Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között

2022. december 1. 11:49 // Forrás: veszpremfest.hu
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.

◉ Cikkünk hamarosan további részletekkel frissül

Alvaro Soler

Alvaro Soler koncertjével kezdődik a jubileumi, huszadik alkalommal megrendezett VeszprémFest július 12-én a História kertben. Az énekes 2015-ben El mismo sol című dalával vált ismertté, a szerzeménnyel Európa-szerte, Latin-Amerikában, valamint Mexikóban is hatalmas sikert aratott. A debütáló dalnak különleges, kétnyelvű spanyol-angol változata is készült, amelyet Jennifer Lopez közreműködésével rögzítettek. 2016-ban bemutatkozó albumának nemzetközi verzióján megjelent Sofia című számával tarolt a sikerlistákon. Soler összesen három stúdióalbumot adott ki: 2015-ben az Eterno Agosto-t 2018-ban a Mar de Colores-t, 2021-ben pedig a Magia című lemezt.

Mariza

A második napon Marizát láthatja a veszprémi közönség. A fado szupersztár, Mariza énekel a História Kertben.  A 48 éves portugál – mozambiki származású művésznőt tartják jelenleg a portugál kultúra egyik legnagyobb nagykövetének, aki nem csupán kiválóbb fado-énekesnő, de a világ színpadainak egyik nagy dívájais egyben. Egyedülálló zenei stílusa a fadoban gyökerezik, de repertoárjában a műfaj klasszikus és kortárs tételei mellett zöld-foki-szigeteki morna, valamint brazil és spanyol klasszikusok dallamok is szerepelnek. 2001-ben robbant be a világzene élmezőnyébe azóta pedig a világ csaknem összes jelentős előadóhelyén fellépett és olyan zenei nagyságokkal muzsikált együtt, mint Gilberto Gil, Lenny Kravitz vagy éppen Sting. Több ízben jelölték Latin Grammy-díjra, a BBC Radio 3 pedig három ízben is a legjobb európai világzene előadónak járó díjjal ismerte el tehetségét – méltatja a művésznőt a fesztivál honlapja.

Anna Netrebko és Yusif Eyvazov

Már hagyomány a VeszprémFest történetében, hogy egy napot az opera szerelmeseinek szentelnek. Jövőre a pénteki lesz ez a nap. 

A 21. század vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lesz annak a gálának a világsztár fellépője, amelynek Verdi operákból összeállított műsorát a fesztivál második napján élvezheti a közönség. Az előadáson elhangzanak az Aida, a Nabucco, a Rigoletto, a Trubadúr és A végzet hatalma egyes tételei. Anna Netrebko mellett színpadra lép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Michelangelo Mazza.

Anna Netrebko jelenleg a világ legkeresettebb operaművészeinek egyike. 1994-től kezdődő illusztris karrierje során fellépett a műfaj összes jelentős szentélyében, így a milánói Scalában és a New York-i Metropolitan Operában is, de a művésznő volt a 2014-es téli olimpia nyitóünnepségének kiemelt szólistája és koncertezett a moszkvai Vörös téren is. Netrebko volt továbbá az első komolyzenei művész, akit a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé választott.

Koncertrepertoárjában számos operaklasszikus szerepel, de Yusif Eyvazovval előadott szerelmes duettjei is hihetetlenül népszerűek. Karrierje során elnyerte a német Bambi-díjat és az Egyesült Királyság Classical BRIT Awards díját „Az év énekese” és „Az év női előadója” kategóriában, valamint három Grammy-jelölést is kapott.

Joss Stone

Szombaton visszatér Veszprémbe Joss Stone. Öt évvel ezelőtti, zajos sikert arató veszprémi koncertje után “20 Years of Soul“ című műsorával ismét a fesztivál vendége lesz Joss Stone. A Grammy- és Brit-díjas énekesnő és dalszerző mindössze 16 éves volt, amikor berobbant a nemzetközi zenei élet elitjébe debütáló albumával a „The Soul Sessions” című anyaggal. Azóta összesen nyolc lemezzel örvendeztette meg rajongóit, és még tovább tökéletesítette sajátos, soul, r’n’b, reggae, világzene vagy éppen hip-hop ihlette zenei stílusát. 

Norah Jones

A fesztivál záró koncertjét Norah Jones adja vasárnap. 50 millió eladott lemez, kilenc Grammy-díj és hatmilliárd dal letöltés – többek között ez Norah Jones több, mint 20 éves zenei pályafutásának mérlege. Az indiai származású énekesnő gyakorlatilag beleszületett a zenébe: édesapja Ravi Shankar, háromszoros Grammy-díjas indiai szitárjátékos és zeneszerző, édesanyja Sue Jones, New York-i koncert producer. 

Rost Andrea és barátai

Mindeközben idén is bevonják a jezsuita templom intimebb miliőjét a fesztivál programjába: ezúttal négy estén keresztül Rost Andrea lesz a helyszín háziasszonya, aki estéről estére más barátokkal veszi körül magát. Itt lesz Lukács Miklós cimbalomművész, hallhatjuk a művésznő mesterkurzusának növendékeit, és vendégszerepel a Budapest Hot Jazz Band.

A sajtótájékoztatón elsőként Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit. Jövőre húszéves a fesztivál, ahogy Mészáros fogalmazott, eltelt két évtized, az ünnepi vonal tehát érezhető lesz a fesztiválon, például úgy, hogy visszatér az opera műfaja. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta: összefogások, barátságok, szponzorok nélkül, valamint a VeszprémFest csapata nélkül nem sikerülhetett volna idáig eljutni. 

A fesztivál eddigi történetében összesen kétszázezer jegyvásárló volt, több mint 150 nemzetközi fellépő koncertjére váltották ezeket. Ha megszámoljuk hány Grammy-díj érkezett ezalatt Magyarországra, több mint kétszáz felett van a száma. A 2023-as év tehát több szempontból lesz ünnepi. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón emlékeztetett mindenkit: Veszprém 2019-ben elnyerte a Zene Városa címet is, egy tudományos kutatást felidézve pedig kifejtette, akik zenélnek, boldogabb emberek. A VeszprémFest nívós koncertjei ehhez is hozzásegítik az embereket, a minőségi zenével inspirálva őket. Markovits kiemelte, cél, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol a legtöbben zenélnek. 

Porga Gyula polgármester elmondta, többek között ennek a sikeres fesztiválnak is köszönhető, hogy Veszprém elnyerte anno az Európa Kulturális Főváros címet. Miért fontos a fesztivál a helyi közösségnek? - tette fel a kérdést a polgármester. Meggyőződése, hogy a város fontos építő elemei ezek, melyek ahhoz segítik a várost, hogy minél élhetőbb legyen. 

Rost Andrea Kossuth-díjas magyar operaénekes is részt vett a programbejelentőn. Mesélt arról, milyen jellegű estekre számíthatunk tőle a fesztivál napjain. Igyekezett minél színesebb műsorokat összerakni, hiszen mint elmondta, a mai napig érdekli, hogyan lehet új dolgokat megmutatni a zenén keresztül. 

A zárszó dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszteré volt. A fesztivál az, ami közös nyelvet jelent a tánc, jelen esetben pedig a zene révén. Nincs beszorítva a nyelvtan szabályai közé, mégis értjük. Találkozási pontok is nem csupán a fellépő művészek és a közönség között, de a közösség tagjainak is jó lehetőség, fogalmazott Navracsics. Örül annak, hogy Veszprém mer nyitni, ennek köszönhető az a sok kulturális siker, amire méltán lehet büszke mindenki. 

 

Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.