Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Klujber Katrin lett a házi gólkirály

2022. november 17. 13:07 // Forrás: MTI
Klujber Katrin lett a 11. helyezett magyar női kézilabda-válogatott házi gólkirálya az Európa-bajnokságon.

A Ferencváros jobbátlövője hat mérkőzésen 74 alkalommal próbálkozott gólszerzéssel és 38-szor talált be a kapuba. Ezzel a középdöntő után a góllövőlista harmadik helyén áll a német Alina Grijseels (44) és a román Cristina Neagu (39) mögött, holtversenyben a norvég Henny Reistaddal. A legpontosabban a szlovén Natasa Ljepoja célzott, akinek 24 lövésből 22 gólja volt. Az első húsz helyezett közül Klujbernek a leggyengébb a hatékonysága, büntetőből ötöt is elrontott.    

A magyarok közül Márton Gréta 21, Vámos Petra és Győri-Lukács Viktória húsz-húsz találattal zárt. A leghatékonyabb Márton volt, a Ferencváros balszélsője 26-szor próbálkozott, vagyis 81 százalékkal zárta a tornát.

Klujber Katrin (b) és Győri-Lukács Viktória a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Svédország mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. MTI/Czeglédi ZsoltKlujber Katrin (b) és Győri-Lukács Viktória a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Svédország mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A legtöbb gólpasszt a magyar csapatban Vámos Petránál jegyezték fel (22), őt Klujber követi (18). Utóbbi - négyes holtversenyben - a harmadik helyen áll a gólokat és a gólpasszokat tartalmazó kanadai táblázaton, és nyolc labdaszerzésével a másik kapu előtt is jó teljesítményt nyújtott.

Védekezésben eddig kiemelkedett az európai mezőnyből a dán Kathrine Heindahl, aki 13 lövést blokkolt és négyszer szerzett labdát.

A legtöbbet büntetett magyar Albek Anna volt, akit hatszor állítottak ki, őt Klujber követi hárommal.

A mezőny húsz legjobb kapusa közé két magyar került: Szikora Melinda 25 (140/35), Janurik Kinga pedig húsz (55/11) százalékos hatékonyságot produkált. A rangsort az Alba Fehérvár horvát játékosa, Tea Pijevic vezeti, aki 158 lövést kapott és ebből 56-ot hárított. A hétméteresek védésében eddig a Győr dán kapusa, Sandra Toft volt a legjobb, 14 büntetőből ötöt hárított.    

Vámos Petra büszkélkedhet a harmadik legtöbb passzal (1076), viszont a magyar keret tagjai közül az ő nevéhez fűződik a legtöbb eladott labda (15), ebben Klujber a második (14). A magyar csapat passzolta a harmadik legtöbbet (5088), ami abból következik, hogy támadásainak többségét tudatosan lassította.

A magyarok közül a legtöbb időt a két kezdő szélső töltötte a pályán, Győri-Lukács Viktória 4 óra 47 percet, Márton Gréta 4 óra 21 percet játszott a hat meccs során. A legtöbb futás is Győri-Lukács nevéhez fűződik, a győri jobbszélső az adatok alapján 23,76 kilométert tett meg a hat meccsen.

A 16 csapatos mezőnyben a magyar válogatott a kilencedik helyen áll a lövéshatékonyságban, 288 kísérletből 154 kötött ki a hálóban, ez 53,5 százalékos hatékonyságot jelent. Ebben a mutatóban a címvédő norvégok a legjobbak, akik 64,1 százalékkal céloznak.

A legtöbbször a spanyolok adták el a labdát (87), a legkevesebbszer a dánok (40), a magyarok 56-szor követték el ezt a hibát.  

A magyarok két győzelemmel és négy vereséggel zárták a tornát: a csoportkörben 33-28-ra nyertek Svájc ellen, Horvátországtól 21-18-ra, a címvédő Norvégiától 32-22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol Dániától 29-27-es, Svédországtól pedig 30-25-ös vereséget szenvedtek, végül 29-25-re legyőzték Szlovéniát.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.