Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Hol vagytok, örömlányok? / – álszemérmesek is olvashatják –

2008. május 25. 12:50
Hiánypótló könyv jelent meg a közelmúltban egy veszprémi szerző, Hogya György tollából. A sokkötetes helytörténész-író olyan témát választott, aminőhöz nem könnyű hozzányúlni. A téma nem más, mint az örömlányok és a bordélyok világa.
Az „Örömlányok és bordélyházak Veszprém városában” bizony, nem szexkönyv, nem tinik csemegéje, de még csak nem is képgaléria elképesztő kamera-beállításokkal. Én ténykönyvnek nevezném. S ez az, ami megkülönbözteti a többitől (bár a „többi” elég tág fogalom, melybe beletartozik az Illatos kert, a Káma Szútra, s napjaink jó néhány, pokolian silány, ráadásul félrevezető műalkotása). Nem azt mondom, hogy különlegessé teszi, inkább azt, hogy dokumentatív. Tényszerű, hiszen kutatásokon alapul; a szerző bátran lapozgat a korabeli sajtótermékekben, levéltári gyűjteményekben, feljegyzésekben.

A szerkesztő tematizálva nyújtja át az olvasónak a könyvet. Jóval a bibliai időket megelőző korszakból indít. Érinti a görög, a római világot, Európa egyszer tűrő, máskor üldöző, megint máskor álszent vagy éppen befogadó világát vetíti elénk, majd Magyarország, Budapest, s Veszprém következik. A megyeszékhelynek nem volt szégyenkeznivalója: szépen felzárkózott a többi város mögé (olykor tán meg is előzte egyiket-másikat) a prostitúció terén. A lányok és futtatóik, a műintézmények részeseivé váltak Veszprém történelmének. A kötetbe gyűjtött dokumentumok legalábbis ezt igazolják.

A szerző sokat foglalkozik a törvényi háttérrel, a korlátozásokkal, a hatósági munkával, leírja, milyen következményekre számíthatott az üzletet vállaló hölgy vagy éppen kerítője.

Érdekes részleteket olvashatunk az orvosi kezelésről, az engedélyek kiadásának procedúrájáról is.

Izgalmas böngészni a város épületei között. Vajon melyik az a mai ház, amely egykor otthont adott az ezeréves mesterség profijainak, amatőrjeinek és áldozatainak…

Kérdezhetnénk, miért nem interjúzott a szerző, amikor összeállította könyvét. Miért nem próbált egykori hölgyekkel és urakkal beszélgetni? A válasz első része igen könnyű: nagyobbik részük már nem szólhat, elhunytak. A kisebbik résszel némi gond lehet: ők azok, akik nyilván elzárkóznának egy interjútól. Ám Hogya Györgynek nem ez volt a célja. Amit összeszerkesztett, így kerek.

Kérdezhetnénk azt is, hogy mi van ma, hol vannak a mai kéjhölgyek, örömlányok, prostik (hadd ne folytassam a szinonimákat), no meg a bordélyházak. Ez utóbbival már igazán gondban lennénk, hiszen fátyolos szemérmességünk nem is engedi a pontos megnevezés kimondását. Hogyisne! Olyan perek születhetnének belőle, amikből újabb dokumentációs kötet születhetne…       

A kötetet a veszprémi Viza Kft. Kiadó jelentette meg Porga Gyula alpolgármester előszavával, s a kiadó Borbás János ajánlójával.

 

– Lucidus –

 

Zatkalik András
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.