik egy keramikus, festőművész vagy egy giga fesztivál arra, hogy minél fenntarthatóbbak legyenek? Hogyan alkotnak a hazai művészek? A HybridCycle ezekre a kérdésekre hivatott válaszokat keresni a szerteágazó művészeti programjaikon.
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként, tavalyihoz hasonlóan idén is környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra invitálja a HybridCycle csapata Veszprém megye 10 általános iskolájának diákjait.
Kapcsolódj be! - Trash Art Meetup a Hangvillában
Kapcsolódj be! - Trash Art Meetup a Hangvillában
A HybridCycle 2022. november 25-én a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot, ezzel is gazdagítva Magyarország új kulturális – kreatív régiójának programkínálatát.
Ismét a Balaton Plázába költözött a fenntartható művészet: megnyílt a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria!
Ismét a Balaton Plázába költözött a fenntartható művészet: megnyílt a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria!
Október 28-án megnyitotta kapuit a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria a veszprémi Balaton Plázában. Az időszakos kiállításon a Hybridcycle 2022-es artist-in-residence program során készült alkotásokat mutatják be, valamint a 2022-es HybridArt Camp művésztábor “The top of the wave - Hullámhát” c. köztéri szobrát.