Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben

2022. november 29. 13:28 // Forrás: VEB2023
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet, és azóta is, minden egyes nap tesz azért, hogy ehhez a címhez méltó legyen, méltó maradjon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program zenei koncepciója mentén olyan projekteket valósítunk meg, illetve ösztönzünk és adott esetben támogatunk, amelyek, a régió zenei rendezvénypalettáját színesítik innovatív ötleteikkel vagy műfaji különbözőségükkel lehetőleg a túlzsúfolt nyári főszezonon túlnyúlva. Így ezekben a hideg, zimankós napokban is a zenéé a főszerep Veszprémben.

Visszatér a Music Hungary

November 29-30-án ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Music Hungary Konferencia, amit idén is Veszprémben tart a Music Hungary Szövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal partnerségben. A konferencia a hazai zeneipari szakma legfontosabb platformja, ahol évente a szektort érintő legaktuálisabb kérdéseket és trendeket lehet kitárgyalni. A fókuszban a zene és ember kapcsolata áll, célja, hogy ezt minden aspektusából körüljárja a magánélettől a technológiai változásokon és trendeken át a határterületekig. Mindezt grandiózus zenei- és konferencia-programmal.  A Music Hungary Szövetség célja, hogy párbeszédeket indukálva összefogja a zeneipari szereplőket, tudásátadással és professzionális attitűddel gazdagítsa tagjait, és szakmai érdekképviseletet biztosítson a kormányzati döntéshozók felé.

A tavalyi esemény sikereire alapozva, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei programjának alapértékeit képviselve idén is szerves része a konferenciának a showcase fesztivál, amelynek elsődleges célja, hogy itt találkozzanak a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók. A tavalyi showcase sikerét leginkább abban lehet mérni, hogy több, a fesztiválon fellépő előadó is látható volt a nyári fesztiválok line-upjában. A fesztiválra idén jelentkezni is lehetett, a 25-ös mezőnyből 20 előadót egy 6 fős kurátori csapat javasolt a programba, a nyílt pályázatra jelentkezők közül pedig 5 előadónak biztosítottak helyet. 

Fotó: Zsiga Pál (archív)Fotó: Zsiga Pál (archív)

A kiválasztásnál törekedtek a különböző stílusok, a földrajzi egyensúly megteremtésére is, hogy a lista minden szempontból legyen reprezentatív, mint az előadók, mind az ott lévő szakmai közönség számára. De emellett a program a helyszínen is kiegyensúlyozott lesz, három különböző karakterű színpadon: a bensőségesebb Papírkutya az intimebb stílusoknak, az Expresszó a hangosabb zenének áll jól, de lesz egy kísérletezősebb, alternatívabb klubhelyszín, a Terem is.

A Konferencia jubileuma alkalmából régi tervét valósítja meg a Music Hungary Szövetség: rangos szakmai díjjal tüntetik ki a könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit a zenészektől az előadókon át a háttérben dolgozókig. Azért alapították a Music Hungary-díjat, hogy több figyelmet irányítsanak a zenei szektorra, elismerésben részesítsük a kiemelkedő teljesítményeket. Ennek megfelelően az első díj kiosztására egy nagyszabású gála keretében kerül sor a Konferencia zárónapján a veszprémi Hangvillában, ahol az est házigazdája Csepelyi Adrienn podcaster, riporter és Hajós András zenész-műsorvezető lesznek. 

Veszprémben találkoznak az UNESCO zenei városai

Idén november 30. és december 2. között Veszprém ad otthont az UNESCO Zenei Városok éves találkozójának. A háromnapos látogatás során a nemzetközi delegáció megismerheti a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év zenei projektjeit, valamint a városban évtizedek óta megrendezett fesztiválokat, zenei eseményeket. 

Az idei találkozón mintegy 20 zeneváros képviselője vesz részt személyesen - úgy mint a japán Hamamatsu, a lengyel Katowice, a cseh Brno, vagy a kanadai London. A nemzetközi szakemberek ellátogatnak a Music Hungary Zeneipari Konferenciára, ahol betekintést nyerhetnek a hazai zeneipar aktuális helyzetébe, és megismerhetik a showcase fesztiválon fellépő feltörekvő magyar zenekarokat. 

Magyarországon elsőként Veszprém nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként 2019-ben. A közel háromszáz városból álló hálózat alapvető célja, hogy segítse az együttműködést azon városok között, ahol a kultúra, kreativitás a városfejlesztési stratégia központi eleme. 

December 1-én, csütörtökön a Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma hallgató dalok, amiket ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatunk a veszprémi Hangvillában.

A Kossuth-díjas énekesnő és férje úgy zenélnek, hogy arra muszáj odafigyelni: a legtöbb dalukat még gyerekkorukból hozták magukkal, a szájhagyomány útján terjedő hallgatók az oláh cigányság mindennapjait örökítik meg. A széles zenei repertoárral rendelkező veszprémi alapítású Mendelssohn Kamarazenekar pedig azzal a tisztelettel és mélységgel, szimfonikusan kíséri a zenészpárt, ahogyan az a hallgató műfajához illik. Az eseményt Weyer Balázs nyitja meg, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tart majd előadást.

December 2-3-án pedig a korai gyermekkori zenei nevelésre fókuszáló MusiColours Képességfejlesztő Szemináriumot tartanak, amelyet az Európai Zeneiskolák Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák Szövetsége és a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola közösen szervezi. Az angol nyelvű szeminárium szeretné bemutatni a kora gyermekkori zenei nevelés sokszínű módszereit, illetve azok kognitív, motorikus és szociális fejlesztő hatásait. A meghívott előadók között találhatunk olyan nemzetközi szakértőket is, akik a legújabb fejlesztéseket, jógyakorlatokat és a különböző megközelítéseket mutatják be Európa különböző tájairól.
 

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.