Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hol vagytok, örömlányok? / – álszemérmesek is olvashatják –

2008. május 25. 12:50
Hiánypótló könyv jelent meg a közelmúltban egy veszprémi szerző, Hogya György tollából. A sokkötetes helytörténész-író olyan témát választott, aminőhöz nem könnyű hozzányúlni. A téma nem más, mint az örömlányok és a bordélyok világa.
Az „Örömlányok és bordélyházak Veszprém városában” bizony, nem szexkönyv, nem tinik csemegéje, de még csak nem is képgaléria elképesztő kamera-beállításokkal. Én ténykönyvnek nevezném. S ez az, ami megkülönbözteti a többitől (bár a „többi” elég tág fogalom, melybe beletartozik az Illatos kert, a Káma Szútra, s napjaink jó néhány, pokolian silány, ráadásul félrevezető műalkotása). Nem azt mondom, hogy különlegessé teszi, inkább azt, hogy dokumentatív. Tényszerű, hiszen kutatásokon alapul; a szerző bátran lapozgat a korabeli sajtótermékekben, levéltári gyűjteményekben, feljegyzésekben.

A szerkesztő tematizálva nyújtja át az olvasónak a könyvet. Jóval a bibliai időket megelőző korszakból indít. Érinti a görög, a római világot, Európa egyszer tűrő, máskor üldöző, megint máskor álszent vagy éppen befogadó világát vetíti elénk, majd Magyarország, Budapest, s Veszprém következik. A megyeszékhelynek nem volt szégyenkeznivalója: szépen felzárkózott a többi város mögé (olykor tán meg is előzte egyiket-másikat) a prostitúció terén. A lányok és futtatóik, a műintézmények részeseivé váltak Veszprém történelmének. A kötetbe gyűjtött dokumentumok legalábbis ezt igazolják.

A szerző sokat foglalkozik a törvényi háttérrel, a korlátozásokkal, a hatósági munkával, leírja, milyen következményekre számíthatott az üzletet vállaló hölgy vagy éppen kerítője.

Érdekes részleteket olvashatunk az orvosi kezelésről, az engedélyek kiadásának procedúrájáról is.

Izgalmas böngészni a város épületei között. Vajon melyik az a mai ház, amely egykor otthont adott az ezeréves mesterség profijainak, amatőrjeinek és áldozatainak…

Kérdezhetnénk, miért nem interjúzott a szerző, amikor összeállította könyvét. Miért nem próbált egykori hölgyekkel és urakkal beszélgetni? A válasz első része igen könnyű: nagyobbik részük már nem szólhat, elhunytak. A kisebbik résszel némi gond lehet: ők azok, akik nyilván elzárkóznának egy interjútól. Ám Hogya Györgynek nem ez volt a célja. Amit összeszerkesztett, így kerek.

Kérdezhetnénk azt is, hogy mi van ma, hol vannak a mai kéjhölgyek, örömlányok, prostik (hadd ne folytassam a szinonimákat), no meg a bordélyházak. Ez utóbbival már igazán gondban lennénk, hiszen fátyolos szemérmességünk nem is engedi a pontos megnevezés kimondását. Hogyisne! Olyan perek születhetnének belőle, amikből újabb dokumentációs kötet születhetne…       

A kötetet a veszprémi Viza Kft. Kiadó jelentette meg Porga Gyula alpolgármester előszavával, s a kiadó Borbás János ajánlójával.

 

– Lucidus –

 

Zatkalik András
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.