Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Velünk élő örökség – Bartók és Kodály big bandre

2023. február 21. 10:36
Mi sem természetesebb, mint hogy Bartók és Kodály darabjai felcsendüljenek Veszprémben, Európa egyik aktuális kulturális fővárosában. Az már kevésbé megszokott, hogy a zenei anyagot a Modern Art Orchestra improvizatív feldolgozásában halljuk, többek között a Kodály Kórus, Dresch Mihály, Harcsa Veronika és mások közreműködésével.

Velünk élő örökség, ez a címe a dupla koncertnek a Hangvillában. Március 1-én a Fölszállott a páva, másodikán Bartók 15 magyar parasztdala áll a középpontban. A Modern Art Orchestra, a legnevesebb magyar kortárs jazz big band alkotói hisznek benne, hogy a klasszikusok műveit akkor tehetjük igazán élővé, ha ezekhez a művekhez hozzáadjuk saját egyéniségünket, saját korunkat, nem csak muzeális tárgynak tekintjük őket.

Ennek jegyében a legigényesebb, tisztelettudó, de nem alázkodó módon nyúlnak hozzá a huszadik első felében gyűjtött népdalokhoz és feldolgozásokhoz.

A Fölszállott a páva, Kodály egyik legnépszerűbb műve és más kompozíciói a debreceni Kodály Kórus ajkán csendülnek fel, ezt követik a mű által inspirált zenekari darabok. A MAO zeneszerzőként is aktív zenekari tagjai, Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor Kodály-inspirálta műveit adja elő, vendégként pedig a csodálatos énekesnő, Pocsai Kriszta közreműködik.

A Fölszállott a páva - Tisztelgés Kodály Zoltán előtt koncertre ide kattintva lehet jegyet váltani.

A második este is lenyűgöző apparátussal élhetjük át mit jelent ma nekünk Bartók, a huszadik század egyik legnagyobb zeneszerzőjének öröksége. Az eredetileg zongorára írt Tizenöt magyar parasztdal-t Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél, a MAO alapítója és művészeti vezetője írták át nagyzenekarra, Abban, hogy tovább gondolják a népzene, a klasszikus művek és a kortárs improvizáció kölcsönhatásait, egyrészt a világjáró Lukács Miklós cimbalomművész és a Kossuth-díjas szaxofonos, Dresch Mihály, másrészt a bátran kísérletező énekesnő, Harcsa Veronika lesznek segítségükre. Az élményt a győri Fitos Dezső Társulat művészeinek néptánc produkciója teszi teljessé.

Bartók Béla: 15 Magyar Parasztdal koncertre ide kattintva lehet jegyet váltani.

A Modern Art Orchestra jazz és kortárs klasszikus zenei együttes vezetője Fekete-Kovács Kornél trombitaművész. A széles körben elismert hazai jazz big band 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz. A kortárs zenei műhelyként működő együttes példaértékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja. A trombitaművész zeneszerző célja a big band megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak kitágítása és ezeknek a műfajoknak a népszerűsítése. Emellett a zenekar központi szerepet vállal a fővárosi jazz és kortárs komolyzenei életben, hiszen az aktív jazz zenészek nagy részét foglalkoztatja. A ma már nem csak jazz-kedvelő körökben elismert MAO az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott. Többek között a Modern Art Orchestra - Bartók Béla 15 Magyar Parasztdal című lemezük premierje Artisjus-díjas lett 2018-ban. Fekete-Kovács Kornél Artisjus előadóművészi díjban részesült 2022-ben. Számtalan koncertet adnak: Budapesten rendszeresen fellépnek a Budapest Music Centerben, turnéztak Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszottak már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Sherry Williams, Brian Charette, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

vehir.hu
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. ma 12:32 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.