Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Novák András: erre a csapatra kell építeni

2022. november 17. 13:01 // Forrás: MTI
Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) operatív igazgatója úgy fogalmazott, a közeljövőben is arra a csapatra lehet építeni a magyar női válogatottat, amely a 11. helyen végzett az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon.

A sportvezető Ljubljanában az MTI-nek elmondta, a célként kitűzött nyolc közé kerülést nem érte el a csapat, és az olimpia kapcsán ez különösen rossz hír, így egyértelműen fájdalmas.   

Gyakran elhangzik, hogy a fő cél az olimpia, ám fontos, hogy kijelentsük: egy világversenynek önmagában is fő célnak kell lennie. Az, hogy egy Európa-bajnokságon ilyen helyezést érünk el, az önmagában csalódás, noha voltaképpen csupán egy, a horvátok elleni mérkőzésen született csalódást keltő végeredmény, a többi találkozón reális képet láttunk

- magyarázta. Hozzátette, a vártnál rosszabb szereplés okainak elemzésekor el kell ismerni, hogy jelenleg ez a magyar válogatott kerete, és a jelenleg egészséges, a válogatott szempontjából szóba kerülő további játékosokkal is ugyanilyen potenciállal rendelkezett volna a csapat.

A győztes magyar csapat ünnepel a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzése után a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 16-án. A magyar válogatott 29-25-re győzött, így a 11. helyen végzett az Eb-n. MTI/Czeglédi ZsoltA győztes magyar csapat ünnepel a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzése után a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 16-án. A magyar válogatott 29-25-re győzött, így a 11. helyen végzett az Eb-n. MTI/Czeglédi Zsolt

Azt gondolom, alapként mindenképpen erre a keretre kell építeni, hiszen voltak olyan pillanatok és olyan szegmensek, amelyek alapján lehet rájuk alapozni. Ezzel a kerettel fogunk továbbmenni, most nem látjuk azokat, akik pluszban beépíthetők, a túlzott fiatalítás pedig irreális lenne, de jól látszik, hogy a 2018-as junior világbajnokok és a 2019-ben junior Európa-bajnokok közül több játékos is nemzetközi klasszissá érhet. Ők Győri-Lukács Viktóriával, a sérüléséből visszatérő Bíró Blankával együtt már egy versenyképes gerincet alkothatnak. Emellett abban bízunk, hogy ezzel a világversennyel is fejlődtek a játékosok

- fejtette ki Novák.

A magyarok két győzelemmel és négy vereséggel zárták a tornát: a csoportkörben 33-28-ra nyertek Svájc ellen, Horvátországtól 21-18-ra, a címvédő Norvégiától 32-22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol Dániától 29-27-es, Svédországtól pedig 30-25-ös vereséget szenvedtek, majd 29-25-re legyőzték Szlovéniát.

A 2024-es párizsi olimpia biztos résztvevője lesz a házigazda franciák együttese, illetve a mostani Európa-bajnokság és a jövő évi világbajnokság aranyérmese. Selejtezőt játszhat a világbajnokság 2-7. helyezettje, valamint az Európa-bajnokság két legjobb csapata, amely a vb-n nem kerül a hét közé, ezért lett volna fontos a nyolc között zárni Ljubljanában.    

Novák András felidézte, a fő cél úgy volt meghatározva, hogy a két világversenyről kell kijutnia a csapatnak az olimpiai selejtezőre, tehát életben vannak a remények, és a jövő decemberi világbajnokságra ugyanezekkel a célokkal megy majd a csapat, vagyis be kell kerülnie az első hét közé.

Hangsúlyozta, a november végi elnökségi ülésen hallgatják majd meg a beszámolókat. Hogy Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányi pozíciója veszélyben van-e, arra az operatív igazgató úgy reagált, ez elnökségi hatáskör, tehát nem tiszte megítélni.  

A magánvéleményem az, hogy az elmúlt években néhány szövetségi kapitány megfordult a válogatott élén, ebből arra lehet következtetni, nem biztos, hogy alapvetően szövetségi kapitányi kérdés van. Az Európa-bajnokság alatt Golovin Vlagyimir is elmondta, hogy a skandinávok fizikailag fölénk nőttek, ami számos egyéb szegmenst felvet, a kiválasztástól a napi erőnléti munkáig.

Mint rávilágított, mindezt tovább kell bontani, talán a felelősségi szinteket is át kell nézni, és meg kell vizsgálni, miért tart most itt a női szakág.

Érdemes ezt a kört kibővíteni, és le kell ülnünk a klubokkal a közös szempontok miatt. Ha a mostani keretünkkel a 11. helyen zárunk egy Európa-bajnokságon, akkor meg kell vizsgálni, miért áll rendelkezésre ez az anyag. Ez egy fiatal csapat, amelyre könnyen lehet építeni, de miért nem termelt ki az elmúlt 10-15 évben több klasszist az utánpótlás? A legfontosabb, hogy ennek a elemzését el kell készíteni.

Hozzáfűzte, őszintén ki kell deríteni, hogy ez játékos-menedzselési, klubszintű, vagy edzéselméleti kérdés. Mint elmondta, most konkrét mérések alapján össze tudják hasonlítani a magyar játékosokat a nemzetközi élmezőny sztenderdjeivel, hiszen az Európa-bajnokság előtti hónapokban és a torna alatt is folyamatosan monitorozták a kerettagokat.

vehir.hu
további cikkek
Női kézilabda Eb: a törökökkel kezdenek a társházigazda magyarok női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: a törökökkel kezdenek a társházigazda magyarok A török válogatott ellen lép pályára először a társházigazda magyar női kézilabda-válogatott a november-decemberi Európa-bajnokságon. ma 14:59 Golovin szerint több fontos területen is nagyot fejlődött a női kéziválogatott női kézilabda-válogatott Golovin szerint több fontos területen is nagyot fejlődött a női kéziválogatott Golovin Vlagyimir szerint kommunikációban, felelősségvállalásban, munkamorálban, dinamikában, motiváltságban, céltudatosságban és az önbizalom terén is nagyon sokat fejlődtek az olimpiai kvótás magyar női kézilabda-válogatott játékosai az elmúlt években. 2024. április 20. 17:12 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. 2024. április 18. 20:28 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.