Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Bajban a kultúra?

2023. február 7. 11:51
Éppen összeomlik vagy újjáépül a kultúra? A szakemberek sem értettek egyet ebben a Papírkutyában hétfő este megrendezett beszélgetésen.

Más környezetből jöttek, másféle kihívásokkal kellett megküzdeniük, mégis mindannyian közösségeket építenek a kultúra eszközével – ez köti össze a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar hétfő esti beszélgetésének vendégeit. Cserép László kulturális menedzser évtizedekig dolgozott a balatonfüredi polgármesteri hivatalban, a város mai kulturális kínálata az ő keze munkájának köszönhetően lett olyan, amilyen. Mészáros Zoltán az Oliva étterem tulajdonosa, az egykori Radio Jam alapítója és a VeszprémFest létrehozója a piaci szférában teremtett kulturális értékeket. Sümeginé Hegyi Ilona, pedig egy nagyon más közegben és léptékben, egy kis bakonyi falu, Lókút polgármestereként dolgozik. 

A Fábián Gyöngyi neveléstudós vezetésével kerekedő beszélgetésből kiderült: a három szakember sokszor nagyon másként látja a kultúra fogalmát, szerepét, állapotát és jövőjét. 

Cserép LászlóCserép László

Hogy mi a sikeres kultúraszervezők titka? Cserép László bevallása szerint ő jókor volt jó helyen, a rendszerváltás után az önkormányzat éppen csak kezdte keresni az arcát, és ő sugallta, hogy váljék Balatonfüred a kultúra városává. Persze ezt nem a semmiből kellett felépíteni: a település a reformkorig visszanyúló nagy hagyományokkal rendelkezik; de így is harminc évbe telt, mire a ma ismert pezsgő életet megteremtették. László úgy gondolja, hogy a művelődés alapja az olvasás, a világot a kultúrán keresztül olvassuk, ez pedig erősen hanyatlik. Szerinte nagy a baj, eltűnik a műveltség, eltűnnek a kis közösségek; és miközben megjelennek azok, akiknek nem jelent problémát több százezer forintot elkölteni egy luxus rendezvényre, addig a színvonalas irodalmi, művészeti programokon csak lézengenek az emberek. 

Úgy tűnik, egy kultúrkocsmát mégiscsak meg lehet tölteni kultúraszerető emberekkelÚgy tűnik, egy kultúrkocsmát mégiscsak meg lehet tölteni kultúraszerető emberekkel

Ilona egy sokszínű faluközösséget vezet, ahol a tős-gyökeres lókútiak mellé egyre többen költöznek be az ország – sőt, a világ – más tájairól is. A polgármester ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a település megőrizze tradícióit, építsen a történelmi hagyományaira. Sokkal optimistábban látja a helyzetet, mint Cserép László: szerinte igenis léteznek közösségi emberek. A faluban kórus szerveződik, pajtaszínházi társulat alakult helyi lakosokból, akik közösséggé kovácsolódtak a próbafolyamatok során, és szívvel-lélekkel tárták játékukat a közönség elé. Ilona szerint nem nagy dobásokra van szükség, hanem fenntartható, folyamatos programokat kell teremteni. Ilyen a szomszédolás is, amivel minden korosztályt megszólítanak, a gyerekeket foglalkozásokkal kötik le, a konyhában régi receptek alapján főznek, hogy aztán az asztalt körülülve együtt fogyasszák el az ebédet és mindenki hozzátehesse a magáét a beszélgetéshez. A közösségek élnek, közösségi emberek léteznek, és bár az idősebb korosztály talán tényleg úgy érzékeli, hogy összeomlik az általuk ismert világ, a mai huszonévesek viszont éppen ebben a közegben mozognak otthonosan és teremtenek értéket. 

Mészáros Zoltán és Sümeginé Hegyi IlonaMészáros Zoltán és Sümeginé Hegyi Ilona

Zoltán úgy látja, hogy az elmúlt harminc évben óriásit változott a világ, a kultúrafogyasztási szokások – talán ekkora átalakulás ilyen rövid idő alatt még soha nem következett be a történelemben. Az internet megjelenése alapjaiban írta át az újabb korosztályok szokásait, és ez például az ételekkel kapcsolatos elvárásokban, az italfogyasztásban is tetten érhető az étteremben. Mészáros rámutatott: érdekes tapasztalata, hogy a falvakból eltűntek a kocsmák, holott ezek korábban nemcsak az italozás, hanem a közösségépítés színterei is voltak. Mára a közösségépítés egyre inkább online zajlik, a fizikai találkozás terévé pedig a fesztiválok váltak, ezekre egyre nagyobb igény mutatkozik. Veszprémben például az Utcazene, a Rozé Rizling Jazz Napok azok az események, ahová hazajönnek az elszármazottak is, mert itt lehet találkozni a gimnáziumi osztálytársakkal. Ilonához csatlakozva ő is úgy látja: nem tűntek el a közösségi emberek, Veszprémben is itt vannak közöttünk, még ha a mikroközösségekben jobban tetten is érhetjük őket, mint akár városrészi léptékben. Mészáros Zoltán szerint azonban ebben sem kell pesszimistának lennünk. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.