Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
29°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
29°C

Hat módszer, amelyekkel észrevétlenül meditálhatunk

2023. február 12. 21:03 // Forrás: theguardian.com
A legtöbb embernek valószínűleg gondot okozna a hagyományos meditáció, az előnyeiről azonban nem kell lemondanunk, csak más formát találnunk hozzá.

A 21. században egyre többször esik szó a meditációról a nyugati kultúrában is, és nem csak azért, mert a kapitalizmus szeret bekebelezni minden jól csengő dolgot aztán teljesen hamisan eladni, hanem mert kezdünk rájönni, hogy meditatív állapotba kerülni valóban hatékony ellenszere lehet annak a hatalmas mennyiségű stressznek, amit a saját életmódunk vált ki.

Egy helyben ülni, tudatosan kizárni mindenféle egyéb gondolatot és csak egy adott mantrára vagy dologra fókuszálni azonban a legtöbbeknek egyáltalán nem vagy csak óriási erőfeszítések nyomán megy, ami a legkevésbé sem hangzik stresszlevezető tevékenységnek. Ez érthető: az emberi elme természete, hogy kvázi úgy működik, mint egy számítógép, ami a háttérben egy folyamatosan zajló beszélgetést folytat, egy sztorikból, gondolatokból, frusztrációkról, sürgős késztetésekből és érzelmekből álló programot futtat. Meditatív állapotban lényegében ezt a programot kapcsoljuk ki: ahelyett, hogy a múlton töprengenénk és elítélnénk magunkat annak történései miatt vagy a jövőtől félnénk, az itt és mostban vagyunk.

Ezt viszont úgy is megtehetjük, ha nem klasszikusan meditálunk, hanem bármi olyan tevékenységet végzünk, amelyen keresztül gyakorolhatjuk a jelenben levést, az elme lecsendesítését, ami aztán hosszú távon sokat segít a szorongások oldásában.

Fotó: Bruno Cervera  on PexelsFotó: Bruno Cervera on Pexels

Séta

Sétálni végtelenül egyszerű tevékenység, ugyanakkor mivel több aktivitást igényel, mint az egy helyben ülés, remek alkalmat ad arra, hogy az egyébként ide-oda kattogó agyunk fókuszát átállítsuk máshova. Mondjuk arra, ahogy a lábunk a talajt érinti – nézzük meg, milyen érzést vált ki ez belőlünk. Vagy ha van kutyánk, ezentúl sétáltatás közben koncentráljunk rá – ahogy a farkát csóválja, ahogy ütemesen lép, ahogy a hidegben a leheletével kis füstfelhőket ereget.

Rajzolás

Amikor teljesen elmerülünk egy tevékenységben és az jó, bekapcsol a flow: ilyenkor semmi sem vonhatja el a figyelmünket. A rajzolásnál ez nagyjából extrán garantált, hiszen ott eleve az a cél, hogy valamit megfigyeljünk, valamire koncentráljunk, hogy az alkotás megszülethessen.

Házimunka

Bár elsőre elég kiábrándítónak hangzik, hogy pont egy kevesek által kedvelt feladat rángasson ki bennünket a folyamatos „agyalásból”, lehet ez is mindful tevékenység. Például a mosogatás: az edények súrolása, a tisztaság ellenőrzése koncentrációt igényel, a cselekvés azonban mégsem igényel annyi erőfeszítést, hogy közben észrevétlenül ne pihenjen az agyunk.

Fotó: Valeria Ushakova on PexelsFotó: Valeria Ushakova on Pexels

Új dolgok kipróbálása

Noha a meditációt általában azzal kötjük össze, hogy teljesen kikapcsolunk, valami új kipróbálása épp úgy lehet a meditáció része: ilyenkor ugyanis önmagában a kíváncsiságunk, az, hogy valami új felvillanyoz bennünket, képes más pályára állítani az agyunkat – ami a meditáció lényege is.

Kórusének

Egy csoportos tevékenység azért is jó, mert leveszi a fókuszt rólunk, még azzal a látszólagos önellentmondással is, hogy mi van, ha épp az a félelmünk tart sakkban, hogy mi magunk nem vagyunk elég jók. Például nem tudjuk a szöveget eléggé. Ilyenkor próbáljuk meg átterelni másra a gondolatokat: hogy milyen érzés egyébként ezzel a közösséggel együtt énekelni, érezni a sok hang egyesülését. Kiegyensúlyozott vagyok-e közben?

Agyagozás

A folyamatosan felbukkanó félelmek és az előítéletek lebontására tökéletes alkalmat nyújt az agyagozás is. Ahelyett, hogy arra figyelnénk, hogy repedezett a tál amit készítenénk vagy hogy nem fog tetszeni a megajándékozottnak vagy nem megy a korong forgatása, inkább koncentráljunk arra, milyen érzéseket keltenek a testünkben ezek az ítéletek, az agyag textúrája és hőmérséklete, és a cikázó gondolatok helyett máris a korong forgására fogunk figyelni.

Bertalan Melinda
további cikkek
Az önismereti út önzőséghez vezet? Hétvezér Az önismereti út önzőséghez vezet? Benjamin Franklin a "Poor Richard's Almanack"-ban használta elsőként az alábbi mondatot szó szerint, még 1736-ban: ,,Segíts magadon, Isten is megsegít”. Talán mondhatjuk azt, hogy ezzel a jó tanáccsal ő lett az első life coach, vagy inkább a felvilágosodás korszakának Müller Pétere. 2024. július 21. 23:01 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.