2023. február 7.
//
Tódor névnap

Hol vagytok, örömlányok? / – álszemérmesek is olvashatják –

2008. május 25. 12:50
Hiánypótló könyv jelent meg a közelmúltban egy veszprémi szerző, Hogya György tollából. A sokkötetes helytörténész-író olyan témát választott, aminőhöz nem könnyű hozzányúlni. A téma nem más, mint az örömlányok és a bordélyok világa.
Az „Örömlányok és bordélyházak Veszprém városában” bizony, nem szexkönyv, nem tinik csemegéje, de még csak nem is képgaléria elképesztő kamera-beállításokkal. Én ténykönyvnek nevezném. S ez az, ami megkülönbözteti a többitől (bár a „többi” elég tág fogalom, melybe beletartozik az Illatos kert, a Káma Szútra, s napjaink jó néhány, pokolian silány, ráadásul félrevezető műalkotása). Nem azt mondom, hogy különlegessé teszi, inkább azt, hogy dokumentatív. Tényszerű, hiszen kutatásokon alapul; a szerző bátran lapozgat a korabeli sajtótermékekben, levéltári gyűjteményekben, feljegyzésekben.

A szerkesztő tematizálva nyújtja át az olvasónak a könyvet. Jóval a bibliai időket megelőző korszakból indít. Érinti a görög, a római világot, Európa egyszer tűrő, máskor üldöző, megint máskor álszent vagy éppen befogadó világát vetíti elénk, majd Magyarország, Budapest, s Veszprém következik. A megyeszékhelynek nem volt szégyenkeznivalója: szépen felzárkózott a többi város mögé (olykor tán meg is előzte egyiket-másikat) a prostitúció terén. A lányok és futtatóik, a műintézmények részeseivé váltak Veszprém történelmének. A kötetbe gyűjtött dokumentumok legalábbis ezt igazolják.

A szerző sokat foglalkozik a törvényi háttérrel, a korlátozásokkal, a hatósági munkával, leírja, milyen következményekre számíthatott az üzletet vállaló hölgy vagy éppen kerítője.

Érdekes részleteket olvashatunk az orvosi kezelésről, az engedélyek kiadásának procedúrájáról is.

Izgalmas böngészni a város épületei között. Vajon melyik az a mai ház, amely egykor otthont adott az ezeréves mesterség profijainak, amatőrjeinek és áldozatainak…

Kérdezhetnénk, miért nem interjúzott a szerző, amikor összeállította könyvét. Miért nem próbált egykori hölgyekkel és urakkal beszélgetni? A válasz első része igen könnyű: nagyobbik részük már nem szólhat, elhunytak. A kisebbik résszel némi gond lehet: ők azok, akik nyilván elzárkóznának egy interjútól. Ám Hogya Györgynek nem ez volt a célja. Amit összeszerkesztett, így kerek.

Kérdezhetnénk azt is, hogy mi van ma, hol vannak a mai kéjhölgyek, örömlányok, prostik (hadd ne folytassam a szinonimákat), no meg a bordélyházak. Ez utóbbival már igazán gondban lennénk, hiszen fátyolos szemérmességünk nem is engedi a pontos megnevezés kimondását. Hogyisne! Olyan perek születhetnének belőle, amikből újabb dokumentációs kötet születhetne…       

A kötetet a veszprémi Viza Kft. Kiadó jelentette meg Porga Gyula alpolgármester előszavával, s a kiadó Borbás János ajánlójával.

 

– Lucidus –

 

Zatkalik András

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.