Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C

Endrődi Sándorra emlékeztek

2023. január 16. 21:38
Megkoszorúzták Endrődi Sándor veszprémi születésű költő szobrát a róla elnevezett lakótelepen hétfőn, születésének 173. évfordulóján.

A megemlékezést a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata szervezte. A költő életútját Sebestyén Erika középiskolai tanár foglalta össze.

Endrődi Sándor 1850-ben született Veszprémben. Tanulmányait Nagyszombatban, Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten folytatta, végül Pápán érettségizett. Felsőoktatási tanulmányai Berlinbe, Lipcsébe majd Budapestre kötötték. Számos budapesti lapban jelentek meg publicisztikái, újságírói keresetét később tanárként egészítette ki Nagyváradon. 1880-ban feleségül vette Écsy Antóniát, a házasság azonban tragikus véget ért: a költő néhány éven belül két gyermekét majd feleségét is elvesztette. A gyász elől a munkába menekült, visszatért Budapestre, ahol a parlamenti napló szerkesztőjének nevezték ki. 1899-ben levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia. 1920-ban, hetvenévesen hunyt el. 

A megemlékezésen Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad versmondója adta elő Endrődi néhány költeményét. Az irodalmár szobránál a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, valamint az önkormányzat képviseletében Brányi Mária alpolgármester és Halmay Gábor önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprém a néptánc Mekkája Veszprém a néptánc Mekkája Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.” tegnap 12:51 Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. 2023. december 9. 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. 2023. december 8. 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   2023. december 8. 14:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.