Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Szavak nélkül is szórakoztat

2023. január 18. 22:03
Rendhagyó produkcióval készül a magyar kultúra napjára a Kabóca Bábszínház.

Vasárnap délelőtt 11 órakor mutatják be a Hangvillában a Kabóca Bábszínház legújabb előadását, a Csalimesét. Szántó Viktória dramaturg a színház szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a darab népmesei gyökerekre építkezik, ugyanakkor az előadásmód nem a népmesei hagyományokat hangsúlyozza. 

“Ez egy erőteljes bábos gondolkodásra épülő vizuális színházi előadás, nonverbális, képi történetmesélés. A zene, a képek, a humor korosztálytól függetlenül magával ragadja a nézők szívét, kicsik és nagyok is jól fognak szórakozni rajta.”

Varsányi Péter rendező úgy gondolja, hogy bátor lépés egy ennyire rendhagyó előadást színpadra állítani. Mint mondta, a csalimesék, formulamesék elsődleges feladata a feszültségoldás – erre pedig manapság minden korábbinál nagyobb szükség van, olyan társadalomban élünk, amiben már óvodás korban is óriási feszültségek gyötrik az embereket. A darab megmutatja, milyen abszurd módokon reagálunk, viselkedünk egyes helyzetekben, az előadás az abszurd humor eszközével dolgozik. Varsányi rámutatott: a népmesei hagyományokból gyökerező előadásban azért sem a klasszikus népmesei előadásmódot alkalmazzák, mert a világ nagyon sokat változott azóta, hogy ezek a mesék megszülettek az ipari forradalom, a kapitalizmus előtti időkben – és a színháznak az is feladata, hogy a mai valóságunkat is megfogalmazza.

Szőke Kavinszki András, Varsányi Péter, Szántó ViktóriaSzőke Kavinszki András, Varsányi Péter, Szántó Viktória

Szőke Kavinszki András, a teátrum igazgatója megjegyezte, hogy a Kabóca szívesen fogadja a rendhagyó ötleteket, a gyerekek fejében ugyanis még nem alakult ki az a kép, hogy milyennek “kellene” lennie egy színházi előadásnak, és éppen az ilyen formabontó darabok révén lehet megtanítani nekik azt, hogy a színház sokféle, szabad és sokszínű is lehet, és nem kötelező mindent a konvencionális keretek közé szorítani.

A darabot a vasárnapi premiert követően bérletes rendszerben és hétvégente a családoknak szánt előadásokon is láthatja a közönség.

Galéria
Kabóca Bábszínház – Csalimese
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Habakuk király és Boróka királyné újra megjelent Veszprémben, ez pedig azt jelenti, hogy idén is elkezdődött a Kabóciádé fesztivál, immáron harmincegyedik alkalommal. Ami a felnőtteknek a VeszprémFest, a kortalanoknak az Utcazene, az a gyermekeknek és családoknak a Kabóciádé, ráadásul idén új helyszínen. 2024. június 29. 11:06 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Idén 31. alkalommal szervezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált június 28-30. között „királyfik és királylányok” tematikában. A fesztivál idén új helyszínre költözik: a szervezők a Kabóca Bábszínházban, annak parkjában, illetve a Szerelem-szigeten előadásokkal, játékterekkel, éjszakai kalandtúrával, kreatív foglalkozásokkal és még számos izgalmas programmal várják majd a kikapcsolódni vágyó királyfi- és királylány-jelölteket. 2024. június 6. 12:35 A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának Kabóca Bábszínház A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának A Kabóca Bábszínház új életre kelt, és fennállásának talán legizgalmasabb időszakát éli. Az új évadban tizenegy bemutatóval érkeznek, az egyéves korosztálytól egészen a felnőttekig szóló előadásokkal várnak mindenkit. A korszerű, de egyben hagyománytisztelő programjaikról hétfő délután tartott a társulat sajtótájékoztatót a színház új épületében.   2024. május 28. 17:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.