2023. március 23.
//
Emőke névnap

Már megint itt vannak a húszas évek!

Hát persze, hogy itt vannak, hiszen 2023-at írunk! Csakhogy négy fiatal belga vasárnap az 1920-as évek szórakozóhelyévé varázsolta a Papírkutyát.

Az Európa Kulturális Fővárosa Interurban programjában kéthetente más-más város művészei érkeznek Veszprémbe – elsőként a litván Kaunas, az elmúlt napokban pedig a belgiumi Gent alkotóit láttuk vendégül. A genti delegáció vasárnap a Heebie Jeebie Jazz fellépéseivel búcsúzott: a csapat néhány órán belül háromszor is megtáncoltatta a veszprémieket. 

Nem irigylem az EKF digitális programfüzetének összeállítóit, akiknek valamiféle kategóriába kellett sorolniuk a Heebie Jeebie Jazzt: végül a #tánc került a nevük mellé, de ugyanilyen magabiztossággal dönthettek volna a #koncert vagy a #performansz mellett is. 

Miközben a három srác – Anton Kerkhof klarinéton, Pieter Mortier nagybőgőn, Johan Depue bendzsón – a jazz hajnalára repítettek vissza minket zenéjükkel, megidézték az 1920-as éveket, amikor a mai értelemben vett könnyűzene megszületett, addig Shana Van Cauwenberghe művésznő az ujjai köré csavarta a közönséget. Mozgásszínházi produkciójába bevonta a (többé-kevésbé) önként jelentkezőket, kis jeleneteiben a korszak burleszk némafilmjeinek humorával csalt mosolyt az arcokra. 

A koncert előrehaladtával aztán sztepptáncba kezdett, és míg lábaival az ütemet dobolta, mozdulatai a nagy háború utáni évtizednek azt a bohókás hangulatát idézték meg, amikor a formális bálok szigorú etikettjét elhagyva utat tört magának a könnyed szórakozás. Shana Van Cauwenberghe végül mindenkit talpra parancsolt, és egy rögtönzött táncóra keretében megtanított nekünk egy koreográfiát, amit aztán közösen elő is adtunk. 

 

GENT, BELGIUM

A belgiumi Gent neve legutóbb azzal került be a veszprémi híradásokba, hogy elhappolták előlünk az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet.  A több mint negyedmillió lakosú flamand város a vaskor óta folyamatosan lakott. Itt található Belgium harmadik legnagyobb kikötője, amely mellé számos nagy cég logisztikai központja épült. Számunkra érdekesebb azonban Gent pezsgő kulturális élete, fesztiváljai – köztük az idén 180 éves zenei és színházi seregszemle, a Gentse Feesten, és múzeumai, amelyekben mások mellett Hieronymus Bosch alkotásait is fellelhetjük. 

 

» Következő megálló: London, Kanada

Az Interurban program nem áll meg: még alig csekkoltak ki a szállásukból a genti vendégek, már érkeznek is a londoniak (nem-nem, a másik Londonból). Kedden Sam Maggs képregényalkotóval szerveznek közönségtalálkozót az egyetemen, jövő pénteken a The Pairs koncertezik a Papírkutyában a Holtszezon keretében, február utolsó hétvégéjén pedig Sarah MacDougall lép fel Kapolcson és Káptalantótiban.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Megújult és közösségi térré avanzsált a balatonalmádi jezsuita kolostor kertje, a beruházást az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 120 millió forinttal támogatta.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.