Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha karácsony, akkor Christkindlspiel

2022. december 12. 22:26
A bakonyi német falvak hagyományos karácsonyi misztériumjátéka, a Christkindlspiel mutatkozott be a Kölcsey könyvesbolt szalonjában hétfőn.

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közös programsorozatában legutóbb a veszprémi folyóiratokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, ezúttal pedig az UNESCO szellemi örökségtárába 2020-ban felvett néphagyomány, a Christkindl került reflektorfénybe – a misztériumjátékot a Lovassy német nemzetiségi tagozatos tanulói be is mutatták a helyszínen.

A  Christkindl egy a Bakony-Balaton régió német nemzetiségű településein élő karácsonyi népszokás: a falvakban 8-15 év közötti lánygyerekek csoportja járt házról házra és adta elő a karácsony örömüzenetét többnyire német, helyenként magyar nyelven, sok énekkel, kevés prózai résszel. A hatvanas években a politikai környezet ellehetetlenítette a hagyományt (egyszerre volt német és keresztény gyökerű, és így az akkori rndsze számára duplán nemkívánatos), amit aztán a nyolcvanas években élesztettek újra a legtöbb helyen.

Az elveszett hagyományok felkutatása nem mindig egyszerű vállalkozás. Tótvázsonyban Schönwald Marika néni élesztette fel a népszokást 1977-ben, a településen neki köszönhető, hogy az eredeti formájában fennmaradt a Christkindl, amit az elmúlt negyven évben Heilig Zoltánné tanítónő fogott össze és szervezett meg. Másutt komolyabb kutatómunkára volt szükség. 

Arnold MáriaArnold Mária

Herenden Arnold Mária egy kazettás magnóval és néhány idősebb helyi asszonnyal vágott bele a feladatba a nyolcvanas évek elején, kézzel jegyezte le a szövegkönyvet és a kottát, a ruhákat régi családi fotók alapján készítették el, és végül 1983-ban – húsz év kihagyás után először – ismét útjára indulhatott a christkindlizők csoportja szenteste. 

Holczinger Szandra már a modern kor eszközeivel felfegyverkezve kutatja szülőfaluja, Bakonyszücs népszokásait. Ő tizenkét évesen, egy iskolai feladat révén kezdett először a helyi német dialektusban énekelt dalokat gyűjteni, a feladat aztán a szívügyévé vált, ma pedig már Wagenhoffer Gergellyel egy a falucska nemzetiségi örökségét összegző köteten dolgoznak. Elmesélte, hogy a kottákat már egy számítógépes programmal jegyzi le: a számítógéphez kötött pianínón egy profi zongorista játszotta fel a dallamokat, az alkalmazás pedig ez alapján néhány perc alatt elkészíti a kottát.  A teljes Christkindlspielt ugyanakkor nem sikerült rekonstruálnia: összegyűjtött ugyan töredékeket, de nem maradt fenn elég forrás a teljes misztériumjáték összeállításához.

Kapcsolódó cikk
A mai fiatalok felelőssége, hogy fennmaradjanak a nemzetiségi múlt értékei
Nagyon szorosan kötődöm Veszprémhez, az élet minden nagy fordulópontját ott éltem meg – meséli Holczinger Szandra, a Lovassy László Gimnázium egykori tanulója, ma a József Attila Színház színésznője. A legfontosabbak számára mégis a gyökerei, Bakonyszücs és a német nemzetiségi értékek, amelyeknek megőrzését személyes küldetésének is tekinti, e tevékenységéért pedig nemrégiben Koch Valéria-díjjal tüntették ki.

De nemcsak a Christkindl felélesztése jelentett nagy kihívást, hanem a szervezése és megvalósítása is. Schindler Mariann elmesélte, hogyan töltötte szenteste napját, amikor a bándi Christkindl csapat tagja volt. Hajnali háromkor már a kultúrházban gyülekeztek a lányok, a bonyolult ruhát ugyanis nem lehetett előre elkészíteni, azt az öltöztetők három órányi munkával állították össze, varrták fel a díszítéseket, igazították a lányokhoz. A csapat reggel hatkor indult el, házról házra járt, és volt, hogy így is szaladniuk kellett, nehogy lemaradjanak az este tízkor kezdődő éjféli miséről.

Sajnos egyre nehezebb ilyen elszánt fiatalokat találni a hagyomány életben tartására. Heilig Zoltánné tótvázsonyi tanítónő elmondta, hogy míg az iskolában dolgozott, mindig sikerült a tanítványaiból összeállítani egy csapatot, mióta nyugdíjba vonult, elvesztette a kapcsolatát ezzel a korosztállyal. Az a tapasztalata, hogy gyakran nem is a gyerekek, hanem a szülők azok, akik ódzkodnak a feladattól. 

Az oktatási intézményeknek kétségkívül fontos szerepük van a népszokás életben tartásában: a Lovassy nemzetiségi tagozatán például azok a fiatalok is találkozhatnak a Christkindllel, akiknek a lakhelyén nem él a hagyomány. Eich Mária, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tanárként ösztönözte az iskolában a hagyományápolást, noha a munka dandárját a diákok végezték: azok a fiatalok tanították meg társaiknak a saját változatukat, akik otthonról ismerték a misztériumjátékot.

Heilig FerencHeilig Ferenc

A Christkindlspiel jövőjével kapcsolatban Heilig Ferenc, a megyei német önkormányzat vezetője felvetette: hajlik rá, hogy a sváb dialektus helyett az iskolában tanult német nyelvet használják a misztériumjátékban, mert az könnyebben illeszkedhet a mai fiatalok németségtudatához. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy minden falunak a saját hagyományait kell életben tartania, az ottani szöveget, dallamot, viseletet. Ezeket nem lehet kombinálni, nem lehet valami egységes dolgot létrehozni. Minden közösségnek a saját kezében van az öröksége és a jövője is.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.