Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: Bakonykarszt, útfelújítások és átláthatóság

2022. december 15. 14:11

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás kapcsán fogalmazott meg kritikákat az Európai Csalás Elleni Hivatal – mutatott rá interpellációjában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd). Mint mondta, a szakemberek tervezési hibákat és a projektcélok megsértését állapították meg. Mekkora összeget kell visszafizetnie a társulásnak és ki viseli a költséget? – kérdezte. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a hatóság előterjesztette a beszámlóját az Európai Bizottságnak, azonban még semmilyen döntés nem született ebben az ügyben. A hulladék-kezelési társulás az irányító hatóság felé teljesítette a szükséges mérföldköveket, elszámolással rendelkezik, a támogatói szerződések teljes egészében teljesültek. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Hartmann a Bakonykarszt sorsáról zajló tárgyalásokkal kapcsolatban is interpellált. A víziközmű-szolgáltató az energiaválság miatt került nehéz helyzetbe, a közgyűlés szeptemberben felhatalmazta a polgármester arra, hogy tárgyaljon a kormánnyal a szolgáltatás fenntarthatóságáról, erről bővebben itt írtunk. Most az interpellációra válaszolva Porga Gyula ismertette: az illetékes minisztérium átszervezése lassítja az egyeztetéseket, még nem született döntés, a polgármester pedig a közgyűlés álláspontját képviseli, vagyis a szolgáltatást igen, a vagyontárgyakat azonban nem adná az államnak a város. A polgármester hangsúlyozta, hogy a megállapodásig is biztosított a Bakonykarszt ellátási területén a szolgáltatás.

A Veszprémi Polgárőr Egyesület építéséről kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd)  a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnökét, Pálinkás Rolandot (Fidesz-KDNP). Az elnök arról számolt be, hogy a terveknek megfelelően, lépésről lépésre bővül az egyesület létszáma, elsősorban a Jutasi úti lakótelepen aktívak. 

Pálinkás RolandPálinkás Roland

Zakar Csaba (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a városnak az MVM-Partnerrel kapcsolatos együttműködéséről érdeklődött, valamint azt kérdezte, mit tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a piacnál található elektromosautó-töltőállomás működjön? A polgármester azt válaszolta, hogy az MVM-Partner tíz önkormányzati intézmény energetikai auditációját végezte el, a dokumentumok utat mutatnak majd az energetikai korszerűsítésben, egyelőre azonban nem lépett megvalósítási fázisba a projekt. Ami a töltőállomást illeti, azt jelenleg egy cég üzemelteti, akinek jövő évben jár le a szerződése. Az önkormányzat ekkor tudja saját kezébe venni a kérdést, de a céggel egyeztetve addig is megtesznek mindent, hogy az állomás üzemképes legyen.

Zakar CsabaZakar Csaba

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) is két témakörben kérdezett: a Balaton Pláza melletti murvás parkoló sorsáról, valamint a városban zajló útfelújításokról. A parkolókkal kapcsolatban Porga Gyula azt mondta, hogy jelentős paroklóhely-bővítés zajlik a városban, a kérdéses területen, a bútorgyárnál várhatóan áprilisra készül el az új parkoló, amit bevonnak a város parkolási rendszerébe, tehát nem lesz ingyenes. Ami az útfelújításokat illeti, a polgármester maga is elégedetlen a munkavégzés ütemezésével, noha minőségi kifogásai nincsenek. Megjegyezte: a szerződés szerint január hatodikáig kell elkészülnie a kivitelező cégnek, és a legtöbb helyen ez tarthatónak is tűnik, azonban kétségkívül lesznek olyan utcák, ahol kötbér fizetésére kell majd kötelezni a céget. 

Porga GyulaPorga Gyula

Hartmann Ferenc mint az önkormányzat átláthatósági biztosa is felszólalt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tudományos értékű vizsgálatán ugyanis – melyben minden (több mint háromezer!) önkormányzatot vizsgáltak – Veszprém az előkelő kilencedik helyen szerepel. A biztos köszönetet mondott mindenkinek, aki aktívan hozzájárul a város átlátható működéséhez, és egyúttal szorgalmazta, hogy az előttünk szereplő településektől tanulva tovább fejlesszék ezt a területet. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.