2023. március 24.
//
Gábor névnap

Betlehem Dávid: megnyugvást jelentene, ha már az első körben megszereznénk a kvótát

Betlehem Dávid, csapatban világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes nyíltvízi úszó és olimpiai második veszprémi edzőtársa, Rasovszky Kristóf idén a kvótaszerzést helyezi előtérbe.

A 19 éves Betlehem az M1 aktuális csatorna megkeresésére elmondta, hogy nehezen dolgozza fel a hírnevet, amely a hazai vb-n és a római Eb-n csapatban szerzett ezüstéremmel járt, és most érzi leginkább, hogy "felkapta a média".

"Amikor jönnek oda a kicsik képet, autogrammot kérni, az nagyon jól esik, de egyúttal nagyon új is nekem, és egy kicsit nehezen tudom feldolgozni. Nehéz ezt a hírnevet kezelni, de szerencsére ebben is mellettem van Kristóf és Laci bácsi" - mondta a Balaton Úszó Klub sportolója edzőjére, Szokolai Lászlóra és csapattársára, Rasovszky Kristófra utalva. Utóbbival a nyári, fukuokai vb-n a dobogót tűzték ki célul, mivel az érem mellé olimpiai kvótát is szerezhetnek Japánban.

"Nagy megnyugvást jelentene, ha már az első körben megszereznénk a kvótát, és már nem kellene ezen izgulni a jövő évi, dohai vb-n. Remélhetőleg meglesz, ezért küzdünk, de ha mégsem jönne össze, akkor sem esünk kétségbe, mert utána a top 13-ban kell lenni a vb-n a kvótaszerzéshez" - tette hozzá a veszprémi versenyző.

Betlehem Dávid - Fotó: MÚSZ (archív)Betlehem Dávid - Fotó: MÚSZ (archív)

Betlehem megerősítette, hogy a jövő évi párizsi olimpia után a North Carolina Egyetemen folytatja tanulmányait, amely 2024 decemberéig tart fenn helyet számára a továbbtanulásra. Az egyetem mellett továbbra is versenyezhet majd a világkupákon és Európa-kupákon, így nem tart attól, hogy visszavetné pályafutását ez a lehetőség.

"Látszik az amerikai utánpótláson, hogy egyre erősebb a nyíltvíz és szerencsére egy egész jó csapathoz kerülök, ahol nagyon erős a hosszútávúszás" - mondta a 10 kilométeren junior világbajnok úszó, aki a jövő évi ötkarikás játékoktól teszi függővé a medencés karrierjét, mivel egy jó eredmény után Sós Csaba szövetségi kapitány javaslatára szívesen "kacsingatna" az 1500 méter felé.

vehir.hu

További cikkek

Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid a negyedik helyen végzett 10 kilométeren a nyíltvízi úszó Európa-kupa-sorozat idei első állomásán, Eilatban. Klubtársa, Rasovszky Kristóf féltávnál akkora ütést kapott a vízben, hogy feladni kényszerült a versenyt.
Hosszú Katinka gyermeket vár
Hosszú Katinka gyermeket vár
Gyermeket vár Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó. A 33 esztendős világklasszis csütörtökön Instagram-oldalán rövid videóban közölte, anya lesz.
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Mindkét nemnél magyar nyíltvízi úszó zárt az első négy helyen az Európa-kupa-sorozat idei első versenyén, Eilatban. A férfiaknál Betlehem Dávid nyert veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf előtt.
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Akárcsak pénteken 10 000 méteren, vasárnap 1500 méteren is Betlehem Dávid bizonyult a legjobbnak a Veszprémben rendezett hosszú távú medencés országos bajnokságon.
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Betlehem Dávid nyert, Kalmár Ákos második, Rasovszky Kristóf (mindhárman Balaton ÚK Veszprém) pedig harmadik lett pénteken a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 10 ezer méteres versenyén a Veszprémi Sportuszodában.