Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Endrődi Sándorra emlékeztek

2023. január 16. 21:38
Megkoszorúzták Endrődi Sándor veszprémi születésű költő szobrát a róla elnevezett lakótelepen hétfőn, születésének 173. évfordulóján.

A megemlékezést a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata szervezte. A költő életútját Sebestyén Erika középiskolai tanár foglalta össze.

Endrődi Sándor 1850-ben született Veszprémben. Tanulmányait Nagyszombatban, Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten folytatta, végül Pápán érettségizett. Felsőoktatási tanulmányai Berlinbe, Lipcsébe majd Budapestre kötötték. Számos budapesti lapban jelentek meg publicisztikái, újságírói keresetét később tanárként egészítette ki Nagyváradon. 1880-ban feleségül vette Écsy Antóniát, a házasság azonban tragikus véget ért: a költő néhány éven belül két gyermekét majd feleségét is elvesztette. A gyász elől a munkába menekült, visszatért Budapestre, ahol a parlamenti napló szerkesztőjének nevezték ki. 1899-ben levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia. 1920-ban, hetvenévesen hunyt el. 

A megemlékezésen Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad versmondója adta elő Endrődi néhány költeményét. Az irodalmár szobránál a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, valamint az önkormányzat képviseletében Brányi Mária alpolgármester és Halmay Gábor önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. tegnap 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.