2023. március 30.
//
Zalán névnap

A második és a hetedik hely lehet a legkedvezőbb az olimpia szempontjából

2023. január 23. 19:33
MTI
A második és a hetedik hely lehet a legkedvezőbb az olimpiai selejtezőtorna szempontjából a férfi kézilabda-világbajnokságon, amelyen a magyar válogatott a negyeddöntőbe jutott.

A legjobb nyolc közé kerüléssel a magyarok biztosították szereplésüket a jövő márciusi olimpiai selejtezőn, az pedig a végső vb-helyezésüktől függ, a három közül melyik torna mezőnyébe kapnak majd besorolást.

Az erőviszonyok ismeretében a világbajnokság második vagy hetedik helyezése lenne a legkedvezőbb a magyar csapat számára, akkor ugyanis az 1. csoportba kerülnének, ahol csak egy európai ellenfelük lenne, szemben a 2. és a 3. csoporttal, amelyben három európai válogatott harcol majd a kvótákért.

Ancsin Gábor melegít a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzés előtt a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 22-én. MTI/Kovács TamásAncsin Gábor melegít a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzés előtt a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 22-én. MTI/Kovács Tamás

A magyar csapat negyeddöntős ellenfele Egyiptom vagy a címvédő Dánia lesz, a két együttes hétfő esti középdöntős rangadóján dől el, melyik jut tovább csoportelsőként.

Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása:

1. csoport:
a világbajnokság 2. helyezettje
a világbajnokság 7. helyezettje
a világbajnokságon harmadik legjobban szereplő kontinens olimpiai kvalifikációs versenyéről érkező csapat
a világbajnokságon negyedik legjobban szereplő kontinens olimpiai kvalifikációs versenyéről érkező csapat

2. csoport:
a világbajnokság harmadik helyezettje
a világbajnokság hatodik helyezettje
a jövő évi Európa-bajnokságról másodikként érkező csapat
a világbajnokságon második legjobban szereplő kontinens olimpiai kvalifikációs versenyéről érkező első csapat

3. csoport:
a világbajnokság negyedik helyezettje
a világbajnokság ötödik helyezettje
a jövő évi Európa-bajnokságról elsőként érkező csapat
a világbajnokságon második legjobban szereplő kontinens olimpiai kvalifikációs versenyéről érkező második csapat    

Amennyiben a világbajnokság 2-7. helyezettjei közül bármely csapat később közvetlenül olimpiai kvótát szerez - például megnyeri a jövő januári Európa-bajnokságot -, a vb-rangsorban utána következő válogatott veszi át a helyét az olimpiai selejtező csoportbeosztásában.

A 2024. március 15-17-én sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornák első két-két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Csoportelsőként jut tovább a magyar válogatott
Csoportelsőként jut tovább a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott csoportelsőként jut tovább az Európa-bajnoki selejtezőből, mivel házigazdaként 36-27-re legyőzte Svájcot a negyedik forduló vasárnapi játéknapján.
A magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra
A magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra
A magyar férfi kézilabda-válogatott biztosította kijutását a januári, németországi Európa-bajnokságra, mivel 37-32-re nyert Svájc vendégeként a selejtezősorozat harmadik fordulójában, csütörtökön Schaffhausenben.
Schaffhausenben és Tatabányán is győzelem a magyarok célja
Schaffhausenben és Tatabányán is győzelem a magyarok célja
Lékai Máté csapatkapitány kijelentette, csütörtökön idegenben, majd vasárnap hazai pályán is a győzelem a magyar férfi kézilabda-válogatott célja Svájc ellen az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik és negyedik fordulójában.
Máthé Dominik visszatért a válogatott keretébe
Máthé Dominik visszatért a válogatott keretébe
Máthé Dominik súlyos térdsérülés után visszatér a Svájc elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe.
Bodó Richárd hatodik lett a góllövőlistán
Bodó Richárd hatodik lett a góllövőlistán
Bodó Richárd volt a nyolcadik helyezett magyar férfi kézilabda-válogatott legeredményesebb játékosa az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelynek góllövőlistáján hatodikként zárt.