Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Udvardy György: Az angyalok hangja hív bennünket

2022. december 25. 20:41 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Szenteste karácsonyi éjféli szentmisét mutatott be dr. Udvardy György érsek a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban.

A szentmisén koncelebrált Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, esperes, plébános valamint Tamás Zoltán káplán.

Udvardy György homíliájában arról beszélt, "a szövetség emberei, köztük a pásztorok is, a választott nép minden tagja várta a messiási ígéretnek a beteljesülését. Várta a Messiást, a szabadítót, várta a béke fejedelmét, az erős Istent, aki majd békét teremt, rendet tesz, igazságot szolgáltat, aki majd helyreállítja az isteni rendet a szövetségnek megfelelően.

Az angyalok hirdetése, az angyalok örömhíre azonban a megváltóról, az Úr Krisztusról beszél és a jelről beszél. Jel lesz, egy gyermeket találtok pólyába csavarva és jászolba helyezve.

Isten betölti az Ő ígéretét. Nem várt időben, bár a Szentírás az idők teljességéről beszél, nem várt módon, hiszen gyermekként jön az, aki az igazság fejedelme, aki a béke fejedelme, aki az Úr és a Messiás, a megváltó és kicsinyként jön az ember világába és úgy uralkodik Ő, hogy meghallja a kicsinyeknek a hangját.

Gyermekként, szegényként lép az ember világába, s ez önmagában jel. Isten természetének, Isten belső világának, Isten jóságának, Isten szeretetének a jele, aki találkozni akar az emberrel.

Mint ahogyan a választott nép is napról napra várta, mikor érkezik el a Messiás, a Megígért, a Fölkent. Mi magunk is adventi készületünkben készítettük lelkünket az Úrral való találkozásra, jó cselekedetekkel, imával, megtérést jeleinek a felmutatásával és mégis ezzel együtt is a mai éjszaka azt üzeni nekünk, hogy az Isten akar találkozni velünk. Sokkal inkább, mint ahogyan a mi vágyaink ezt előkészítik, ahogyan a mi vágyaink ezt megfogalmazzák. Isten akar találkozni velünk. Isten szeret bennünket. Azt mondja, te vagy a mindenem, olyan leszek, mint te, hogy értsd végre, mit jelent szeretni. Addig megyek utánad, addig megyek érted, amíg te esetleg tévedésedben, gyengeségedben távolodsz tőlem. Föllellek téged, bárhol is vagy, mert menteni akarlak, mert gyógyítani, mert szabadítani akarlak. Szeretlek téged. Vállalom érted a kiszolgáltatottságot. Nem eltűröm, nem elszenvedem, hanem akarok kiszolgáltatott lenni. Vállalom a sebezhetőséget, vállalom a sebeket, mert szeretlek, mert Isten a szeretet. Az isteni szeretet számunkra isteni jelként a gyermek születésében mutatkozik meg.

Jézus Krisztus születésében, megtestesülésében az Isten az ember sorsát mutatja meg. S nemcsak általában valamiféle ideális emberséget, nemcsak tőlünk távol álló emberi mivoltot, hanem mindannyiunk életét. Ő úgy lesz emberré, hogy mindannyiunk sorsát, mai napunkat, jövőnket, holnapunkat is magára veszi. Isten Jézus Krisztusban közel jön az emberhez. Mint ahogyan a szülő magához öleli a gyermekét, ahogyan élteti, gondoskodik róla, táplálja. Lehet-e ennél szorosabb a kapcsolat? S az Isten ezt teremti meg, úgy, hogy ezt várja el tőlünk, gyenge embertől, esendőtől, olyan valakitől, aki pontosan ismeri saját korlátait, gyengeségeit, elesettségét. Erre az isteni közelségre a pásztorok válasza a hiteles emberi válasz. A pásztorok, akik a nép szolgái voltak, sok esetben megvetettek, mert éppen a szolgálatuk révén nem tudták az alapvető vallási előírásokat sem gyakorolni, hiszen hosszú heteken, hónapokon keresztül kint voltak a pusztában. S ők azok, akik elsőként hallják meg az angyal jó hírét, megszületett a Megváltó. Ők nem tétováznak, leborulnak a gyermek előtt.

Gondolhattak volna arra is, de hát mást hallottunk a Messiásról, másként várjuk az eljövetelét. Jobb lenne, ha talán uralkodóként érkezne. Jobb lenne, ha egészen bizonyosak lehetnénk abban, hogy tényleg Ő a Messiás és nem kételkednek. Nincs semmijük és mindent oda akarnak adni. Leborulnak a gyermek előtt és ebben a leborulásban fölfedezik saját Istentől kapott méltóságukat. Istenarcúak vagyunk, Isten képmására vagyunk teremtve, és milyen könnyű erről a méltóságról lemondani, fölcserélni, megfeledkezni, vagy éppen értéktelennek tekinteni. Saját méltóságukat újra felfedezik és ehhez ragaszkodni akarnak, mint ahogy mi is ragaszkodni akarunk. S éppen azért, mert mernek leborulni, fölfedezik saját méltóságukat, a remény embereivé válnak. Isten irgalmának a hírnökei, Isten szolidaritásának a megnyilvánulásának a hírnökei. Hiszen Isten úgy segít, úgy szeret, úgy tanít, hogy vállalja a mi sorsunkat, sorsközösséget vállal. Akkor is, amikor talán szóban nem ad megoldást, akkor is, amikor talán nem változik semmi. Sem bennünk, sem körülöttünk. De Ő ott van, mert szeret, mert az Atyának ez a gesztusa felénk.

Erre nevel bennünket, erre buzdít, erre bátorít bennünket a gyermek. A szeretet közvetlen, reális és konkrét cselekedeteit fedezzük fel és gyakoroljuk az életünkben. 

Ne féljetek, hirdetik az angyalok. Ne féljetek, mert Isten találkozni akar az emberrel. Ne féljetek, mert Isten küzd az emberért, ne féljetek, mert Isten éltetni akarja az embert. Ne féljetek, mert Isten szeretni tanít bennünket.

Az angyalok éneke következtében, de akár a pásztorok leborulásának a következtében sem változtak meg a körülmények. Azok olyanok maradtak, mint voltak azt megelőzően, amikor mi a szeretetre, isteni irgalom hirdetésére akarunk buzdulni. Nem várhatjuk, hogy akkor leszünk képesek és készek, ha megváltoznak a körülmények, ha azok jók lesznek, ha azok ideálisak lesznek, ha azok általunk elgondoltnak megfelelőek lesznek. A körülmények, külső és belső körülmények talán nem változnak. De mi igen, mert elhisszük az Istenről, hogy Ő jó, bízunk benne, elhisszük önmagunkról, hogy minden kudarcunk, kétségbeesésünk ellenére készek és képesek vagyunk szeretni, mégpedig isteni módon."

vehir.hu
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. 2024. március 3. 13:13 Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49 Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat interjú Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat A veszprémi Várba 2024-ben ismét felvonulnak a munkagépek, hogy folytatódjon a várnegyed épületeinek felújítása. Hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a Vár látogathatóságát, arról is kérdeztük Udvardy György veszprémi érseket, aki elmondta azt is, hogy a székesegyház sem nyerte még el a végleges formáját. Nagyinterjúnkban szóba kerül egy boldoggá avatási eljárás is, valamint kiderül, hogy mi a legfontosabb hitéleti feladata 2024-ben az egyházmegye papságának. 2024. január 20. 21:27 Udvardy: Jézus születésével bennünk is béke születik Udvardy: Jézus születésével bennünk is béke születik Dr. Udvardy György érsek mutatta be az éjféli szentmisét december 24-én a Szent Mihály Főszékesegyházban Dr. Takáts István érseki általános helynökkel, plébánossal valamint Darnai János atyával.  2023. december 25. 14:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.